Kadir Gecesinin Anlamı

Son güncelleme: 21.08.2011 15:35
  • Kadir gecesi nedir - kadir gecesinin anlamı - kadir gecesi ne zaman - Kadir Gecesinin Anlamı Manası Ve Faziletleri - Kadir Gecesinin Anlamı ve Önemi


    Kadir gecesi ile ilgili açıklamalar

    Kur'an-ı Kerim'in inmeye başladığı Ramazan ayının yirmi yedinci gecesi islam'da en kutsal ve faziletli gecedir. Kadir gecesi, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır.

    Kur'an-ı Kerim de bu gecenin faziletini belirten müstakil bir sure vardır. Bu surede yüce Rabbimiz söyle buyurmaktadır:

    "Dogrusu biz Kur'an-ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü is için inerler. O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir" (Kadir, 1-5).

    Hangi Gecede Olduğu

    Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle beraber genellikle Ramazan'ın yirmi yedinci gecesinde olduğu tercih edilmiştir. Hz. Peygamber (s.a.v) bunun kesinlikle hangi gece olduğunu belirtmemiş, ancak; "Siz Kadir gecesini Ramazan'ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" buyurmuştur (Buhari, Müslim).

    Başka bir hadiste ise Ibn Ömer (r.a) söyle nakletmiştir: Sahabelerden bazı kimselere, rüyalarında, Kadir gecesinin, (Ramazan'ın) son yedi günü içinde olduğu gösterildi. Resulüllah (s.a.v) onlara: "Görüyorum ki rüyalarınız Ramazanın son yedi günü hakkında birbirine uygun düşmüştür. Artik kim Kadir gecesini aramaya kalkışırsa, onu Ramazan'ın son yedisinde arasın, buyurmuştur (Buhari, Müslim).


#21.08.2011 15:35 0 0 0