GAZİANTEP YEMEKLERİ

Son güncelleme: 06.08.2022 12:29
  • GAZİANTEP YEMEKLERİ, ANTEP MUTFAĞI, Antep yemekleri,Gaziantep'in yöresel yemekleri ,Gaziantep'in en meşhur yemekleri



    Gaziantep yemekleri eşsiz tatları ile herkesin gözdesi. Gaziantep, dünyanın en eski, Türkiye’nin 6. büyük kenti. Hal böyle olunca anlatacak çok şey var tabii ki. Önce kenti tanıyın, sonra girin mutfağa. Dünya mutfaklarında da önemli bir yere sahip olan Gaziantep'in 291 çeşit yemeği olduğu açıklanmıştı. Bu yemeklere tatlı ve kebaplar eklendiğinde ise yemek sayısının 500'e yaklaşacağı belirtildi. Antep, özellikle kebap yapımının en yaygın olduğu mutfaklardan biridir. Aynı zamanda şerbetli ve fıstıklı tatlılarıyla da Türk mutfağına önemli katkıları vardır. Peki, Gaziantep'in en meşhur yemekleri nelerdir, Antep mutfağında ne yenir? İşte, Antep mutfağını sofralarına taşımak isteyenler için,

    Beyran Çorbası

    GAZİANTEP YEMEKLERİ

    Gaziantep'in meşhur lezzetlerinden biri olan beyran çorbası, kuzu etiyle hazırlanan bir yemektir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinen bu besin, özellikle kış aylarında tüketilir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi haline gelmiştir. Protein değeri yüksek olduğu için, kas gelişimini destekleyerek kemik erimesi riskini düşürür. Beyran çorbası faydaları yanı sıra lezzetiyle de meşhur bir tariftir. Özel lokantalarda yapımı 13 saat süren antep usulü beyran çorbası tarifi püf noktalarıyla birlikte sizlere sunuluyor.


    Beyran Çorbası (Gaziantep) Tarifi İçin malzemeler

    1 kg kuzu incik
    2 çay bardağı pirinç
    5~6 su bardağı su
    1 yemek kaşığı tereyağı
    2 tatlı kaşığı biber salçası
    2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
    8 diş sarımsak
    Tuz
    Karabiber

    Beyran Çorbası (Gaziantep) Nasıl Yapılır?

    Öncelikle düdüklü tencereye kuzu etini, kabuklarını soyduğunuz bütün sarımsakları ve suyu ekleyip haşlayın.
    Haşladığınız eti küçük parçalar halinde didikleyin. Et suyunu ve yıkadığınız pirinci ekleyip pirinci haşlayın.
    Üzerine tereyağı, salça, pul biber, tuz ve karabiberi ilave edip 2-3 dakika kaynatın. Etleri ilave edip 1-2 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

    Beyran Çorbasının Püf Noktaları Nelerdir?

    Çorbanın lezzetini arttırmak için et suyu ile haşlayabilirsiniz.
    Pirinci ilave etmeden önce sudan geçirip süzün. Bu sayede nişasta miktarını azaltabilirsiniz.
    Kullanacağınız sarımsakları ezin ve suyunu çorbaya ilave edin.
    Kırmızı et sevmeyenler, standart tarifi tavuk eti ile hazırlayabilir.
    Çorbayı servis ederken üzerini baharatlar ile tatlandırın ve limon suyu ekleyin.

    1 Porsiyon Beyran Çorbası Kaç Kaloridir?

    Standart malzemelerle hazırlanan beyran çorbasının bir porsiyonu, yaklaşık 360 kaloridir. Besin değerleri bakımından zengin olan bu tarifi, diyet listelerinde küçük porsiyonlarla tüketebilirsiniz. Dilerseniz, düşük kalorili işkembe çorbası tarifini de deneyebilirsiniz.
#05.08.2022 12:08 1 0 0
  • Börek Çorbası


    GAZİANTEP YEMEKLERİ
    Yoğurtlu bir çorba çeşidi olan börek çorbası da, başlangıç menülerinin favorisidir. Kuzu eti, yoğurt ve nohut ile hazırlanan bu çorba, özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak için bol bol tüketilir.

    Börek Çorbası Tarifi İçin malzemeler

    1 su bardağı haşlanmış nohut
    250 gr az yağlı kıyma
    1 soğan
    500 gr kemiksiz kuzu but
    2 su bardağı un
    1 kg yoğurt
    2 yumurta
    2 çorba kaşığı tereyağı
    Tuz
    Nane
    Karabiber
    Kırmızı tozbiber

    Börek Çorbası Nasıl Yapılır?

    Soğanı temizleyip küp küp doğrayın. Tencerede 1 kaşık tereyağını eritip kıymayı kavurun. Tuz, karabiber ve kırmızı toz biber ilave edin.
    Birkaç dakika daha kavurun. Tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın.
    Kuzu etini kuşbaşı doğrayıp kavurun. Tuz serpip haşlanmış nohudu ekleyin. Üzerini geçinceye kadar sıcak su ekleyip pişirin.
    Unu hamur yoğurma kabına alıp ortasını havuz gibi açın. 1 yumurta, tuz ve azar azar ılık su ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru iki parçaya ayırın.
    Parçalardan birini çok ince olmayacak şekilde açıp kıymalı malzemenin yarısını üzerine serpin ve yayın.
    Yufkayı oklavaya sarıp oklavayı çıkarın. Diğer yufkayı da aynı şekilde hazırlayın.
    Rulo yufkayı 2 santimlik parçalar halinde kesin. Her bir parçayı üçgen şeklinde katlayıp kenarlarını bastırarak kapatın. Hazırladığınız mantıları etli nohuda ekleyip pişirip.
    Yoğurt, tuz ve 1 yumurtayı çırpın. Çorbanın suyundan 1-2 kaşık ekleyip yoğurtlu karışımı azar azar çorbaya ilave edin. Naneyi 1 kaşık tereyağında kızdırıp üzerine gezdirin.
#05.08.2022 12:12 0 0 0
  • Yuvalama

    GAZİANTEP YEMEKLERİ
    Geleneksel bir yemek olan Yuvalama’nın diğer adı da Nakışlı aş... Gaziantep yöresinde özellikle Ramazan Bayramı’nda pişirilen bu ana yemek, şehriyeli pirinç pilavı ile servis yapılıyor. Yemeği hazırlarken pirinç ve kıyma ölçüsüne dikkat edin; ne kadar pirinç kullanırsanız, onun yarısı kadar kıyma kullanın.




