Hamilelikte Kasık Ağrısı

Son güncelleme: 08.06.2011 12:35
  • Gebelikte Kasık Ağrısı - Kasık Ağrıları - Gebelikte Ağrılar



    GEBELİKTE KASIK AĞRISI
    Çoğu hamile kadın kasık ağrısından yakınır. Çoğu hamile kadında bu kasık ağrıları önemli bir hastalığa işaret etmez fakat hamilelik beraberinde birtakım sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Yani hamilelik sürecinde tamamen normal karşılanabilecek bir durumdur. Fakat bunun aksine kasık ağrıları sıklıkla ve devamlı ortaya çıkıyorsa bu başka bir rahatsızlığın göstergesi olabilmektedir. Detaylı muayene ve kontrol gerektirmektedir. Hatta bunun hasta için yatış gerekebilir de. Anne adayının bu durumlara hazırlıklı olması yerinde olur. Şimdi adım adım kasık ağrılarının seyrini ve nedenlerini izleyelim.

    HAMİLE KADINDA KASIK AĞRISININ NEDENLERİ

    1. Gebeliğin ilk zamanlarında ki, genellikle bu, 1-1,5 aylıkken hissedilir. Bu zamanlarda adet zamanı geldiği, fakat yumurta döllendiği için adet olmayacağı için adet ağrısı benzeri kasıklarda hafif ağrı olabilmektedir. Bu tür ağrı çoğu kadın tarafından fark edilmektedir.

    2. Gebeliğin 3-4. aylarında da benzer kasıklarda ağrı görülebilmektedir. 3-4.ay olmasının nedeni ise bebeğin düzenli büyümesine bağlı olarak rahmin bebeğin gelişimine uygun olarak şekil almaya çalışmasıdır. Rahmin büyümesi gerilmeye bağlı olarak da kendini ara ara keskin ağrılar şeklinde hissettirir. Ağrı genelde hareket etmekle birlikte artmaktadır. Bu nedenle anne adayının ani ve hızlı hareketlerden şiddetle kaçınması gerekmektedir.

    3. Hamileliğin son aylarında belirginleşen karın ve kasıktaki ağrıları çoğu bayan tarafından bilinir. Son aylarda kasık ağrıları sıklaşabilmektedir. Çünkü bebek artık iyice büyümüştür ve karına ve kasığa iyiden iyiye baskı yapmaktadır. Bu aylarda ağır kaldırmamak, ev temizliğine bir süre ara vermek ve hızlı hareketlerden kaçınmak, cinselliğe bir süre ara vermek anne adayını rahatlatacak davranışlardandır. Aynı zamanda anne dayı çok rahatsız oluyorsa ayaklarınızı karın bölgenize doğru çekerek uzun süreli istirahat edebilirsiniz. Bu dönemde baba adayına da büyük görevler düşmektedir. Son aylardaki kasık ağrıları ya da kasılmalar düzensiz ve hafif derecelidir. Lütfen altı çizili kelimelere dikkat ediniz. Şayet kasılmalar şiddetli ve belirli aralıklarla geliyorsa, süreklilik arz ediyorsa acilen bir doktora görünmelisiniz. Çünkü, bu ağrılar doğumun yakın olduğuna işaret ediyor olabilir.

    4. Gebelikteki kasık ağrılarının bir diğer nedeni ise anne adayının kabız olması, mide veya bağırsak gazının olması da kasık ağrılarına neden olabilir.

    SON SÖZ OLARAK: Gebelik müddetince meydana gelen kasık ağrılarının çoğu normal bir olgudur. Anne adayları kasık ağrılarının olabileceğini bilerek gebelik boyunca kendilerini psikolojik olarak hazırlamalıdırlar. Tersi durumda her kasık ağrısında hem anne adayı hem de çevresindekiler tedirgin olacaktır. Yanlış anlaşılmasın. Bu, tamamen önemsemeyin anlamına gelmez. Uzun süren ve bir türlü geçmeyen ağrılarda doktorunuza başvurunuz. Özellikle de doğuma çok yaklaşılan aylarda.

    Sancılarınızı en aza indirgemek için doktorunuz size uygun olan bir takviye ürün önerecektir. Bu ürünler genelde kalsiyum ve magnezyum içeren takviye ilaçlarıdır. Şunu da belirtelim, bu yazıyı okuduktan sonra kesinlikle kendi kendinize doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç ya da destek bir ürün kullanmayınız.
#08.06.2011 12:35 0 0 0