Servikal Serkaj Rahim Ağzına Dikiş Atılması

Son güncelleme: 04.06.2010 12:03
  • Servikal Serkaj Rahim Ağzına Dikiş Atılması - Servikal Serkaj Hakkında - Rahim Ağzına Dikiş Atılması - Rahim Ağzına Dikiş Atılması Hakkında Bilgiler

    SERVİKAL SERKLAJ (RAHİM AĞZINA DİKİŞ ATILMASI)

    Servikal serklaj servikal yetmezlik (rahim ağzında yetmezlik) olan hastalarda rahim ağzına dikiş atılmasıdır. Rahim ağzına çepeçevre bir dikiş konulur ve rahim ağzının erkenden açılarak erken doğuma neden olması önlenir.

    McDonald, Shirodkar, modifiye Shirodkar, transabdominal serklaj gibi serklaj metodları vardır. En sık uygulanan McDonald operasyonudur.

    noimage





    Genellikle servikal serklaj12-14. gebelik haftalarında yapılır. Bazen daha ileri gebelik haftalarında da rahim ağzının erkenden açıldığı farkedilirse serklaj yapılması gerekebilir buna acil serklaj denir.

    Servikal serklaj yaklaşık %90 oranında başarılı olur ve düşük veya erken doğum olmasını önler.

    Ameliyat genel, spinal veya epidural anestezi ile yapılabilir. Rahim ağzının etrafına çepeçevre kalın bir bant ile dikiş atılır ve rahim ağzı tamamen kapalı kalacak şekilde açılması engellenir. İşlemden sonra kramp benzeri hafif ağrılar ve lekelenme, akıntı olabilir. Bu şikayetler birkaç gün içerisinde geçecektir. İşlemden sonra hasta hastanede genellikle en fazla bir gün kalır, hasta evinde de yatak istirahatine devam etmeli. En azından 1 hafta cinsel ilişkiden kaçınmalıdır.

    Eğer doğum başlamışsa ve aktif evreye ilerlemişse, vajinal kanama varsa, su gelmesi başlamışsa, koryoamniyonit (rahim içerisinde enfeksiyon) varsa, fetusta yaşamla bağdaşmayan anomali saptanmışsa serklaj işlemi yapılmaması gerekir.

    Serklaj dikişi ne zaman alınır?

    Eğer normal doğum olacaksa dikiş genellikle 37. haftada alınır veya sancılar ve su gelmesi başladıktan hemen sonra da dikiş alınabilir.
    Sezaryen ile doğum planlanmışsa dikişler sezaryenden sonra alınır.

    Serklaj işleminin riskleri nelerdir?

    - Su kesesinin yırtılması ve su gelmesi
    - Sancıların başlaması
    - Rahim ağzında enfeksiyon
    - Genel anesteziye bağlı bulantı ve kusma ve diğer riskler
    - Dikişler alınmadan önce doğum başlar ve ilerlerse rahim ağzında yaralanma olabilir.

    Aşağıdaki durumlarda tekrar doktorunuza başvurmalısınız?

    Serklaj işleminden sonra evinizde yatak istirahati yapmalısınız ve aşağıdaki durumlarla karşılaşırsanız hemen tekrar doktorunuza başvurmalısınız.
    - Ağrı ve kramplar başlarsa
    - Doğım sancısı gibi gelip geçen ağrılar olursa
    - Su gelmesi başlarsa
    - Vajinal kanama
    - Ateş
    - Bulantı - kusma
    - Kötü kokulu vajinal akıntı
#04.06.2010 11:12 0 0 0
  • Hanımefendi...çok enteresan bir konuyu ele aldınız..Ben dahi çok kitap okurum...buna rastlayamadım....çok teşekkür ederim...bilğilendim...
#04.06.2010 11:27 0 0 0
  • abiciğim teşekkür edeim çok saolll evet okumak ve araştırmak insana çok şey kazandırmakta....bende yeni bilgi edindim ...faydalı olabiliyor isek ne mutlu
#04.06.2010 11:28 0 0 0
  • emeğinize sağlık
#04.06.2010 11:47 0 0 0
  • noimage
#04.06.2010 12:03 0 0 0