    Yuvalama Tarifi İçin malzemeler

    500 gr parça kuzu eti
    1 su bardağı geceden ıslatılmış nohut
    2 su bardağı pirinç (geceden ıslatılmış ve kurumaya bırakılmış)
    250 gr yağsız dana kıyma (iki kere çekilmiş)
    5 su bardağı süzme yoğurt
    2 yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı
    1 yemek kaşığı nane
    Tuz
    Karabiber

    Yuvalama Nasıl Yapılır?

    Kuzu etini bol suyla yıkayıp tencereye alın. 6-7 bardak su ekleyip 45 dakika pişirin. Üzerinde biriken köpüğü bir kaşıkla alın.
    Nohudu ekleyip pişirmeye devam edin. Köftenin harcı için pirinç ve kıymayı bir kaba alın. Tuz ve karabiber ekleyip yoğurun.
    Nohuttan küçük köfteler hazırlayın. Hazırladığınız köfteleri bir süzgecin içine alın. Süzgeci tencerenin üzerine yerleştirip tencerenin kapağını kapatın ve 20-25 dakika buharda pişirin.
    Süzme yoğurdu bir kaseye alıp çorbanın suyundan birkaç kaşık ekleyip yoğurdun ılınmasını sağlayın. Yoğurdu tencereye azar azar ve sürekli karıştırarak ekleyin.
    Bir taşım pişirip köfteleri ekleyip karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Tereyağı ve sadeyağı tavaya alıp ısıtın. Naneyi ekleyip çorbanın üzerine gezdirin.
    Yanında pirinç pilavıyla birlikte servis yapın.

    Not: Süzme yoğurt terbiyelendikten sonra kesilmemesi için et suyunun mutlaka soğuk olması gerekir.
#05.08.2022 12:16 0 0 0
  • Simit Kebabı

    GAZİANTEP YEMEKLERİ
    Gaziantep yöresine ait bir yemek olan simit kebabı, ince bulgur ve kıyma ile hazırlanır. Adını bulgurdan alan bu yemek, ızgarada pişirilir. İçeriğinde bol miktarda protein bulunduğu için, kas gelişimini destekler. Genellikle kızarmış lavaş ile birlikte servis edilir ve bazı yörelerde 'oruk kebabı' ismiyle anılır. Üst kısmı antep fıstığı tozu ile süslenir. Malzemeleriniz hazırsa, pratik adımları ve püf noktalarıyla Gaziantep usulü simit kebabı tarifine başlayabiliriz



    Simit Kebabı Tarifi İçin malzemeler

    Köfte için

    1 kg kebaplık zırh kıyması
    1 tatlı kaşığı kuru nane
    1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
    1 su bardağı simit (İnce bulgur)
    1 tatlı kaşığı kimyon
    1 küçük baş kuru sarımsak
    1 çay kaşığı karabiber
    1 çay kaşığı tuz

    Simit Kebabı Nasıl Yapılır?

    Çukur bir tepsi içine simit ve 1 bardak ılık suyu alarak 15 dakika bekletin. İçine kıyma, nane, biber, kimyon ve çok ince kıydığınız sarımsaklar ile bir tutam tuz ilave edin.
    5-10 dakika köfte yoğurur gibi yoğurarak malzemenin iyice karışmasını sağlayın.
    Hazırlanan harçtan parçalar koparıp şişe tutunmasını sağlayın. Islatılan avuç ve parmakların yardımı ile şişte mangala sığacak tarzda, düzgünce şekil verin.
    Harı geçmiş ateşte aynı yönde sık sık çevirerek yakmadan pişirip bekletmeden tüketin.
    Simit kebabını, acılı ezme ve kıl biber turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

    Simit Kebabının Püf Noktaları Nelerdir?

    Tarifte kullanacağınız kıymanın orta yağlı olmasına özen gösterin. Mümkünse iki kez çektirin.
    Kebabı hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, yoğurma işlemidir. Harcın birbirine iyice karışması için en az 15 dakika yoğrulmalıdır.
    Hazırladığınız eti streç ile sarın ve 10 dakika dinlendirin.
    Simit bulgurunun çiğ kalmaması için, ılık su döktükten sonra üstüne kapatın.,
    Kullanacağınız şişlerin steril olması için, tarife başlamadan önce sıcak suda bekletip kurulayın.

    1 Porsiyon Simit Kebabı Kaç Kaloridir?

    Simit kebabının bir porsiyonu, yaklaşık 340 kaloridir. Simit kebabı demir ve fosfor bakımından zengin olsa da, içerisinde bulgur kullanıldığı için ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir.
#05.08.2022 12:19 0 0 0
  • Ali Nazik
    GAZİANTEP YEMEKLERİ
    Patlıcan ve et ile hazırlanan Ali Nazik, Gaziantep yöresinin en sevilen tariflerinden biridir. Hakkında birçok rivayet bulunan Ali Nazik yemeğinin kökeni, Osmanlı'ya kadar dayanır. Rivayete göre 16. yüzyılda Yavuz Sultan Selim'in Antep yolculuğu ile başlar her şey. Bu yolculuktan haber alan halk, padişah için çeşit çeşit yemekler ve tatlılar hazırlar. Padişah, Gaziantep'e vardığında, onun ağzına layık sofralar kurulur. Onca yemeğin arasından, yoğurdun, patlıcanın ve etin tadını içinde barındıran bu yemek padişahın dikkatini çeker. Yavuz Sultan Selim, 'Hangi eli nazik yaptı bunu?' dedikten sonra, o yemeğin adı önce 'Ala nazik', daha sonra ise 'Ali nazik' olarak değişir. Bir zamanlara damgasını vuran Ali Nazik yemeği evde nasıl yapılır diye merak edenler için, tarif detaylarına geçelim.


