Elias Hobeyka

Son güncelleme: 07.09.2008 14:06


  • Elias Hobeyka (1957 - 2002)

    noimage

    Lübnan siyaset sahnesinin ünlü isimlerinden olan Hubeyka, şöhretini saf değiştirme becerisine borçluydu. FKÖ Beyrut'ta güçlendiği sıralarda, 24 yaşında Falanjistlere katılan Hubeyka, 1982'deki Sabra ve Şatila katliamları sırasında istihbarat şefiydi. Hıristiyan Falanjistler, liderleri Beşir Cemayel suikasta kurban gidince Sabra ve Şatila'ya girip iki günde 2 binin üzerinde Filistinliyi katletmişti. Sonradan Cemayel suikastının arkasında, Falanjistlerin İsrail'le işbirliğine karşı çıkan Suriye'nin olduğu anlaşılmıştı. Falanjistlerin istihbarat şefiyken acımasızlığıyla dehşet saçan Hubeyka, 1975-1990'daki iç savaşta, Marunilerin çoğu gibi İsrail'i müttefik belledi. Ama 1985'te Suriye'yi seçti. 1991'de bir afla iç savaş sırasında işlediği suçlardan aklanan Hubeyka, 1992 ve 1996'da milletvekili seçildi. Savaşta göçe zorlanan 1 milyon Lübnanlının yerleşiminden sorumlu bakanlığa getirildi. Eski koruması Hubeyka'nın ölümünden kısa süre önce, 1980'lerdeki bir dizi suikastın ardında onun olduğunu iddia etmişti.

    SABRA VE ŞATİLLA KATLİAMININ MİMARLARINDAN DI

    Elias Hobeyka, İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile birlikte, 20 yıl önce, Lübnan iç savaşında Sabra ve Şatilla katliamlarından sorumlu tutulan isimlerden biri olarak anılıyor.

    Hobeyka, İsrail'in 1982 yılında Beyrut'a düzenlediği saldırıda, Sabra ve Şatilla Filistin mülteci kamplarında çocuklar da dahil yüzlerce kişinin katledilmesinde rol alan aşırı sağcı 'Lübnan Güçleri' milis grubunun liderliğini yapıyordu. Eski bakan Hobeyka, Sabra ve Şatilla katliamlarına ilişkin 'emirleri yerine getiriyordum' ifadesini kullanmıştı.

    HOBEYKA TEHDİT ALTINDAYDI

    Belçikalı Senatör Josy Dubie, havaya uçan otomobilinde ölen aşırı sağcı Lübnan milislerinin eski lideri Elias Hobeyka için, 'Sabra ve Şatilla katliamı konusunda söyleyecekleri vardı ve kendisini tehdit altında hissediyordu' dedi.

    AFP muhabirine demeç veren Belçika Senatosu Adalet Komisyonu Başkanı Dubie'ye göre, Hobeyka, 'Brüksel'de Ariel Şaron ile ilgili dava kabul edilirse gelir ifade veririm' dedi. Dubie, 'Bildiklerini neden şimdi ifşa etmiyorsun, diye sordum. Bana, bunu davaya sakladığını söyledi. Kendini tehdit altında hissedip hissetmediğini sorduğumda da evet hissediyorum, dedi...' diye konuştu.(NTVMSNBC)
#07.09.2008 14:06 0 0 0