Kasık Fıtığı

Son güncelleme: 20.01.2014 22:28
  • Kasık fıtıkları, kasık ve çok ilerlemiş vakalarda testiste ortaya çıkmış fıtıklardır. İnsanlarda görülen fıtıkların %80’ini kasık fıtığı vakalarının oluşturduğu düşünülür ve erkeklerde bayanlara göre çok fazla miktarda görülmektedir. Çocuklarda kasık fıtığı ise yedi yaşından sonra ani ve uygunsuz hareketler sonucu gerçekleşmektedir veya çok ağır bir şeyi kaldırmaya çalışmak ile ortaya çıkmaktadır.Hastalığın iki tipi vardır bu tipler genellikle aynı belirtileri verir sadece farklı nedenlerle ortaya çıktığı için iki tip olarak ikiye ayrılmışlardır.

    Kasık fıtığının tipleri

    Direkt tip: Direk tip, indirekt tipe göre biraz daha az kasık fıtığına neden olmaktadır. Direkt tip kasık fıtığında genel olarak sebep karın duvarını tutan hücrelerin azalması sonucu karın duvarı zayıflaması vardır. Bayanlarda da özellikle hamilelikte veya hamilelik sonu görülmektedir. Çocuk yaşlarında görülmemekle birlikte gençlerde ve yaşlılarda sık görülür. Direkt tip fıtıklar çok ilerleseler de testise ulaşamazlar ama çok nadir de olsa bazı ilerlemiş vakalar da fıtığın testise kadar ulaşabildiği görülmüştür.
    İndirekt tip: Özellikle çocuklarda ve ergenlerde aniden ortaya çıkan kasık fıtığı tipidir. Genç yaştaki insanlarda da hastalığa çok fazla neden olmaktadır. Diğer bir adı da sporcu fıtığıdır. İdrar yolu etrafındaki kasların yırtılması sonucu oluşmaktadır.

    Kasık fıtığının belirtileri

    İştahsızlık: Kasık fıtığının ilk görülen belirtilerinden biridir. Görülme sebebi fıtık yırtığından dışarı çıkan ince bağırsakta kalan besinler sıkışmadan dolayı emilememesidir. Bundan dolayı da besin kalın bağırsaklara ulaşıp vücuttan atılamaz ve kabızlığa neden olur. Bu da ister istemez karın ağrılarına ve iştahsızlığa yol açar.
    Kabızlık: Fıtıktan dışarı çıkmış tıkanmış ince bağırsağın yol açtığı bir belirtidir. Hastalarda kabızlığın yanında ayrıca gaz çıkaramama da bulunur. Bundan dolayı sürekli şişkin hissederler ve karın ağrıları vardır.
    Nabız artışı: Sıkışan ince bağırsak bölümüne kan gitmemeye başlar bundan dolayı kalp orayı da beslemek için daha fazla atmaya başlar. Önüne geçilmesi gereken bir belirtidir. Eğer uzun süre devam ederse sol kalp yetmezliğine yol açabilir.
    Diğer belirtiler: Ateş, karın şişkinliği, hareketle artan kasık ağrısı.
    Kasık fıtığının nedenleri

    Siroz gibi karın içinde sıvı birikmesine neden olan hastalıklar
    Ani hareketler
    Ağır kaldırma
    Hamilelik
    Aşırı kilo
    Kasık fıtığının tedavisi

    Kasık fıtığının tedavisi kasık fıtığı ameliyatı adı verilen cerrahi bir yol ile olmaktadır. İlaç ile ortadan kaldırılabilecek bir hastalık değildir.
#20.01.2014 22:28 0 0 0