Fındığın faydaları nelerdir

Son güncelleme: 22.08.2022 16:02
  • FINDIĞIN FAYDALARI NELERDİR, NASIL TÜKETİLİR?
    Fındığın faydaları nelerdir? Fındık hangi hastalıklara iyi gelir? Fındık yağı nasıl kullanılır? İşte, fındığın faydaları, besin değerleri ve yetiştirildiği yerler


    Fındığın faydaları nelerdir

    Fındığın içerdiği vitaminler, kalori miktarı, sağlığa faydaları, ülkemizde hangi illerde yetiştiği gibi sorularının yanıtları ve fındıklı yemek tarifleri...

    Fındığın faydaları, besin değeri ve kalori miktarı ile ilgili tüm detayları sizler için bir araya getirdik. İşte içerdiği kalsiyum ve fosforla genç yaşlı demeden her yaşın dostu fındık hakkında tüm detaylar...


    FINDIK BARIŞ VE ESENLİK SEMBOLÜYDÜ

    Tarihte kutsal bir yemiş olarak bilinen fındık, eski Türklerin din hayatında önemli bir yer tutuyordu. Aynı zamanda barış ve esenlik sembolüydü. Eski Romalılar da fındığa önem vermişler. Düğün törenlerinde bereket ve doğurganlığı simgelemiş; ilaç olarak kullanılmış ve fındık dalı su ve hazine arayıcılarına yol göstermiş. Araplar, elinde fındık dalı tutan kişinin tüm kötülüklerden korunacağına inanmış. İngilizler Noel sofralarını fındık dallarıyla süslemişler.


    FINDIK HANGİ İLLERDE YETİŞİR?

    Ülkemizde 10-12 çeşidi yetişen fındık, yaklaşık 400 bin civarında çiftçi ailesinin geçim kaynağı. Ordu, Giresun, Trabzon, Bolu ve Samsun illeri başta olmak üzere 20 ilde fındık yetiştiriliyor. Fındığın sağlık ve beslenmeye olan katkıları tartışılmaz.


    FINDIĞIN FAYDALARI NELERDİR?

    Kalp ve damar hastalığına karşı fındığın koruyucu etkileri var.
    Fındık zeytinyağından daha fazla oleik asit içeriyor.
    1 gr dahi kolesterol içermiyor.
    Vücutta kötü kolesterol olarak adlandırdığımız LDL kolesterolünü yüksek oranda düşürücü etkisi var.
    Dünya üzerinde büyük toplumları kapsayan 5-6 beslenme araştırması yapıldı. Bu araştırmalarda fındık tüketimine bakıldığında, fındık yiyenlerde kalp ve damar hastalıkları hiç tüketmeyenlere oranla yüzde 40 oranında daha az görülüyor. Yani fındık, yüzde 40 oranında koruyucu etki gösteriyor.


    FINDIK KALSİYUM KAYNAĞIDIR

    Fındığın bir özelliği de çok iyi bir kalsiyum kaynağı olması. Kemiklerin oluşması ve sertleşmesi için tek başına kalsiyum yeterli değil; yanında fosforun da tüketilmesi lazım. İşte fındık, sütten sonraki en iyi kalsiyum kaynağı ancak sütten daha üstün. Çünkü kalsiyumun yanı sıra fosfor da içeriyor. Sadece çocuklarda değil, orta yaş civarındaki insanlarda görülen osteoporozdan korunmada önemli bir rol oynuyor.


    FOLİK ASİT VE ÖNEMİ

    Son yıllarda büyük önem kazanan bir B vitamini var; folik asit... Yetersiz alındığında kalp ve damar hastalıklarının görüldüğü biliniyor. Fındık, doğadaki en iyi folik asit kaynağı olarak bu gibi hastalıkların yanı sıra, alzheimer gibi hastalıklara karşı da koruyucu etki gösteriyor. Yapılan araştırmalar fındığın kanserle ilişkisini de ortaya çıkarmış.


    KANSERDEN KORUYOR

    Kanserden korunmada önemli bir rol oynayan E vitamini fındıkta bol miktarda mevcut. Yalnız E vitamini değil, onun yanında antikanserojen madde içeren fenolik bileşikler açısından da çok zengin fındık.


