Şeyh Ebulhayr Muhammed El Cezeri

Son güncelleme: 03.01.2013 14:59
  • Şeyh Ebû'l-Hayr Muhammed El-Cezerî



    İmam Cezerî (r.h.), Şam'da dünyaya gelmiştir. (M. 1350) 13 yaşında Kur'ân-ı Kerim'i ezberlemiştir. 18 yaşında iken yedi kıraati öğrenmiş ve aynı yıl hacca gitmiştir. Sonraki sene Mısır'a giderek on kıraati (kırâat-i aşere), sonra on iki kıraati, ardından da on üç kıraati öğrenmiştir. Şam ve Mısır'da Dimyâtî, Eberkûhî, İsnevî, Ebûlfidâ İbn-i Kesîr ve Bulkînî gibi âlimlerden tefsîr, fıkıh, hadîs, usûl, meânî ve beyân ilimlerini tahsîl ederek icâzet aldıktan sonra kıraat ilminde ders vermeye başlamış ve İslâm âleminin neredeyse her tarafında birçok halk Kurân'ı ve kırâat-i aşereyi ondan öğrenmiştir. Şam, Bursa, Mâverâünnehr'i dolaşmış Mekke ve Medîne'de ve buralara giderken geçtiği her yerde halkın her sınıfından insanlar gerek âlim gerek esnaf hattâ sultânlar, hepsi ondan kırâat ilmini ve vecihlerini öğrenmişlerdir.

    Mekke ve Medine'de ikâmetinde H. 823 yılında Haremeyn imamı kendisinden Kur'ân-ı Kerîm'in kıraatı (okunması)na dair ilimler okumuştur. Bu sıralarda kıraate dair "Kitabü'n-Neşr fi'l-kırââti'l-aşer, muhtasarı olan et-Takrîb ve tahbîru't-teysîr fi'l-kirââti'l-aşre ve büyük ve küçük Tabakâtu'l-kurrâ'yı yazmıştır.

    Şiraz şehrinde vefat etmiş ve kendi inşa ettirdiği Dâru'l-Kurrâ'nın bahçesine defnedilmiştir (M. 1429). Allah ondan, onun selef ve haleflerinden razı olsun.

    Merhum el-Cezerî'nin dört oğlu ve üç kızı vardı. Bütün çocukları da Kur'ân-ı Kerîm'i tertil üzere okuyan kurra ve hadîs hafızı idiler.

    Emir Timur, el-Cezerî'yi Maveraünnehir'e götürdüğünde onun için büyük bir ziyafet tertip etmişti. Emir Timur ziyafet sofrasında ilim adamlarını sağ tarafına, emirlerini sol tarafına oturtmuş ve el-Cezerî'yi, Seyyid Şerif'in önüne geçirmişti. Sebebi sorulduğunda şöyle cevap vermişti: "Kitab ve Sünnet'i çok iyi bilen ve bir müşkili olduğunda bizzat Peygamber Efendimiz'e (s.a.v.) danışarak çözen birini nasıl öne geçirmem."

    En meşhur eseri Kur'ân-ı Kerîm tecvidine dâir el-Mukaddime ile Kur'ân-ı Kerîm'in kıraatlerine dâir Tayyibetü'n-neşr fi'l-Kırâati'l-aşr'dir.

    Fazilet Takvimi
#03.01.2013 14:59 0 0 0