Köprücük Köyü Varto Muş

Son güncelleme: 23.03.2010 23:43
  • Varto Köprücük Köyü - Köprücük Köyü Hakkında - Köprücük Köyü Tanıtımı - Köprücük Köyü Resimleri - Qasima Köyü



    Köy Muhtarı: KADİM AKKOYUN

    Muhtarlık Erişim Bilgileri:Bilgi yok


    Köprücük, Muş ilinin Varto ilçesine bağlı bir köydür.

    Tarihi

    QASİMA KOPRUCUK KOYU

    Kasiman(qasiman) köyü 1826 yılında Muş Beyler beyi olan Emin Paşa tarafında Mustafa ZEYNEL 'e ilagalik kürkü giydirilerek verilmiştir.O yılardan 7 oglu ile köyümüze gelen Mustafa Zeynel Hormeklilerin yönetimini almıstır. Kaynak :Dogu illeri ve varto Tarihi -M.Serif FIRAT... Köy daha sonraki dönemlerden geliserek büyümüş koydeki okul sayaesinde ve o zamanların Caylar nahiye Müdürü olan Zeynel Bey Döneminde Buyuk sehirler Ögrenci Göndererek egitim seviyelerini yükseltmişlerdir.1970 Yıllarda Almanyaya cok sayıda işçi göndermiştir..Yaz Dönemlerinden gürbetci akınıa ugrayan her evde bir kac aracın oldugu köyümüzde kış döneminde sadece 13 hane kalmaktadir.Köyde kıs döneminde yasayan insan sayısı :85 civarindadir.

    PİNHAR

    YEMEKLERIMIZ

    Yemekleri Zerfet Malzemeler:

    Un, yağ, maya, şeker ve sarmısaklı yoğurt Yapılışı: Un leğenlerde yoğrulduktan sonra açılarak yuvarlak bir şekil verilir, şekil verildikten sonra, altına büyük taş yerleştirilmiş ve üzerine daha önceden ateş yakılarak hamuru pişirecek derecede ısıtılmış locına konur.Bunun üstüne sac konur ve sacın üzerine de tekrar ateı yakılır ve pişirmeye bırakılır. Iyice piştikten sonra sacın altından çıkarılan bafkonun, üst kapağı açılır. Içi iyice eşilir ve ayranla sıvanır. Daha sonra içinden çıkarılan ekmek parçaları ufalanarak tekrar içine doldurulur. Etrafına ayran, üzerine de kızartılmış tereyağ dökülür.Ve yemeye hazır hale gelir. Önceleri elle (baş parmak, işaret parmağı ve orta parmakla) yenirken şimdi kaşıkla yenmektedir.

    Sir Zerfetle aynı malzemeleri içerir ve yapılması da aynıdır. Bafkonun hepsi büyük bir tepsiye doğranır. Zerfetteki gibi alt kısmı bırakılmaz, o da doğranır.Ve zerfet gibi yenir. Keldoş / Sire Sajê Malzemeler: Tandırın lavaş ekmeği, ayran, sarmısak, soğan ve kavurma Yapılışı: Hazır olan ayran ısıtılır.Ayrı bir tavada soğan ve kavurma kızartılır. Ekmek 2-3 cm ebatlarında doğranır.Üzerine ayran ve kızartılmış kavurma dökülür. Genelde sabahları yenir. Tirit Ekmek yine

    keldoştaki gibi doğranır. Ayrı bir tavada soğan ve kavurma kızartılır. Kavurma içine su katılarak kaynatılır. Istenirse suyun içine kayısı ve yumurta da katılır.Bu karışım doğranmış ekmeğe dökülür ve hazır hale gelir.

    Mastewe / Keşka Malzemeler: Bulgur, ayran ve yağ Yapılışı: Bir tencereye ayran ve bulgur konularak kaynatılır. Katılaşıncaya kadar karıştırılır.Bu katılaşmış hali derin bir tabağa konur. Içi çukurlaştırılıp içine yağ dökülür.Ve afiyetle yenir.

    Xaşıla Gulıke Malzemeler: Taze gulik (ilkbaharda yetişen doğal bir sebze), bulgur ve yağ Yapılışı: Öncelikle tencerede gulik kaynatılır. Sonra yeterince bulgur katılır. Katılaşıncaya kadar karıştırılır. Daha sonra mastewe gibi içi çukurlaştırılarak yağ dökülür ve yenir.

    Gılorik (Sulu Köfte) Malzemeler: Köftelik bulgur, kıyma, yumurta, soğan, salça ve baharat Yapılışı: Soğan, salça ve baharatlar hazırlanır ve kaynamış suya katılır. Köftelik bulgur, yumurta ve kıyma da karıştırılarak iyicene yoğurulur. Ve fındık büyüklüğünde yuvarlaklaştırılır. Bu hazırlanan köfteler soğan, salça ve baharatların konduğu tencereye konur ve kaynatılır. Ve afiyetle yenir. Gırar Malzemeler: Nohut, dövme, ayran ve nane Yapılışı: Nohut ve dövme pişirilir. Üstüne ayran dökülüp hafif kaynatılır. Üstüne nane katılarak çorba niyetine içilir.

    Keşkek Malzemeler: Kemikli et, dövme, nohut ve yağ Yapılışı: Et pişirilir.Diğer malzemeler de etin olduğu tencereye katılır. Ve katılaşıncaya kadar pişirilir.Katılaşınca tabaklara konur ve içi oyularak yağ dökülür ve yenir.

    Un Helvası Malzemeler: Un, yağ, şeker ve su Yapılışı: Un yağda kızartılıncaya kadar pişirilir. Yeterli miktarda şeker suda eritilir.Bu bulamaç kızarmış olan una katılır. Ve hafif ateşte pişirilir.

    Coğrafya

    Muş iline 90 km, Varto ilçesine 25 km uzaklıktadır.

    İklim

    Köyün iklimi, Karasal iklim etki alanı içerisindedir.

    Nüfus : 2000 - 105


    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.


    Altyapı bilgileri

    Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak faaliyette değildir. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi köylülerin destegiyle yapılmıstır.. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.


    Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

    Kaynak : Yerel Net


    Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.
#23.03.2010 23:43 0 0 0