    FINDIK POTASYUM ZENGİNİDİR

    Ayrıca sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gerekli olan potasyum bakımından da zengindir. Fındık yağı vücut ısısının korunmasından yağda eriyen vitaminlerin taşınmasına kadar birçok görevi yerine getirir. Fındık yağındaki linoleik asit vücut tarafından üretilmez, dışarıdan alınır.


    FINDIĞIN KOLESTEROLE VE KALP DAMAR HASTALIKLARINA FAYDASI

    Linoleik ve oleik asitler kanda kolesterolün yükselmesini önler, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etki yapar. Fındık yağı ayrıca, böbrek ağrılarını giderir, kum ve taş düşürülmesinde yardımcı olur, bağırsak solucanı düşürür. Ancak mide rahatsızlığı çekenler, damar sertliği olanlar ya da yüksek tansiyondan şikayet edenler fındığı ve fındık yağını çok az tüketmelidir.


    FINDIK YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

    Fındık yağının 100 gramında 11.29 mg E vitamini, bol miktarda kalsiyum ve demir bulunur. Bu özelliği ile kemiklerin ve dişlerin güçlenmesi için gerekli olan kalsiyum, kan yapımında görev alan demir, büyüme ve cinsiyet hormonlarının gelişmesinde yer alan çinko için iyi bir bitkisel kaynaktır.


    FINDIK KAÇ KALORİ?

    1000 gr fındık 725 kalori sağlar. Bu özelliği ile bedensel ve zihinsel yorgunlukları giderir, vücuda kuvvet verir. Tazesi iyi çiğnenirse besleyici olup kurusunun sindirimi ağırdır; bu nedenle toz halinde tüketilmesi önerilir.
#21.08.2022 21:33 36 0 0
  • FINDIKLI YEMEK TARİFLERİ

    Görüldüğü gibi fındığın sağlığımız açısından önemi gerçekten de tartışılmaz. Sizler de sağlığımız açısından bir nimet olan fındığı evinizden eksik etmeyin ve tatlısından tuzlusuna hazırladığımız fındıklı tarifleri hemen uygulayın!

    FINDIK ÇORBASI TARİFİ;

    Fındık çorbası tarifi ile sağlığınızı koruyun. Vitamin açısından oldukça zengin olan bu tarif tam size göre...

    Fındık Çorbası


    Fındığın faydaları nelerdir

    Fındık Çorbası Tarifi İçin malzemeler

    Malzemeler

    3 yemek kaşığı fındık yağı
    1 su bardağı toz fındık
    1 yemek kaşığı un
    1 litre sıcak su
    Tuz
    Beyaz biber
    1 çay bardağı krema

    Üzeri için

    20 g tereyağı
    1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

    Üzeri için

    Nane

    Fındık Çorbası Nasıl Yapılır?
    Fındık yağını bir tencereye alın. Toz fındığı ve unu yağa ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun. Sıcak suyu üzerine azar azar ekleyerek karıştırın. Tuz ve beyaz biberi ekleyip 15 dakika pişirin. Kremayı ilave edip karıştırın. Üzeri için tereyağını küçük bir tavada eritip kırmızı pul biberi ilave edin. Çorbayı servis yapacağınız kaselere paylaştırıp üzerlerine biberli yağı dökün. Nane ile süsleyerek servis yapın.
#22.08.2022 15:44 0 0 0
  • FINDIKLI TAVUK NASIL YAPILIR?

    Mutlaka denemeniz gereken tariflerimizden biri de fındıklı tavuk tarifidir. Fındık, tavuk yemeğinize yeni bir lezzet katacak.

    Fındıklı Tavuk
    Fındığın faydaları nelerdir

    Fındıklı Tavuk Tarifi İçin malzemeler

    4 tavuk göğüs eti
    1 yumurta
    1 çay bardağı un
    1 su bardağı fındık
    2-3 dal frenk soğanı
    Tuz, karabiber

    Kızartmak için

    Ay çiçeğiyağı

    Garnitür için

    10 kırmızı kiraz domates
    10 sarı kiraz domates
    Yarım çay bardağı maydanoz
    4 yemek kaşığı zeytinyağı
    1 diş sarımsak
    Tuz

    Fındıklı Tavuk Nasıl Yapılır?