    Ali Nazik / Gaziantep Tarifi İçin malzemeler

    1 kg patlıcan
    4 diş sarımsak
    50 ml süzme yoğurt
    30 g Bizim Yağ
    900 g orta yağlı kıyma
    1 tatlı kaşığı domates salçası
    1 sivri biber
    1 kırmızı kapya biberi
    Tuz
    Karabiber
    Kırmızı pul biber

    Öncelikle patlıcanları yıkayın ve üst kısımlarını çatalla delip fırında ya da ocakta közleyin.
    Közlenen patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra, ince ince doğrayın ve bir servis tabağına alın.
    Sarımsakları ezip süzme yoğurdun içine ekleyin. Bizim Yağı bir sos tenceresinde eritin.
    Kıyma, salça ve önceden doğradığınız biberleri ekleyin. Kıymanın rengi dönene kadar iyice kavurun. Tuz ve baharatlarla tatlandırın.
    Bir servis tabağına sırasıyla közleyip doğradığınız patlıcan, sarımsaklı yoğurt ve kıymalı harçtan koyup sıcak servis yapın.

    Pişirme ve Servis Önerileri

    Pişirme esnasında ocağınızın kısık ateşte olduğundan emin olun. Suyunu çekebilmesi için bir kaç dakika kapağı kapatarak bekleyin.
    Servis tabağına ilk olarak patlıcanlı yoğurt karışımını dökün. Orta kısmını çukur şeklinde açın. Etleri ise bu çukurun içerisine ilave edin.
    Üzerine tereyağı ve toz biberden bir sos hazırlayabilirsiniz. Bu sosu etlerin üzerine dökerek daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Üst kısmına ufak maydanozlar ekleyerek görünümünü de güzelleştirebilirsiniz.
    Ana yemek olarak sunulan Ali Nazik tarifini, pirinç pilavı ve acılı ezme ile birlikte servis edebilirsiniz.

    Ali Nazik Yemeğinin Püf Noktaları Nelerdir?

    Közleme işleminden sonra patlıcanları sıcakken bir kap içine alın ve kabın kapağını kapatın. Bu sayede kabuklarını daha kolay soyabilirsiniz.
    Kıyma yerine farklı bir et kullanacaksanız, pişirme işlemini kısık ateşte ağır ağır yapın.
    Patlıcanlı yoğurdun üzerine etleri eklerken ılık olmasına dikkat edin. Çok sıcak etler, yoğurdun tadını bozacak ve sulanmasına neden olacaktır.
    Yemeğiniz hazır hale geldiğinde üzerine bir parça tereyağı eklemeniz lezzetini arttıracaktır.

    1 Porsiyon Ali Nazik Kaç Kaloridir?

    100 gramlık Ali Nazik yemeği, yaklaşık 95 kaloridir. 1 porsiyon Ali Nazik ise, ortalama 405 kaloridir.
#05.08.2022 12:23 0 0 0
  • Antep Lahmacun

    GAZİANTEP YEMEKLERİ
    Türk mutfağında meşhur lezzeti olan lahmacunu, kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Yöresel yemekler arasında çok beğenilen lahmacun; hem kolay yapımı, hem de lezzetiyle adını duyurmayı başaran bir yemektir. Açılmış hamurun üzerine kıyma, soğan, maydanoz, sarımsak ve baharatlar eklenerek hazırlanır. Kökeni Orta Doğu'ya dayanan bu yemek, Ermenistan, Azerbaycan, Lübnan, Suriye ve İsrail'de de tüketilir. İngilizcede zaman zaman 'Türk pizzası' olarak adlandırılır. Taş fırında pişirilmesi gerekir. Lahmacunun ismi, Arapça da 'etli hamur' anlamına gelen lahm bi ajinden türemiştir. 1960'lı yıllardan sonra tüm ülkeye yayılmıştır. Lahmacun, özellikle bol köpüklü bir ayran eşliğinde servis edilir. Nefis iç harcı ve mis gibi kokusuyla hazır lahmacunları aratmayacak bir tarifimiz var. Listedeki malzemeleri hazırladıysanız, ev yapımı Antep lahmacun tarifine başlayabiliriz.


    Antep Lahmacun Tarifi İçin malzemeler

    Hamuru için:

    2 su bardağı un
    1 tatlı kaşığı kuru maya
    1.5 su bardağı su
    1 yemek kaşığı zeytinyağı
    1 çay kaşığı tuz

    Kıymalı harç için:

    500 gr yağlı kıyma
    2 adet yeşil biber
    100 gr kuyruk yağı
    1 yemek kaşığı domates salçası
    1 yemek kaşığı biber salçası
    2 adet kırmızı biber
    1 tutam maydanoz
    1 adet domates
    4 diş sarımsak
    Sumak
    Pul biber
    Kimyon
    Tuz

    Antep Lahmacun Nasıl Yapılır?

    Hamuru için, 4 su bardağı unu eleyerek bir kaba ekleyin. Üzerine kuru maya, zeytinyağı ve tuz ilave edin.
    Karışımın içerisine azar azar ılık su ekleyin ve hamur ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar yoğurun.
    Hazırladığınız hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve dinlenmeye bırakın.
    Harcı için, kuyruk yağı ve kıyma hariç tüm malzemeleri mutfak robotundan geçirin ve baharatları ekleyin.
    Karışımın içerisine ince çekilmiş kuyruk yağı ve kıymayı ekleyerek yoğurun.
    Dinlenen hamuru eşit parçalara bölün ve parçaları oklava ile açın.
    Açtığınız hamurların üzerine kıymalı harçtan ekleyin ve tüm yüzeyine yayın.
    Yağlı kağıt serili fırın tepsisine lahmacunları dizin. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede lahmacunları kızarıncaya kadar pişirirn.
    Hazırladığınız lahmacunları, acılı ezme ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

    Antep Lahmacun Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

    Hamur yapımında kullandığınız suyun, oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Bu sayede maya daha çabuk çözülecektir.
    İç harç yapımında kullanılan kıyma ve kuyruk yağı ince çekilmiş olmalıdır.
    İç harç koyu olursa, yavaş yavaş su ekleyerek kıvamını açabilirsiniz.
    Pişirme esnasında fırının ızgara ayarı açık olursa, lahmacunlar çıtır çıtır olacaktır.
    Antep lahmacunları, bol yeşillik ve limon ile birlikte servis edin.

