Saç dökülmelerinde mezoterapi uygulamaları

Son güncelleme: 17.07.2008 22:22
  • Deri hastalıkları içinde saç hastalıklarının estetik açıdan önemi büyüktür. Saçın rengi, inceliği, düz veya kıvırcık, sık ya da seyrek oluşu birey için önem taşımaktadır. Özellikle kadınlarda saç kaybı doğal olmadığı için, böyle durumlarda psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Saçın değişik nedenlerle azaldığı durumlarda yapılan mezoterapi uygulamaları gayet iyi sonuçlar vermektedir. Normal bir şahısta saç miktarının ortalama 150.000 kıldan ibaret olduğu düşünülür. Günde 50-100 teli kaybederiz. Fakat saç düştüğü zaman sadece kökü ve korpusu düşer. Folikülün dibindeki küçük papilla yerinde kalır ve bu papilla düşen saçın yerine yeni bir saç sürmesini sağlayacak olan noktadır. Bir saç teli doğumundan ölümüne kadar üç evreden geçer.

    * Anagen faz (Sürme safhası)
    * Katagen faz (Gerileme safhası)
    * Telogen faz (Ölüm safhası)

    Anagen fazda saçlar geniş bir köke sahiptir. Bu fazda saç kökü ortalama 4 yıl boyunca hiç durmadan saç yani keratin üretir.
    Katagen fazda saçların kökleri yuvarlak ve pamuk bitkisi sapı gibi şişkindir. Keratin üretimi durmuştur. Ortalama 1 ay sürer.
    Telogen fazın sonunda, kıl folikülünün yeniden faaliyete geçerek yeni saç üretmeye başlamasıyla eski saç dökülür ve yerine yenisi çıkar.
    Anagen saçın %90'ı ve telogen saçın %10'dan azını oluşturduğu tablo normal bir saç formülünü meydana getirir.

    Ancak bu işleyişi bozan çeşitli etkenler vardır. Bu etkenleri akut ve kronik formlar olarak ikiye ayırabiliriz.

    AKUT FORMLAR

    * Doğum ve düşük sonrası hormonal eksikliğe bağlı saç dökülmeleri.
    * Yüksek dozda östrogen tedavisinin birden kesilmesine bağlı saç dökülmeleri.
    * Ateş ve stres: Cerrahi girişim, anestezi, kanama ve ruhi stres bunlara girer.KADINCA.NET
    * Bu tip saç dökülmeleri ilgili olayın oluşmasından 3-6 ay sonra gelişir.

    KRONİK FORMLAR

    * Genetik nedenlere bağlı saç dökülmesi.
    * Androgen hormon fazlalığına bağlı saç dökülmeleri.
    * Diğer hormonal nedenlere bağlı saç dökülmeleri.
    * Tiroid ve paratiroid yetmezlikleri.
    * Beslenme yetmezliklerine bağlı saç dökülmeleri.
    * Demir eksikliği.
    * Çinko eksikliği.
    * Toksik veya kullanılan ilaçlara bağlı saç dökülmeleri.
    * Genelde seberoik karakterde olan senil saç dökülmeleri.
    * Bakteri veya mantarlara bağlı iltihabi karakterde saç dökülmeleri.
    * Bu değişik gruplar içerisine giren saç dökülmeleri arasında, günümüzde en çok rastlananı Androgenetik saç dökülmeleri olup, mezoterapi tedavisinden fayda görürler.

    Androgen hormon, saç köklerine kılcal damarlar vasıtasıyla yerleşip birikir ve kıl folikülü'nün etrafını saran bağ dokusu liflerinin sertleşmesine neden olur.
    Sertleşen kollagen bağ dokusu lifleri, saç köklerine kanın ulaşmasını sağlayan kılcal kan dolaşımını yavaşlatarak, saçların beslenmesini engeller. Yeterince beslenemeyen saç kökü zamanla tembelleşir. Az çalışıp, çok dinlenmeye başlar. Böylece 4 yıllık Anagen evreyi daha çabuk tüketir ve saç kaybı sürekli olarak artar.

    Bu olgularda genelde kandaki hormon düzeyi normal sınırlar içindedir. Fakat kıl köküne açılan yağ bezlerinin dolaşımdaki androgenleri gereğinden fazla kullanması söz konusudur.

    Saç dökülmelerinde Mezoterapi yönteminin üstünlükleri; sonuçlarının hızlı ve kesin oluşu, herhangi bir risk içermemesi, ilaçların küçük dozlarda kullanılması ve etkisinin saçlı deriyle sınırlı kalması şeklinde özetlenebilir.

    Mezoterapi saç dökülmelerinde gerçekten etkili bir tedavi metodudur. Çünkü etkili maddelerin doğrudan doğruya saç köklerine ulaştırılması söz konusudur.

    Seans ritmi;

    Akut Vak'alarda ilk 4 seans haftada bir, sonraki 4 seans iki haftada bir olmak üzere genellikle 3 ay'a yayılmış 8 seanslık bir atak tedavi yeterli olmaktadır.

    Kronik Vak'alarda ise bu atak tedavinin önce ayda bir, daha sonra 2.3.4 ayda bir giderek seyrekleşen rapellerle desteklenmesi uygundur.
#17.07.2008 22:22 0 0 0