    Fındığı iri kalacak şekilde kırın ve bir tabağa alın. Un, karabiber ve tuz ekleyip harmanlayın.

    Tavuk göğüs etlerini et döveceği ile inceltin. Yumurtayı küçük bir kasede çırpın. Etleri önce yumurtaya sonra fındıklı karışıma bulayıp kızgın yağda altın rengi oluncaya kadar kızartın. Frenk soğanı ile bağlayarak süsleyin.

    Garnitür için, domatesleri ortadan ikiye bölün. Sarımsağı rendeleyerek zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Domatesleri ekleyip soteleyin. Tuz ve ince kıyılmış maydanoz ilave ederek harmanlayın. Fındıklı tavuk ile tabağa alarak sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
#22.08.2022 15:47 0 0 0
  • FINDIKLI VE KAŞARPEYNİRLİ TOP KÖFTE TARİFİ;

    Fındıklı ve kaşar peynirli top köfteler masanıza renk katarken lezzeti ile herkesi büyüleyecek


    Fındıklı Ve Kaşar Peynirli Top Köfte
    Fındığın faydaları nelerdir
    Pratik yemek tarifleri arasında "Fındıklı ve kaşar peynirli top köfte" özel bir yere sahip. Hazırsanız, top köfte nasıl yapılır görelim.



    Fındıklı Ve Kaşar Peynirli Top Köfte Tarifi İçin malzemeler

    Malzemeler

    500 gr dana kıyma
    3 dilim bayat ekmek
    3 soğan
    100 gr kaşarpeyniri
    3 dal maydanoz
    Yarım su bardağı iri çekilmiş fındık
    Tuz
    Karabiber
    Kimyon

    Kızartmak için

    Ayçiçeği yağı

    Fındıklı Ve Kaşar Peynirli Top Köfte Nasıl Yapılır?

    Soğanları soyup rendeleyin. Bayat ekmekleri ılık suda yumuşatıp elinizle sıkarak süzün. Maydanozu temizleyip kıyın. Peyniri küp şeklinde doğrayın.
    Kıymayı çukur bir kaba alıp ekmek, soğan, maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu ilave edip yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın.
    İçlerine 1-2 parça peynir ilave edip tekrar yuvarlayıp kapatın. Köfteleri fındığa bulayın. Pişme sırasında fındık kırıntılarının dağılmaması için elinizle hafifçe bastırın.
    Ayçiçeği yağını kızdırıp köfteleri kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp yağını çektirin. Sıcak servis yapın.
#22.08.2022 15:51 0 0 0
  • Nohutlu Ve Fındıklı Sigara Böreği

    Fındığın faydaları nelerdir
    Lezzet yemek tarifleri ile özel günlerinizde yanınızda. Klasik tariflerden sıkılanlar için, nohutlu ve fındıklı sigara böreği tarifi ile yeni tatlar keşfedin.


    Nohutlu Ve Fındıklı Sigara Böreği Tarifi İçin malzemeler

    4 yufka
    400 gr nohut
    1 su bardağı ince çekilmiş fındık
    3 dal maydanoz
    Yarım su bardağı sıvıyağ
    250 gr yoğurt
    4 diş sarmısak
    45 gr tereyağı
    1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber
    Tuz
    Karabiber

    Nohutlu Ve Fındıklı Sigara Böreği Nasıl Yapılır?

    Nohudu akşamdan ıslatın. Ertesi gün suyunu değiştirip haşlayın. Süzüp yıkayın ve robotta püre halinde ezin. Maydanozu temizleyip kıyın.
    Nohut püresi, fındık, maydanoz, tuz ve karabiberi bir kapta harmanlayın. Yufkaları üst üste dizip sekiz eşit üçgen parçaya kesin.
    Fındıklı harcı üçgen yufka parçalarının geniş kısımlarına paylaştırıp rulo şeklinde sarın.
    Fırın tepsisini sıvıyağla yağlayın. Börekleri tepsiye dizip üzerine sıvıyağ sürün. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
    Sarımsakları soyup ezin. Yoğurda çok az su ve sarımsağı ilave edip karıştırın.
    Tepsiyi fırından alıp böreklerin üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirin. Kızdırılmış tereyağını toz biberle tatlandırıp böreklerin üzerine gezdirin. Sıcak servis yapın.
#22.08.2022 15:55 0 0 0
  • Çikolatalı Ve Fındıklı Brownie Kek
    Fındığın faydaları nelerdir