    Antep Lahmacun Kaç Kaloridir?

    Bir adet Antep lahmacun 190 kaloridir.
#05.08.2022 12:27 0 0 0
  • İçli Köfte

    GAZİANTEP YEMEKLERİ


    Güneydoğu'nun meşhur lezzetleri arasında yer alan içli köfte, iki farklı şekilde hazırlanır. Kızartma ve haşlama yöntemleriyle pişirilir. Bazı yörelerde 'oruk' ismiyle de bilinir. Dış kısmında bulgur, iç harcında ise soğanlı kıymalı harç kullanılır. Özellikle Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Hatay ve Kilis mutfağında sık sık tüketilir. İçli köfte yapmanın en zor noktası, dış kısmına şekil vermektir. İç harçla doldurulan bulgur, iki ucundan bastırılarak kapatılır. Malzemeler hazırsa, kızartma usulüyle pişirilen nefis içli köfte tarifine geçebiliriz.

    İçli Köftenin Yanına Ne Gider?

    İçli köfte, genellikle limon dilimleri ile birlikte sunulur. Ancak isteğe göre mercimek çorbası ve ayran ile birlikte nefis bir menü hazırlanabilir.



    İçli Köfte Tarifi İçin malzemeler

    Dış harcı için

    500 gr çiğ köftelik et
    5 su bardağı ince bulgur
    1 soğan
    2 yemek kaşığı kırmızı pul biber
    Tuz
    Karabiber

    İç harcı için

    1 kg orta yağlı kıyma
    1 su bardağı ceviz içi
    4 orta boy soğan
    Tuz
    Kırmızı pul biber

    Kızartmak için

    Zeytinyağı

    İçli Köfte Nasıl Yapılır?

    İç harç için gereken kıymayı tencereye alıp orta ateşte karıştırarak kavurun. Kıyılmış soğanı ekleyip kavurmaya devam edin.
    Ufalanmış ceviz içi, tuz ve kırmızı pul biber ekleyip tencereyi ocaktan alın. İnce bulguru geniş bir kaba alın.
    Kıyılmış soğan, zırhla kıyılmış et, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip iyice yoğurun. Yoğurduğunuz harçtan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
    İşaret parmağınızla iç kısmını oyarak şekil verin. Oluşan boşluğa iç harç ekleyip ağız kısmını kapatın.
    Tüm harcı aynı şekilde hazırlayın. Zeytinyağında kızartıp servis yapın. Afiyet olsun.

    İçli Köfte Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

    İçli köfte yaparken, harcın güzelce yoğrulması gerekir. En az 30 dakika yoğrulmalı ve tam kıvamında olmalıdır.
    Kızgın yağda kızartmak için, deep frying tekniği uygulanabilir. Yani, içli köfteler derin yağda kızartılmalıdır.
    Fazla yağını süzmek için, kızarttığınız köfteleri kağıt havlu üzerinde bekletebilirsiniz.
    Kızartma yağının, daha önce kullanılmamış olmasına dikkat edin. Aksi takdirde köftelerin tadı değişik gelebilir.
    İçli köfteleri, salçalı sos eşliğinde sunarak daha da lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.

    1 Porsiyon İçli Köfte Kaç Kalori?

    Bir adet haşlanmış içli köfte 165, kızartılmış içli köfte ise yaklaşık 350 kalori değerindedir.
#05.08.2022 12:31 0 0 0
  • Antep Kebabı

    GAZİANTEP YEMEKLERİ
    Antep mutfağında birbirinden farklı kebaplara rastlamak mümkündür. Bunlardan biri de kuzu eti, közlenmiş biber ve soğan ile hazırlanan Antep kebabıdır. Hazırlanan kebap, nefis bulgur pilavı ile birlikte sunulur.


    Antep Kebabı Tarifi İçin malzemeler

    700 gr kuzu boşluğu eti
    200 gr yağsız kuzu eti
    Yarım demet maydanoz
    Soğan
    2 sivri biber
    Domates
    Bulgur pilavı

    Antep Kebabı Nasıl Yapılır?

    Kuşbaşı iriliğinde doğranmış etleri yassı kebap şişlerine geçirin. Kömür ateşinde ya da ızgarada iyice pişirin. İsteğe göre piyazlık doğranmış maydanozlu soğan, bulgur pilavı, közlenmiş domates ve biberle birlikte sıcak olarak servis yapın.
#05.08.2022 12:39 0 0 0
  • Antep Usulü Zeytinyağlı Dolma

    GAZİANTEP YEMEKLERİ



    Antep'in en sevilen yemeklerinden biri de zeytinyağlı dolma, namı diğer kuru patlıcan dolmasıdır. Kurutulmuş patlıcanlar ile hazırlanan bu dolmalar, büyük tencerelerde pişirilerek sofralardaki yerini alır.


    Antep Usulü Zeytinyağlı Dolma Tarifi İçin malzemeler

    4 kuru acur
    4 kuru dolmalık biber
    4 kuru patlıcan
    1 çay bardağı nohut
    1 su bardağı pirinç
    4-5 soğan
    2-3 diş sarımsak
    Yarım demet nane
    Yarım demet maydanoz
    Yarım demet dereotu
    2 domates
    4 çay bardağı zeytinyağı
    2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
    1 çorba kaşığı biber salçası
    1 çorba kaşığı kuş üzümü
    1 su bardağı sumak ekşisi
    Yenibahar
    Karabiber
    Tarçın
    1 çay kaşığı toz şeker
    1 elma
    1 ayva
    1 su bardağı su
    Tuz

    Antep Usulü Zeytinyağlı Dolma Nasıl Yapılır?

