Hamilelikte Down Sendromlu Bebek Nasıl Anlaşılır

Son güncelleme: 07.10.2022 17:19
  • Hamilelikte Down Sendromlu Bebek Nasıl Anlaşılır? Ultrason Belirtileri

    Dr. Özlem Tokgöz, bebeklerde down sendromu hakkında bize şu bilgileri veriyor: (Down Sendromu bir kromozom bozukluğudur. Down sendromunun görülme oranı 800 ile 1000 doğumda 1'dir. Hamilelik sırasında yaptırılan testlerle teşhis edilmesi mümkündür. Down sendromlu çocuklarda genelde orta ya da hafif derecede zihinsel gerilikle karşılaşılır. Ayrıca bu çocukların fiziksel görünümü de diğerlerden farklılık göstermektedir. Down sendromunun en belirgin özelliği badem şeklinde çekik göz yapısıdır, bunun yanı sıra kısa ve kalın ense biçimi, yaşıtlara göre kaslarda belirgin bir gevşeklik, avuç içinde tek çizgi, ayak parmağında baş parmağı ile yanındaki parmak arasında biraz boşluk bulunması, sarkık dil gibi durumlar da söz konusu olabiliyor.)

    Jinekolog Dr. Meltem Eğilmez, down sendromunun anne karnında erken teşhis yöntemleri hakkında bize şu bilgileri veriyor:

    (Hamileliğin 15-20. haftaları arasında yapılan üçlü test ile down sendromlu bebekler teşhis edilebilir. Ayrıca gebelikte 11.-14 haftalarda yapılan İkili Test ve daha yüksek oranda bebekteki down sendromu hastalığını tespit edebilen Dörtlü Testler de anne karnındaki bebeğin down sendromlu olup olmadığını anlamaya yönelik yapılan uygulamalardır. Kesin teşhis ise bebeğin plasentasından yahut içinde bulunduğu Amniosentez sıvısından örnek alınarak yapılan kromozom analizleri ile elde edilir. CVS ile 9-11. haftalarda, Amniosentez yöntemi ile de en erken 14. gebelik haftasında örnekleme yapılarak tanı konulabilir.)

    Gebelikte bebeğin down sendromlu olup olmadığı ikili test, üçlü test, dörtlü test, beşli test ile tespit edilebilir. Günümüzde down sendromu tespitinde teknolojinin geldiği en son nokta olan DNA testi ile annenin kanında bulunan bebek DNA’sı test edilir. DNA testi Down sendromlu bebeklerin %99′dan fazlasını saptayabilmektedir. Alınan kan örneği DNA testi için yurt dışına gönderilir. Bu işlemin ücretinin yüksek olması, DNA testinin dezavantajıdır. Gelecekte fiyatın ucuzlamasıyla bu yöntem de yaygınlaşabilir.

    Down sendromlu bebeğin anne karnındaki durumu nasıldır?

    Down sendromlu bebeklerde, ultrasonda bakıldığında, bebeğin kalbinde anormallikler, kalça ve diz eklemi arasında olan kemiğin gereğinden kısa olması, elin küçük parmaklarında ikinci kemiğin olmaması gibi durumlar gözlemlenebilir. Ense kalınlığı, kısa üst kol kemiği, kısa üst bacak kemiği, kalpte parlaklık, böbrekte genişleme, küçük parmak orta falanks kemiğinde hipoplazi, ayak başparmağında ayrıklık, burun kemiği yokluğu, kulak uzunluğunun az olması, iliak açı genişliği gibi belirtiler de bebeğin down sendromlu olduğuna işaret edebilir.
#07.10.2016 14:36 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#07.10.2022 17:19 0 0 0