Edirne'nin Tarihi Yerleri Nerelerdir

Son güncelleme: 23.03.2015 00:10
  • osmanlı başkendi edirne - edirnenin tarihi eserleri - edirnede gezilecek yerlerEdirne, yıllarlarca Osmanlı başkenti olmanın yanı sıra 18. yüzyılda ise Avrupa’nın en büyük yedi şehrinden biri olmuştur. Tarihi bir kent olması nedeniyle de şehirde bir çok tarihi yapı bulunmaktadır. Selimiye Camii, Muradiye Camii, Üç Şerefeli Camii, Eski Camii (Cami-i Atik), II. Beyazid Camii ve Külliyesi,Saatli Medrese ve Peykler Medresesi, Fatih Köprüsü, Bayezid Köprüsü, Emekçizade Ahmet Paşa Köprüsü, Meriç Köprüsü, Edirne Adalet Kasrı, Rüstem Paşa Kervansarayı, Hafızağa Konağı, Ali Paşa Çarşısı ve Arasta Çarşısı bu yapılardan bazılarıdır.

    1- Selimiye Camisi
    Tarihimizin önemli isimlerinden Mimar Sinan’ın “ustalığımın eseri” dediği bu camii “mimarlık harikası” olarak tanınmaktadır. Sinan’ın 84 yaşındayken inşa ettiği bu görkemli muhteşem cami Sultan II. Selim adına yapılmıştır. 1569 yılında yapımına başlanılan cami 1575 yılında tamamlanmıştır. Caminin dört köşesinde birebir eşit boy ve çapta dört tane minare bulunmaktadır. Caminin duvarları ve mihrabı İznik ve Dimotoko çinileri ile süslenmiştir.

    2- Hersekzade Ahmet Paşa Camisi
    Edirne’nin Keşan ilçesindeki Hersekzade Ahmet Paşa Camii, muhteşem mimarisiyle ve tarihi değeriyle dikkati çekmektedir16. Yüzyılda yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Osmanlı döneminde Sadrazamlık yapan Ahmet paşa tarafından yaptırıldığı biliniyor. Hersekzade Ahmet Paşa Camii’nin kitabesi günümüze ulaşamadığından dolayı cami hakkında çok fazla bilgi bulunmamaktadır.

    3- Üç Şerefeli Cami
    Fatih Sultan Mehmet’in babası olan Sultan II. Murat tarafından Edirne’ye yapılan cami tam 10 senede tamamlanmıştır. İzmir’in fethinden elde edilen ganimetlerle yaptırılmıştır. Caminin mimarı Kemaleddin Efendidir.

    3- Edirne Eski Camisi:
    1403 yılında Emir Süleyman Çelebi tarafından yapımına başlanmıştır. Eski Cami kapısının üzerinde dikdörtgen bir kitabe levhası bulunmaktadır. Eski Cami merkezi kubbeyi taşıyan dört paye ile dört duvar üzerine dokuz kubbeli kare şeklinde bir yapıdır. Kubbelerin yapılışı tamamen orijinaldir.

    4- Edirne Bayezid Külliyesi (sağlık müzesi)
    Osmanlı Sultanı II. Beyazid Külliyesi Darüşşifası, zamanında ruh hastalarının müzik sesiyle tedavi edildiği bir hayır kurumuydu. Edirne II. Beyazid Külliyesi, 2004 yılında “Avrupanın En İyi Müzesi” seçildi. İki avlu bir ana bloktan meydana gelen yapı, medrese ile caminin batısında bulunmaktadır.
    5- Balkan Şehitleri Anıtı

    1912-1913 Balkan Savaşı sırasında topraklarımızı savunan 300 bin askerin anısına ve aynı zamanda 1913 yılında Sarayiçi’nde aç ve susuz bırakılarak ölen 20 bin askerin anısına inşa edilmiştir. 1939 yılında ise şehitliğe Balkan Şehitler Anıtı inşa edilmiştir.

    6- Ali Paşa Çarşısı
    Edirne’nin tarihi çarşısıdır. Merkezde bulunan Ali Paşa Çarşısı, 1560-1565 yılları arasında inşa edilmiştir. Banisi Sadrazam Semih Ali Paşa’dır. Çarşı Edirne’deki Mimar Sinan eserlerinden biridir. Çarşısı’nın uzunluğu 300 metredir. İçerisinde 110 kadar dükkan bulunuyor. Dışarıdaki dükkanlarla birlikte sayı 300′e kadar çıkmaktadır.

    7- Rüstem Paşa Kervansarayı
    Rüstem Paşa Kervansarayı, il merkezindeki Eski Cami’nin hemen arkasında yer almaktadır. 1561 yılında inşa edilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı ve Mihrimah Sultan’ın eşi Rüstem Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Mimar Sinan’ın eserlerindendir.

    8- Saatli Medrese
    Edirne’nin simgelerinden biridir. Osmanlılar tarafından yapılan ilk medreselerden biridir. 1437-1447 yılları arasında Sultan II. Murat’ın isteği üzerine inşa edilmiştir.
    Saatli Medrese’nin yanında Üç Şerefeli Camii ve Peykler Medresesi bulunmaktadır.
    Medrese uzun yıllar harap kalmış olsa da son zamanlarda restorasyon çalışmalarıyla yenilenmektedir.
    9- Edirne Adalet Kasrı
    Osmanlı döneminin yapılarından biri olan Edirne Adalet Kasrı Sarayiçi semtinde bulunuyor. Mimar Sinan eserlerinden biri olan Adalet Kasrı, kanunların yazıldığı yer olarak kullanılmıştır. Bugün Edirne Müzesi Müdürlüğü’ne bağlanmıştır.

    10- Hafızağa Konağı.
    Edirne’nin en eski konaklarından biridir. Geleneksel Türk evi planının özelliklerini taşımaktadır. Konak, İttihat ve Terraki Cemiyeti’nin gizli toplantılarının yapıldığı yerdir. Talat Paşa ve arkadaşları toplantılarını bu konakta gerçekleştirmişlerdir. Hafızağa Konağı 2002 yılında Edirne Valiliği tarafından restore edilerek kent müzesi olarak hizmete sunulmuştur.

    11- Ergene Köprüsü,
    Dünyanın en uzun köprülerinden biri olan Ergene Köprüsü, 1392 metrelik uzunluğuyla ve sağlamlığıyla günümüzde de hala kullanılmaktadır. Ergene Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet’in babası Sultan II. Murat tarafından inşa ettirilmiştir. Mimarı ise Muslihiddin Efendi’dir. Ergene Köprüsü’nün yapımına 1427 yılında başlanmış ve 1443 yılında inşası tamamlanmıştır.

    alıntı
#23.03.2015 00:10 0 0 0