    Nohutu akşamdan ıslatın. Ertesi gün suyunu değiştirip haşlayın ve kabuklarını soyun.
    Kuru acur, dolmalık biber ve patlıcanı haşlayıp suyunu süzün. Pirinci yıkayıp süzgece alın.
    Soğanları soyup küp şeklinde doğrayın. Sarımsağı kıyın. Nane, maydanoz ve dereotunu temizleyip ince ince doğrayın. Domatesleri rendeleyin.
    Yayvan bir tencerede zeytinyağını ısıtın. Soğan, sarımsak ve fıstığı ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun.
    Pirinci ekleyip karıştırın ve şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Rendelenmiş domates, biber salçası, kuşüzümü, nane, maydanoz, dereotu, sumak ekşisi, toz şeker, tuz ve baharatları ilave edip karıştırın.
    Pirinç suyu çekinceye kadar ara sıra karıştırarak kısık ateşte 5-6 dakika pişirin. Ateşten alıp ılınmaya bırakın.
    Hazırladığınız iç malzemesiyle acur, dolmabiber ve patlıcanları doldurup tencereye dizin. Elma ve ayvaların kabuklarını soyup ince ince dilimleyin.
    Tenceredeki dolmaların üzerini elma ve ayva dilimleriyle kapatın. 1 su bardağı su ilave edip kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ilık veya soğuk olarak servis yapın.

    Afiyet olsun.

    Türk mutfağının gözdesi olan klasik zeytinyağlı biber dolması tarifini de notlarınız arasına ekleyin.
#05.08.2022 12:44 0 0 0
  • Firik Pilavı

    GAZİANTEP YEMEKLERİ
    Türkiye'de en çok Orta Anadolu'da tüketilen firik; pilav, çorba ve salata yapımında kullanılan bir bulgur çeşididir. Firik, bulgur ve nohut ile hazırlanan firik pilavı ise Antep mutfağının önemli yemeklerinden biridir. İçeriğinde bol miktarda lif olan bu besin, sinir ve sindirim sisteminin hızlı çalışmasını sağlar. Kan şekerini düzenlediği için diyabet hastalarına önerilen besinler arasındadır. Malzemeleriniz hazırsa, sofralarınızı taçlandıracak Antep usulü firik pilavı tarifine başlayabiliriz.


    Firik Pilavı Tarifi İçin malzemeler

    1 çay bardağı nohut
    2 su bardağı firik
    1 su bardağı bulgur
    1 soğan
    3 yemek kaşığı zeytinyağı
    1 yemek kaşığı biber salçası
    6 su bardağı su
    Tuz
    Kırmızı pulbiber
    Karabiber

    Firik Pilavı Nasıl Yapılır?

    Nohutu bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün üzerini geçecek kadar suyla yumuşayana kadar haşlayın.
    Ayıklanmış firik ve bulguru kuruyken birbirleriyle iyice karıştırın.
    Soğanı yemeklik doğrayıp yağda şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Biber salçasını ilave edip, soğanla iyice karışmasını sağlayın. Üzerine 6 bardak sıcak su, tuz ve kırmızı pul biber ekleyin.
    Firik ve bulgur karışımını ilave edip karıştırın. Yüksek ateşte kaynatın. Daha sonra kısık ateşe alarak pilav suyunu çekinceye kadar pişirin.
    Firik pilavını, patlıcan musakka ve fava ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

    Firik Pilavının Püf Noktaları Nelerdir?

    Firik pilavını haşlarken tavuk veya hindi suyu kullanın. Böylece aromatik bir tat elde edebilirsiniz.
    Pilavın tadını dengelemek için, içerisine bir tutam toz şeker ilave edebilirsiniz.
    Pilavın içine ekleyeceğiniz pul biberi, biber salçasının acılığına göre ayarlayın.
    Yemeğin acısız olmasını istiyorsanız, biber yerine domates salçası kullanabilirsiniz.

    1 Porsiyon Firik Pilavı Kaç Kaloridir?

    Firik pilavın bir porsiyonu, yaklaşık 345 kaloridir. Besin değerleri yüksek olan bu tarifi, ölçülü bir şekilde tüketebilirsiniz.
#05.08.2022 12:46 0 0 0
  • Fıstıklı Kebap

    GAZİANTEP YEMEKLERİ
    Gaziantep mutfağında Antep fıstığının kullanılmadığı yemek sayısı oldukça azdır. Dana, kuzu eti ve fıstık ile hazırlanan bu kebap, kalın şişlere geçirilir ve ızgarada pişirilir.


    Fıstıklı Kebap Tarifi İçin malzemeler

    Malzemeler

    100 g kuzu döş kıyma
    100 g dana döş kıyma
    1 çay bardağı ince çekilmiş Antep fıstığı
    1 soğan
    1 diş sarımsak
    2~3 yemek kaşığı kaynar su
    1 çay kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber
    1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
    2 yemek kaşığı zeytinyağı
    4 küçük şiş

    Servis için

    2 kırmızı soğan
    1 yemek kaşığı sumak
    1 yemek kaşığı nar ekşisi
    2 lavaş ekmeği

    Üzeri için

    1 yemek kaşığı iri çekilmiş Antep fıstığı

    Fıstıklı Kebap Nasıl Yapılır?

    Kıymaları geniş bir kaba alıp üzerine, Antep fıstığı, rendelediğiniz soğan, sarımsak, su, tuz ve baharatları ekleyip yoğurun.
    Harçtan bir avuç dolusu alın ve aşağı doğru sıkarak şiş boyunca yayın. Zeytinyağını döküm bir tavada ısıtıp şişe dizdiğiniz kebapları kızartın.
    Servis için soğanları ince piyazlık doğrayıp bir kaseye alın. Üzerine nar ekşisi gezdirip sumak serpin ve karıştırın.
    Lavaş ekmeklerini yapışmaz yüzeyli bir tavada ısıtıp bir servis tabağına alın. Üzerine sırasıyla soğanlar ve kebapları şişleri ile beraber yerleştirin.
    İri çekilmiş Antep fıstığı ile süsleyerek sıcak servis yapın.
#05.08.2022 12:50 0 0 0
  • Soğan Dolması

    GAZİANTEP YEMEKLERİ
    Antep mutfağında et tüketimi yüksek olsa da, dolmaların yeri bir başkadır. Kars ile özdeşleşen soğan dolması, kıymalı harç ile hazırlanır ve ortalama 25 dakikada sofralardaki yerini alır.



