Rahimde Yara Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?

Son güncelleme: 13.10.2011 11:41
  • Rahim Ağzında Yara (Servikal Erozyon) - yara dondurma nedir Nasıl Yapılır - yara dondurma işlemi

    Rahim ağzı yarası 'nın sebebi nedir?
    Yaranın tam sebebi bilinmemekle birlikte en sık sebep enfeksiyonlardır. Klamidya,trikomonaz,gonore gibi enfeksiyonlar tedavi edilmedikleri takdirde sıklıkla yaraya sebep olmaktadırlar.Diğer sebepler ise sık cinsel ilişki,hormonal değişiklikler ve bazı kimyasal faktörler ( spermisidler ,prezervatif üzerindeki kimyasallar) ve sık vajinal duştur.Cinsel ilişki sırasında penisin yarattığı yada tampon kullanımının yol açtığı travmanın risk faktörü olduğu kabul edilir.
    Ancak pek çok kadında altta yatan herhangi bir neden yada risk faktörü saptanamaz.

    Yara dondurma işlemi Nedir?
    Kriyoterapi ya da yaygın bilinen adı ile dondurma tedavisi anormal dokuları dondurarak tahrip etmek esasına dayana bir tedavi şeklidir.

    Rahim ağzındaki, yaranın tedavi yöntemleri nedir?
    Yaranın (kronik servisit) antimikrobal ilaç ile tedavisi mümkün değildir. Tedavinin prensibi enfekte olup değişime uğramış dokunun ortadan kaldırılarak o bölgenin tekrar normal rahim ağzı epiteli ile kaplanmasına olanak sağlanmasıdır. Yara tedavisinde kullanılan yöntemler:

    Rahim Ağzı Yara Dondurma Nasıl Yapılır?
    Prob adı verilen bir enstrüman dondurulacak dokuya (rahim ağzı gibi) temas ettirildikten sonra dondurma işleminde kullanılacak olan gaz prob içinden geçirilir ve probun ucunun aşırı derecede soğumasına (yaklaşık -90 derece) neden olur. Burada yatan mantık şudur: Soğutmada kullanılan gaz basınç ile probun ucuna itildiğinde gaz aniden hacim olarak genişler ve etraftan ısı çekerken probun ucu soğur. Doku prob ile temas halinde olduğu için donar. Bu amaçla sıvı nitrojen yada karbon dioksit kullanılabilir. Dondurma genelde 3-4 dakika kadar sürer. Ancak işlem 1-2 sefer tekrarlanacağı için yaklaşık 15 dakika kadar alır.
#13.10.2011 11:41 0 0 0