kek kalıplarının temizliği - kek kalıbının temizlenmesi - kek kalıbı nasıl kullanılırEvde yapılan hem kolay hem lezzetli tatlıların başında kek gelir. Meyveli, çikolatalı, kuruyemişli gibi pek çok çeşidi bulunan keklerin piştiği kalıplar da ziyafetten sonraki kabustur. Bu kalıpları temizlemek büyük bir eziyetmiş gibi görünse de bu kabustan kurtulup temizlik faslını çok kolay bir şekilde kapatmanın bir kaç sırrı mevcuttur.
Kek kalıbını kolay temizlemek için öncelikle hamurun kalıba yapışmasını önlemek gerekir. Dibi fazla yapışmamış kekin piştiği kalıp kolaylıkla temizlenir. Bunun için kek harcını kalıba dökmeden önce kalıbın tabanını zeytinyağı ya da katı margarinle hiç boşluk kalmayacak şekilde sıvadıktan sonra bir çay süzgeci ya da un eleği yardımıyla ince bir un tabakasıyla yağlanan zemini kaplamak gerekir. Yağlanıp unla kaplanan zemine kek harcı dökülür ve istenilen şekilde pişirilir. Pişirildikten sonra görülcektir ki hem kolayca kalıptan ayrılan bir kek yapılmış olur hem de geriye temizliği kolay, dibine neredeyse hiç tutmamış bir kalıp kalır.
Kek kalıbında yapışmış kek artığı fazlaysa sıcak suyla deterjanı içerisinde yarım saat bekletmek gerekir. Bulaşık teli asla kullanılmamalı; yumuşayan kalıntı süngerle hafifçe alınarak temizlik işlemi tamamlanmalıdır. Kalıntı çok sertse su içerisinde bir gece bekletmek gerekir.
Bulaşık makinesinde yıkancak kek kalıbı için kullanılan bulaşık deterjanı asitsiz olmalı; içerisindeki fazla kalıntı gerekirse makineye konulmadan önce bir bulaşık süngeri ve ılık su yardımıyla alınmalıdır.