    Soğan Dolması Tarifi İçin malzemeler

    7 adet soğan
    150 gr kıyma
    1 adet soğan (harç için)
    1 çay bardağı pirinç
    Tuz
    Karabiber
    Kimyon
    1 tatlı kaşığı domates salçası
    1.5 su bardağı su
    Yarım çay bardağı ayçiçeği yağı
    1 tatlı kaşığı biber salçası

    Soğan Dolması Nasıl Yapılır?

    Soğanların kabuklarını soyup boylamasına orta kısmına kadar kesin ve bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyin.
    Orta ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğanları soğuk sudan geçirip yaprak yaprak ayırın
    Soğanı yemeklik doğrayıp kıymaya ekleyin. Domates salçası, pirinç, tuz, karabiber, kimyon, 2 yemek kaşığı yağ ekleyip karıştırın.
    Kıymalı harçtan bir miktar alıp soğan yapraklarının içine yerleştirip rulo şeklinde sarın. Tencereye dizin
    Bir kasede biber salçası, su ve yağı karıştırıp dolmaların üzerine gezdirin.
    Küçük bir tabak kapatın ve kısık ateşte kapağı kapalı olarak yumuşayıncaya kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
    Soğan dolmasını, taze nane yaprakları ve yoğurtla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

    1 Porsiyon Soğan Dolması Kaç Kaloridir?

    1 adet soğan dolması, yaklaşık 60 kaloridir. Bir porsiyonun içinde 2 adet soğan dolması bulunmaktadır. Diyet listeleri için de uygundur.
#05.08.2022 12:54 0 0 0
  • Şiveydiz
    GAZİANTEP YEMEKLERİ
    Gaziantep yöresine ait olan şiveydiz, genellikle Nisan ve Mayıs aylarında yapılır. Ana malzemeleri kuzu eti ve taze sarımsak olan bu besin, protein deposu olarak da bilinir. Özellikle gribal enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Sindirim sistemine iyi gelmesinin yanı sıra kanser riskini de düşürür. Antioksidan kaynağı olarak bilinen sarımsak, şiveydiz tarifinin en önemli malzemesidir. Hazırsanız, ev yapımı şiveydiz nasıl yapılır birlikte görelim:


    Şiveydiz Tarifi İçin malzemeler

    Malzemeler

    Yarım çay bardağı zeytinyağı
    250 g kuzu kuşbaşı
    500 g ayıklanmış taze sarımsak
    1 su bardağı haşlanmış nohut
    6 yemek kaşığı süzme yoğurt
    1 yumurta sarısı
    2 yemek kaşığı un
    Tuz
    Sıcak su

    Üzeri için

    Tereyağı
    Nane

    Şiveydiz Nasıl Yapılır?

    Kuzu etini tencereye alın. Üzerini hafif geçecek kadar su ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin. Zeytinyağını ekleyip bir kaç dakika daha pişirin.
    Taze sarımsakları beyaz kısımlarını 3’er santimlik parçalar şeklinde kesin. Malzemelerin üzerini geçecek kadar sıcak suyla birlikte tencereye ilave edin.
    Yumuşayana kadar pişirin. Ardından haşlanmış nohutları ekleyip 10 dakika daha pişirin.
    Başka bir kasede süzme yoğurt, un ve yumurta sarısını ekleyip çırpın. Yemeğin sıcak suyundan yavaş yavaş ilave ederek yoğurdu ılındırın.
    Karışımı azar azar tencereye ilave edip 5 dakika daha pişirin ve tuzla tatlandırın. Tereyağını eritip naneyi ekleyin. Naneli sosu yemeğin üzerinde gezdirin.
    Şiveydiz yemeğini, pirinç pilavı ve kıl biber turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

    Şiveydiz Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

    Kullanacağınız etin kuş başı olmasına özen gösterin. Dilerseniz tarife başlamadan önce küp küp doğrayabilirsiniz.
    Haşlama esnasında su bittiği halde kuzu eti çiğ kaldıysa, su takviyesi yapabilirsiniz.
    Yemeğin ekşimemesi için süzme yoğurt kullanın.
    Nohutu bir gece öncesinden suda bekletebilirsiniz. Bu sayede daha kolay yumuşayacak ve çabuk pişecektir.
    Yemek için hazırladığınız sosa, karabiber ve pul biber ilave edebilirsiniz.

    1 Porsiyon Şiveydiz Kaç Kaloridir?

    100 gramı 80 kalori olan şiveydiz tarifinin bir porsiyonu, yaklaşık 500 kaloridir. Protein ve demir bakımından zengin olsa da, kilo kontrolünde olanların dikkatli bir şekilde tüketmesi gerekir.
#05.08.2022 12:58 0 0 0
  • Nohut Dürümü
    GAZİANTEP YEMEKLERİ
    Gaziantep mutfağının en meşhur lezzetleri arasında yer alan nohut dürümü, atıştırmalık olarak sunulan bir yemektir. Antep sokaklarında sıklıkla rastlanılan nohut dürümü, isteğe göre etli veya etsiz bir şekilde sunabilirsiniz. Baharatlarla zenginleştiren nohut dürümü hazırlamak için hem lavaş, hem de tırnak pide kullanabilirsiniz. Listedeki malzemeleri hazırladıysanız, Türev Uludağ'ın anlatımıyla evde nohut dürümü nasıl yapılır birlikte görelim.


    Nohut Dürümü Tarifi İçin malzemeler

    1,5 su bardağı haşlanmış nohut
    ¼ demet maydanoz
    1 adet kapya biber
    1 adet kuru soğan
    2 adet lavaş ya da tırnak pide
    4 yemek kaşığı zeytinyağı
    Tuz
    1 tatlı kaşığı acı kırmızı pul biber
    1 çay kaşığı kimyon
    1 tatlı kaşığı sumak
    1 çay kaşığı karabiber

    Nohut Dürümü Nasıl Yapılır?
    İlk olarak nohutları haşlayın. Dilerseniz bir gece önceden odun fırınında da pişirebilirsiniz.
    Bir kap içerisine doğranmış soğan, maydanoz ve sumak koyun. Karışımı elinizle harmanladıktan sonra, kapya biberi de ilave edin.
    Tepsi içerisine lavaşı koyun ve içerisine haşladığınız nohutları ekleyin. Üzerine maydanozlu karışımı ekleyin ve baharatları dökün.
    Ardından lavaşın kenarlarını kıvırın ve rulo şeklinde sarın. Afiyet olsun.

