AKDENİZ DİYETİ NEDİR, NASIL YAPILIR? DİYETİ NEDİR? DİYET

Son güncelleme: 05.08.2022 15:10
  • Akdeniz diyeti nedir, nasıl yapılır? Akdeniz diyeti zayıflatır mı? Akdeniz diyetinin faydaları nelerdir?

    AKDENİZ DİYETİ NEDİR, NASIL YAPILIR?  DİYETİ NEDİR? DİYET

    Akdeniz diyeti bir diyetten çok sağlıklı beslenmeye bir yaşam tarzı olarak yaklaşımdır. Akdeniz’e kıyısı olan 16 ülke insanın yeme ve içme biçimine dayanır. Sürdürülebilir beslenmeyi, sürekli olarak iyi sağlığı ve kronik hastalık riskini azaltmayı teşvik eder. Çok çeşitli besin alımı ve aktif bir yaşam tarzı sunar. Akdeniz Diyetindeki yemekler taze domates, zeytinyağ, sarımsak, aromatik bitki ve baharatları yaygın olarak içerir. Akdeniz Diyeti doğaldır, işlenmiş besinlere minimumda odaklanır, esnektir, beslenmede çeşitlilik sağlar, düşük maliyetlidir, zinde ve enerji bir yaşam tarzını benimser ve hastalık riskini en aza indirir.


    Akdeniz Diyetinin Faydaları Nelerdir?

    Uzun bir ömür
    Astımı önlemede yardımcı
    Bazı kanserlerle mücadele etme
    Diyabete karşı koruma
    Depresyondan uzak tutma
    Kronik hastalıkları önleme
    Daha sağlıklı bebekler besleme
    Parkinson hastalığını önleme
    Alzheimer hastalığından korunma
    Kilo verme ve kilo yönetim çabalarına yardımcı olma
    Kalp hastalığı riskini ve yüksek tansiyonu düşürme


    Akdeniz diyet piramidi çoğu insanın her gün yediği yiyecekleri içerir. Tüm yiyecekler porsiyon kontrolü ve denge gözetilerek sağlıklı Akdeniz yeme planına uygundur.


    Akdeniz Diyeti Neleri İçerir?

    Ayda 4 porsiyon kırmızı et
    Haftada 3 porsiyon şekerli ürünler, 3 porsiyon yumurta, 3 porsiyon patates, 3-4 porsiyon zeytin/baklagiller/kabuklu yemişler, 4 porsiyon kümes hayvanları, 5-6 porsiyon balık
    Günlük; Fiziksel aktivite, 2 porsiyon süt ürünleri, zeytinyağı ana yağ kaynağı (günde 4 yemek kaşığı ve daha fazlası), 3 porsiyon meyve, 6 porsiyon sebze, 8 porsiyon işlenmemiş kahvaltılık gevrekler ve ürünler (tam tahıl ekmek, tam tahıl makarna, esmer pirinç vb.).
    Bol miktarda su, tuzu kısıtlaması ve yerine kekik, fesleğen vb. baharatlar kullanımı
    Düşük ile orta miktarda ölçülü şarap içimi tercihen öğünlerle birlikte


    Örnek Akdeniz Diyeti Menüsü

    Sabah: 1 bardak yoğurt + ¾ bardak berrie grubu veya taze meyve + ¼ bardak ceviz + 1 dilim tam buğday ekmeği + ¼ bardak ezilmiş avokado veya 2 çay kaşığı şekersiz fıstık ezmesi + Çay/kahve

    Öğle: 1 kase mercimek veya karışık sebze çorbası + 2 dilim ekmek + 2 yemek kaşığı humus + Salata (1/2 bardak domates + ½ bardak salatalık + fesleğen + 2 yemek kaşığı zeytinyağı, balzamik sirke) + 1 elma/şeftali/portakal

    Ara: 1 dilim az yağlı peynir + 15 adet üzüm

    Akşam: Izgara/fırın balık (90-120 g arası) (zeytinyağı, limon, dereotlu) + 1 su bardağı bulgur/esmer pirinç + 1-2 bardak bebek ıspanak/semizotu/roka vb. karışık yeşillik salatası (2 yemek kaşığı sirkeli zeytinyağ) + 1 kadeh kırmızı şarap (isteğe bağlı) veya 1 fincan yeşil çay

    Ara: 2 kare bitter çikolata

    2. Örnek

    Sabah: Kızarmış ekşi mayalı bir ekmek + Salata (domates, kırmızı soğan, zeytinyağ ve çeşitli otlar) veya Kızarmış ekşi mayalı bir ekmek + avokado dilimi, poşe yumurta (zeytinyağı ve karabiber gezdirilmiş) + Bitki çayı/kahve

    Ara: 1 porsiyon taze meyve + 1 avuç dolusu çiğ badem

    Öğle: 1 kase dolusu baklagilli veya sebzeli bir çorba veya 1 kase dolusu karışık baklagilli ve ton/somonlu salata + 1 ufak salkım üzüm

    Ara: 1 ufak kase doğal yoğurt + üzerine birkaç adet kırılmış ceviz ve hafif bal gezdirin

    Akşam: Fırında patatesli balık (zeytinyağı, rende domates, sarımsak ve taze otlarla tatlandırılmış) + yeşil yapraklı sebzelerden karışık bir salata (zeytinyağ, limon suyu) + 1 kadeh şarap (isteğe bağlı)
#05.08.2022 15:10 0 0 0