    Çikolatalı Ve Fındıklı Brownie Kek Tarifi İçin malzemeler

    Kek hamuru için

    Yarım su bardağı tereyağı
    100 g iri doğranmış bitter çikolata
    3 yumurta
    1 su bardağı toz şeker
    ¾ su bardağı un
    ¼ su bardağı fındık unu
    1 tatlı kaşığı kabartma tozu
    ¼ su bardağı kakao

    Çikolatalı kat için

    ½ su bardağı sürülebilir çikolata
    ¼ su bardağı eritilmiş tereyağı
    ½ su bardağı ince çekilmiş fındık

    Ganaj için

    1 su bardağı küçük doğranmış sütlü çikolata
    1 su bardağı küçük doğranmış bitter çikolata
    2 yemek kaşığı krema
    2 yemek kaşığı tereyağı

    Üzeri için

    İri kırılmış fındık

    Çikolatalı Ve Fındıklı Brownie Kek Nasıl Yapılır?

    Çikolata ve tereyağını bir kaba alıp benmari usulü eritin. Ayrı bir kapta yumurta ve toz şekeri mikser yardımıyla şeker eriyinceye kadar çırpın. Benmari usulü erittiğiniz çikolatayı ekleyin. Un, fındık unu, kabartma tozu ve kakaoyu ilave ederek tahta kaşık yardımıyla karıştırmaya devam edin. Hazırladığınız karışımı yağlı kağıt serili fırın kabına dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirin. Ilınıncaya kadar oda sıcaklığında dinlendirin. Daha sonra soğuması için buzdolabına alarak 1 saat bekletin. Çikolatalı kat için gerekli tüm malzemeyi bir kasede karıştırın. Bir spatula yardımıyla soğumuş brownienin üzerine sürün. 30 dakika kadar buzdolabında bekletin. Ganaj için gerekli tüm malzemeyi ısıya dayanıklı bir kaba alarak benmari usulü eritin. Soğumuş çikolata katının üzerine dökün. İri kırılmış fındıkla süsleyip buzdolabında 20 dakika kadar soğutun. Dilimleyerek servis yapın.
#22.08.2022 15:58 0 0 0
  • FINDIK REHBERİ

    Dünya fındık üretim alanı 525 bin hektar dolaylarında olup bu alanın yüzde 79.16’sı Türkiye‘de bulunmaktadır. Ülkemizde Tombul, Palaz, Foşa, Mincane, Çakıldak, Kalınkara, Uzunmusa, Kan, Kargalak, Cavcava, Sivri, İncekara, Acı, Kuş ve Badem fındık çeşitleri yetişir. Bunlardan özellikle yuvarlak şekilli fındıklar, fındık işletme sanayii için oldukça uygun olduklarından bolca yetiştirilirler. Fındık hasadı genellikle ağustos ayında yapılır. Bir kişi ortalama günde 75-100 kg fındık toplar. Sepetlere toplanan fındıklar yörelere göre harar, selek ve hey adı verilen sepetler ya da çuvallarla harman yerlerine taşınırlar. Harmanlama işlemi genellikle 15 Ağustos’ ta başlar ve eylül ayı sonuna kadar devam eder. Fındık çerezlik olarak tüketildiği gibi pastacılık ve şekerleme sanayiinde de kullanılır. Fındığın bol yetiştiği yörelerimizde tatlıdan tuzluya kadar çeşitlenen yemeklerde bol miktarda fındık kullanılır.


    100 GR FINDIĞIN BESİN DEĞERİ / MG

    Riboşavin 0.21
    Niacin 1.15
    Vitamin B6 0.59
    Vitamin E 20.00
    Vitamin C 1.00
    Demir 4.3
    Potasyum 593.0
    Bakır 1.3
    Kalsiyum 141.0
    Sodyum 2.1
    Manganez 5.1
    Çinko 2.0
    Magnezyum 166.0
    Fosfor 301.0
#22.08.2022 16:02 0 0 0