    1 Porsiyon Nohut Dürümü Kaç Kalori?

    Bir adet nohut dürümünün porsiyonu, yaklaşık 350 kaloridir. Besin değerleri bakımından zengin olduğu için, haftada bir kez tüketilmesi önerilir.
#05.08.2022 13:05 0 0 0
  • Antep Usulü Yeşil Zeytin Piyazı
    GAZİANTEP YEMEKLERİ
    Yeşil zeytin, soğan, maydanoz ve yağlı sos ile hazırlanan bu piyaz, genellikle et yemeklerinin yanında meze olarak sunulur. Kısa sürede hazırlanır.


    Antep Usulü Yeşil Zeytin Piyazı Tarifi İçin malzemeler

    Malzemeler

    400 g Hatay kırma yeşil zeytin
    3~4 dal maydanoz
    4~5 dal taze soğan
    1 kırmızı kapya biberi
    1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz

    Sosu için

    Yarım çay bardağı zeytinyağı
    5 yemek kaşığı nar ekşisi
    Tuz

    Antep Usulü Yeşil Zeytin Piyazı Nasıl Yapılır?
    Yeşil zeytini geniş bir servis tabağına alın. İnce kıydığınız maydanoz, taze soğan, kırmızı kapya biberi ve iri çekilmiş cevizi ilave edip harmanlayın. Sosu için gerekli olan tüm malzemeyi bir kasede karıştırıp piyazın üzerine gezdirin. Karıştırıp servis yapın.
#05.08.2022 14:27 0 0 0
  • Antep Fıstıklı Baklava
    GAZİANTEP YEMEKLERİ
    Geldik Gaziantep'in Türk mutfağına kattığı en lezzetli tatlılara.. Bayramların vazgeçilmezi haline gelen, incecik yufka, fıstık ve şerbet ile hazırlanan Antep fıstıklı baklava, Gaziantep denildiğinde ilk akla gelen şeylerden biridir.

    Antep Fıstıklı Baklava Tarifi İçin malzemeler

    Malzemeler

    650 g baklavalık un
    7 yumurta sarısı
    1 çay bardağı süt
    1 çay bardağı yoğurt
    1 çay bardağı Ayçiçek yağı
    1 silme çay kaşığı karbonat

    Açmak için

    400 g nişasta

    Şerbeti için

    1.750 g toz şeker
    1 litre su

    Antep Fıstıklı Baklava Nasıl Yapılır?

    Şerbeti için su ve şekeri tencereye alıp 5-10 dakika kaynatın. Unu büyük bir karıştırma kabına alın ve ortasını havuz gibi açın.
    Yumurta sarılarını ve diğer malzemeleri sırasıyla ekleyip yumuşak ve pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun.
    Hamuru 5 büyük bezeye ayırın. Bu bezeleri de kendi aralarında 20 eşit bezeye bölün. Toplamda 100 küçük beze elde edin.
    Tüm bezelerin üzerini temiz bir bezle örtün. Bezeleri tek tek üzerine nişasta serpip pasta tabağı büyüklüğünde açın.
    Her 20 bezeyi bu şekilde açarak üst üste dizin. 20 kat olduğunda oklavayla olabildiğince ince açarak yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin.
    Üzerini Antepfıstığı ile kaplayın. Diğer 20 kat bezeyi de açıp tepsiye yerleştirin.
    20’li gruplar halinde tüm bezeler ve fıstıklar bitene kadar aynı işlemleri tekrarlayın. Keskin bir bıçakla dilimler kesin.
    Tereyağını eritin ve baklavanın üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
    Tepsiyi fırından alıp üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Üzerine bir tepsi kapatın ve şerbeti çekene kadar bekletip servis yapın.
#05.08.2022 14:49 0 0 0
  • Katmer / Gaziantep

    GAZİANTEP YEMEKLERİ

    Gaziantep'in meşhur tatlılarından biri olan katmer, Ege'de haşhaş ve tahinle birlikte sunulur. Orta Asya ülkelerinde de tüketilen bu tatlı, hamurun katlanarak pişirilmesiyle hazırlanır. Genellikle antep fıstığı ve fındık ile süslenir. Pişirme işleminde demir sac kullanılır. Yağlı olduğu için, ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir. Yöresel lezzetler arasında yer alan katmer, vücudun ihtiyaç duyduğu enerji miktarını da karşılar. Malzemeler hazırsa, orijinal katmer nasıl yapılır sorusunun cevabını öğrenmek için tarife başlayabiliriz.


    Katmer / Gaziantep Tarifi İçin malzemeler

    Hamuru için

    100 g Bizim Yağ
    200 ml su
    2~3 su bardağı un
    1 çay kaşığı tuz

    Açmak için

    Nişasta

    Arası için

    250 gr kaymak
    10 yemek kaşığı toz şeker
    10 yemek kaşığı toz Antep Fıstığı

    Üzeri için

    Toz Antep fsıtğı
    Kaymak

    Katmer / Gaziantep Nasıl Yapılır?

    Su ve tuzu geniş bir kaba alarak tuz tamamen eriyinceye kadar elinizle karıştırın.
    Üzerine unu azar azar ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
    Hamuru sekiz eşit bezeye ayırıp üzerini nemli bir bezle örtün ve bir gün dinlendirin. Ertesi gün, dinlenen bezeleri üzerlerine nişasta serperek incecik olacak şekilde açın.
    Her birinin üzerine erittiğiniz 100 g Bizim Yağ’dan sürün. Üzerine kaymak parçaları ile bir kasede karıştırdığınız toz şeker ve Antep fıstığından serpip yufkayı kare şeklinde katlayın.
    Yapışmaz tavayı ısıtıp katmerlerin her iki yüzünü kızartın. Şık bir sunum elde etmek için kaymak ve antep fıstığı serpiştirin.
    Dilerseniz hazırladığınız katmeri, ev yapımı kakaolu dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

    Katmer Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

    Katmer hamuru, kadife bir kıvam elde edinceye kadar yoğrulmalıdır.
    Hamuru açarken merdane kullanın. Bu sayede yırtıklar oluşmadan daha ince bir hale getirebilirsiniz.
    Sac yerine yapışmaz tava da kullanılabilir. Bu durumda ocağı orta ateşe getirebilirsiniz.
    Hazırladığınız katmerler artarsa, streç ile örtüp difrizde saklayabilirsiniz.

