Kavun Turşusu

Son güncelleme: 07.10.2015 23:31
  • kabak turşusu nasıl yapılır - kabak turşusunun yapılışı - kabak turşusu tarifi - ham kavun turşusuKabakgiller familyasına ait olan kavun sürüngen gövdeli, tek yıllık otsu bir bitkidir. Kavun tatlı tadı ve hoş kokusu ile en çok sevilen yaz meyveleri arasında yer alır.

    noimage
    Kavun içerisinde bulunan A ve B vitaminleri ve çokça mineral sayesinde sağlığa pek çok faydası bulunan bir bitkidir. Bunun için yeterli miktarda tüketilmesi önerilir. Kavun turşu olarak özellikle İç Anadolu bölgesinde çokça tüketilir. Turşu yapımında kullanılan kavun ham olanlardan seçilir. Halk arasında ham kavun kelek diye anılır.

    Malzemeler

    2-3 adet küçük boy kelek (kavun)
    2-3 adet sivri biber
    1 demet maydanoz
    1 baş sarımsak
    1 kahve fincanı sirke
    1 adet limon
    1 tatlı kaşığı toz şeker
    Yeterince rafine kaya tuzu ve su

    Hazırlanışı: Öncelikle kelekler iyice yıkanıp temizlenir. Temizlenen kavunlar bir bıçak yardımı ile ikiye ayrılır. İkiye bölünen keleklerin bir kaşık yardımı ile çekirdekleri çıkarılır. Çekirdekleri çıkarılan kelekler tuzlanır. Daha sonra bir tepsi içerisine alınır. Kabukları yukarı gelecek şekilde yerleştirilerek üzerine tülbent örtülür. Bu şekilde 5 saat bekletilir. Yeteri kadar bekleyen kelekler suya tutularak fazla tuzları arındırılır. Turşunun yapılacağı kavanozun dibine maydanoz konur. Üzerine kelekler sıkı bir biçimde dizilir. Aralarına sarımsak ve sivri biber konur. Daha sonra dilimlenen limonlar yerleştirilir. 1 litre su 6 kaşık tuz ölçüsü ile hazırlanan salamura suyu turşu kabına dökülür. Su keleklerin üstüne örtecek kadar konur. Daha sonra ise 1 kahve kaşığı şeker ve 1 fincan sirke ekleyerek kavanoz kapatılır.

    alıntı
#07.10.2015 23:31 0 0 0