Kuru Soya Fasulyesi

Son güncelleme: 16.06.2015 17:00
  • kuru soya fasulyesi nasıl pişirilir - kuru fasulye - kuru soya fasulyesinin tarifi - kuru soya fasulyesinin vitamin değeriKuru soya fasulyesi oldukça yararlı bir besindir. Bu mucize bir bitki yani kuru soya fasulyesinin insan sağlığı açısından çok önemli olduğunun mutlaka bilinmesi gerekir. Asırlar öncesinde Doğu Asya bölgesinde bulunan soyanın mucize bir bitki olduğunu ilk önce Çinliler keşfetmiş ve soya o dönemden beri Asyalıların beslenme alışkanlığında tercih ettikleri besinler arasında yerini almıştır. Besleyici değeri oldukça fazla olan ve tüketim alanları çok çeşitli olan soya fasulyesi protein açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Bunun yanı sıra bol miktarda kalsiyum, fosfor ve demir mineralleri ayrıca A,D,P ve E vitaminlerini içerir. Diğer mineraller ile B vitaminlerini de bünyesinde barındırır.

    noimage
    Soya fasulyesinin sağlık açısından faydalarına da göz atılırsa, sindirimi hızlandırarak hazmı kolaylaştırır ve bunun yanı sıra kabızlığı önlemektedir. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini ve tüketenlerde zihin yorgunluğunun iyileşmesine yardımcı olup enerji verir. Ayrıca kanda kolesterolü dengede tutar, damar ve kalp rahatsızlıklarından korunmaya yardımcı olur. Daha pek çok hastalık açısından da faydalıdır. Oldukça sağlıklı bir besin olan kuru soya fasulyesinin çeşitli pişirme şekli vardır. Bunların arasından bir tarifi birlikte hazırlayalım.

    Kuru soya fasulyesi için gerekli olan malzemeler

    1 su bardağı kuru soya fasulyesi
    4 çorba kaşığı kadar zeytinyağı veya soya yağı
    1 adet iri boy kuru soğan
    1 adet iri boy olgun domates
    1 çorba kaşığı domates salçası
    1 tatlı kaşığı biber salçası
    1 adet kırmızı köz biber
    1 adet orta boy havuç
    2-3 adet sivri biber
    2-3 diş sarımsak
    1 tutam kıyılmış maydanoz
    1 çay kaşığı karabiber
    Yeteri kadar tuz

    Kuru soya fasulyesi yapımı

    Kuru soya fasulyesi pişirmeye bir gece öncesinden 1 su bardağı kuru soya fasulyesini suda ıslatarak başlayalım. Bir gece suyun içerisinde bekleyen fasulyeleri ıslattığımız suyu ertesi günü süzdürüp dökelim ve fasulyelerin üstüne yeniden yeteri kadar su ilave edip, ocağa koyarak fasulyeler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte haşlayalım.

    Fasulyeler haşlanırken bu arda iç harcını hazırlayalım. Uygun bir tencereye 4 yemek kaşığı zeytinyağı ya da soya yağı ilave edip ocağa koyalım ve yağ ısındıktan sonra üstüne 1 adet kuru soğanı ve 2-3 diş sarımsağı ince yemeklik doğrayarak ilave edelim. Soğanlar pembeleşinceye kadar karıştırıp kavurmaya bırakalım. Kavrulan soğan ve sarımsakların üstüne kabuklarını soyup yemeklik doğradığımız 1 adet domates, 1 adet havuç ile kırmızı ve yeşil biberleri ilave edip sebzeler diriliklerini kaybedinceye kadar yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar kavurun.

    Kavurduğunuz ve hazır hale gelen iç harcı diğer tencerenin içinde haşladığımız fasulyelerin üstüne haşlama suyunu dökmeden ilave ederek karıştıralım. Bu arada tuzunu kontrol edip, tencerenin kapağını kapatın. Bunu kısık ateşte yaklaşık olarak 50-55 dakika kadar pişirip ocaktan alın. Hazır hale gelmiş olan kuru soya fasulye yemeğinin üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirip servis yapabilirsiniz. Yanında isterseniz pilav servisi de yapabilirsiniz.

    Afiyet olsun.

    alıntı
#16.06.2015 17:00 0 0 0