    1 Porsiyon Katmer Kaç Kaloridir?

    Standart malzemelerle hazırlanan bir adet katmer, yaklaşık 500 kaloridir. Şeker değeri yüksek olduğu için diyabet hastalarının ve kilo kontrolünde olanların küçük porsiyonlar tüketmesi tavsiye edilir.
#05.08.2022 16:06 0 0 0
  • Kuru Patlıcan Yemeği
    GAZİANTEP YEMEKLERİ
    Yüksek vitamin ve mineral oranlarının yanında az kalorisi ile oldukça sevilen patlıcan sebzesi taze ve kurutulmuş olarak tüketilebilir. Yaz aylarında yetişen patlıcan kurutularak tazeliğini korur. Kuru patlıcan yemeği sarımsak, soğan, domates başta olmak üzere yalnızca 7 malzemeden oluşur. İsteğe göre acı biber eklenebilir. Malzemeler hazırsa, kuru patlıcan ile yapılan leziz patlıcan yemeği için tarife geçebiliriz

    Kuru Patlıcan Yemeği Tarifi İçin malzemeler

    200 gr kuru patlıcan
    1 adet soğan
    3 diş sarımsak
    1 yemek kaşığı domates salçası
    1 adet domates
    4 yemek kaşığı zeytinyağı
    1 çay kaşığı tuz

    Kuru Patlıcan Yemeği Nasıl Yapılır?

    Su kaynatılır ve kuru patlıcanlar yumuşayana kadar haşlanır.
    Tencereye zeytinyağı alınır. Yemeklik doğranan soğan tencereye alınır ve kavrulmaya başlanır.
    Sarımsaklar ezilerek eklenir ve salçada kokusu çıkana kadar kavrulur.
    Patlıcanları ve küp küp doğranan domatesi ekleyerek bütün malzemeleri bir arada kavrulur.
    Tuzunu da ekledikten sonra tenceredeki malzemelerin üzerini geçecek kadar su eklenir, pişmeye bırakılır. Afiyet olsun.
#05.08.2022 16:13 0 0 0
  • Hünkar Beğendi
    GAZİANTEP YEMEKLERİ
    Hünkar beğendi, közlenmiş patlıcan, kuzu eti, süt, un ile hazırlanan Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar ulaşmayı başarmış özel bir yemektir. Günümüzde Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile özdeşleşmiştir. Nasıl ortaya çıktığıyla ilgili birçok rivayet bulunmaktadır.

    Hünkar beğendi kalori bilgisi: Etli hünkar beğendi yemeği 100 gramlık bir porsiyonda ortalama 175 kalori değerine sahiptir. (%64 yağ, %24 protein, %12 karbonhidrat)

    Hünkar beğendi için servis önerisi: Hünkar beğendinin yanına garnitürlü pilav ve haydari hazırlayabilirsiniz.

    Hünkar Beğendi Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

    Patlıcanın lezzetini arttırmak için fırında közlemeyi denebilirsiniz. Patlıcanları kavurmaya başlamadan önce sarımsaklı ve limonlu yağda bekleterek aromalı olmasını sağlayabilirsiniz.
    Sütü yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. İstiyorsanız sütü önceden kaynatabilir ve içerisine defne yaprağı ekleyebilirsiniz.
    Tarifte kullanacağınız sebzelerin küçük doğranmasına özen gösterin. Bu sayede sebze tadının, yemeğe daha iyi karıştığını göreceksiniz.
    Patlıcan gibi sebze yemeklerinde, kavurarak pişirmek her zaman daha iyi sonuç verecektir. Sebzelerin lezzetini arttıran bu teknik, tarifin kısa sürede yapılmasını da sağlar.


    Hünkar Beğendi Tarifi İçin malzemeler

    Etli kısmı için:

    4 dolu yemek kaşığı (100 ml) yağ
    2 adet soğan
    1 kg kemiksiz kuşbaşı doğranmış kuzu but eti
    2 diş sarımsak
    1 adet dolmalık biber
    2 adet domates
    1 tatlı kaşığı domates salçası
    3 tutam tuz
    1 tutam karabiber
    3 bardak su

    Beğendi kısmı için:

    1 çay bardağı (100 ml) yağ
    3 yemek kaşığı tepeleme un
    1,5 kg bostan patlıcanı
    1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
    1 tutam tuz
    1 tutam rende muskat
    2,5 bardak ılık süt

    Hünkar Beğendi Nasıl Yapılır?
    İlk olarak sarımsakları ince ince kıyın ve biberleri irice kesin.
    Ardından soğanları küp küp doğrayın ve tavanın içerisinde yağı öldürünceye kadar döndürün.
    Soğanların üzerine etleri ilave edin. Orta ateşte suyunu bırakıp tekrar çekene kadar pişirin.
    Önce sarımsakları, sonra irice doğradığınız biberleri tencereye ekleyin. Domateslerin kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkartıp küp küp doğrayın, suyunu çeken etin üzerine ekleyin.
    Domates salçası, tuz, karabiber ve 3 bardak suyu da tencereye ilave edin ve iyice karıştırıp kaynadıktan sonra altını kısın.
    Tencerenin kapağını kapatıp 1 saat kadar pişirin.
    Beğendi kısmı için; tencereye yağı ve unu ekleyip, ağır ateşte altın rengine dönene kadar karıştırın ve ateşten alın.
    Patlıcanları kürdan ile delin ve direkt ateş üzerinde pişirin. Dışı iyice pişen patlıcanları, kabuklarını soyduktan sonra tenceredeki unlu karışıma atın.
    Tencerenin altını tekrar yakın, ağır ateşte karışımı ezerek hepsini birbirine iyice yedirin. Kaşarı, tuzu, rende muskatı ve ılık sütü ekleyip 2 dakika daha pişirin ve ateşten alın.
    Son olarak kenarda dinlenmeye bırakın. Servis tabağına önce beğendiyi, daha sonra etleri koyun.
#05.08.2022 16:23 0 0 0