Challenger - Pangasius Sanitwongsei

Son güncelleme: 09.05.2009 12:09
  • Yazan: Emre Sincanoğlu

    Challenger, Giant Cat Fish (Dev Kedi Balığı), Paroon Shark, Thai Shark gibi pek çok değişik ismi bulunan bir tatlı su köpek balığıdır.Evet pek çok kişi sadece görüntüsü benzediği için köpekbalığı olduğunu sanır.Oysaki davranışları ve karakteristiklerini incelerseniz köpek balığı olduğunu rahatlıkla anlarsınız.Challengerlar yetişkinliğe eriştiklerinde çok tehlikeli olabilirler.Anavatanı Tayland, vietnam, kamboçya olan bu balıklar akvaryumda belli bir boya kadar bakılabilirler.Akvaryumda onları yavaş yavaş süzülürken izlemek insana büyük bir keyif verir.yem attığınızda köpek balıklarının ortak karakteristiklerini sergiler ve kokuyu alır almaz hızlanıp daireler çizmeye başlarlar.Yemlere dalışa geçip bir parça alır ve kafasını yukarı aşağı oynatarak çiğnemeye başlarlar.Sonra bir parça ve bir parça daha...

    noimage

    CHALLENGER AKVARYUMU:

    150*60*50h gibi bir akvaryumda uzun süre bakabileceğiniz balıklarınız olur.Ama daha küçük hacimlerde belli bir boya kadar az sayıda balık bakmakta mümkündür.Challengerlar doğada max. 2,5 m. boya ulaşır.Akvaryumlarda ise max 70-80 cm olabilir.Challenger akvaryumu kesinlikle dekorsuz ve cama cam bir akvaryum olmalıdır.Böylece balığınız rahat edecektir.Dekorlu bir akvaryumda challenger için rahatça dolaşmak imkansızdır.Ayrıca bazı dekorlar yaralanmalara neden olabilir.Ayrıca dekorlu ve kumlu bir akvaryumda kumun üstüne düşen yemleri bulmaya çalışan challenger iyice strese girer.Oysa cama cam bir akvaryumda yemleri rahatça bulup miğdeye indirir ve rahatça dolaşırlar.Küçük boyda balıklar için iç filtre yeterli olsada ileride dış filtre kesinlikle gerekecektir.Çünkü büyük balığın dışkısıda gerçekten büyük olur.Temizlik dışı zamanlarda akvaryumun üstü sıkıca kapatılmalıdır.

    CHALLENGER BESLEMEK:

    Challenger beslemek istiyorsanız öncelikle sabırlı olmalısınız 6-7 cm likken aldığınız küçük bir balık yeterli genişlikte bir akvaryumda ve iyi bir beslenmeyle 1 ayda 2 katına çıkabilir.
    Ama sabır çok önemlidir.Çünkü bu kolay bir iş değildir.Zaman zaman uzun süre aynı boyda kalacak bir süre duracak sonra tekrar boy atacak.Challenger beslemek istiyorsanız bu balığı ya kendi türünden bir bireyle yada tek beslemelisiniz.Challengerlar gerçekten etçildir ve ağızlarını 1/4 oranında açabilirler.40 cmlik bir challenger 10 cm lik bir balığı "diklemesine"(balığın kafası yukarı, kuyruğu aşağı bakacak şekilde) kolaylıkla yutabilir.Boylamasına olarak çok daha büyük ölçülerde balıkları çok rahat yutabilirler.Gelelim beslenmesine; Aslında her türlü yemi yerler.Genellikle dip yemlerini tercih edin.Ama sürekli kuru yem vermek iyi değildir.Ara sıra haşlanmış ve soyulmuş karides ve hastalık dışı sebeplerden ölen akvaryum balıkları vermek gerekir.

    CHALLENGER VE PANGASİUS ARASINDAKİ FARKLAR:

    Sıklıkla karıştırılan bu iki balık arasında aslında çok büyük farklar vardır.Şimdi bu farklara gelelim.
    1-Challengerların kafası bedenlerine oranla oldukça büyüktür.Pangasisusların kafası ise bedenleriyle orantılıdır.
    2-Pangasiusların ışıkta görme yetenekleri çok zayıftır ve ışıklı akvaryumda camda bir yukarı bir aşağı gidip gelirler.Challengerlar gayet iyi görür ve akvaryumlarda sakince dolaşırlar.
    3-Challengerların renkleri oldukça koyudur.
    4-Challengerların sırtları tıpkı köpek balıklarındaki gibi yüksek ve sırt yüzgeçleri keskin, ucu sivri ve iridir.Pangasiusların sırt yüzgeçleri küçük ve ucu yuvarlaktır.
    5-Pangasiuslar akvaryumlarda genellikle çok çabuk hastalanır ve strese kapılır.Akvaryuma uyum sağlamaları zordur.Challengerlarsa akvaryumlarda oldukça rahattırlar.
    6-Pangasiuslar çok çabuk beyaz benek olur ve ısı değişimlerine hassastırlar hasta olan pangasius her zaman kurtarılamadan kaybedilir.Challengerlarda ısı değişimlerine hassastır ama hastalığa yakalandıklarında iyi bir bakımla kendilerini toplayabilirler.


    Challenger:

    noimage

    Pangasius:

    noimage

    CHALLENGER HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR:
    1-Balığım yem yemiyor veya yediği yemi çıkarıyor nedeni nedir?
    Acıkınca kesinlikle yer.Birde loş bir ortamda yem atmayı deneyin.
    2-Balığım esniyor neden?
    Esnemek tabiri ağzını sonuna kadar açmasıdır.Çoğu balıkta görülür.Bu onun keyifli olduğunu gösterir.
    3-Balığımın karnı aşırı şişti nedeni nedir?
    Muhtemelen fazla yem yemiştir.Challengerlar fazla yem buldumu fırsatı asla kaçırmazlar.Merak etmeyin ertesi gün akşama kadar karnı inecek.

    Son olarak Challenger beslemek bir ayrıcalıktır.Bir kere beslerseniz bir daha vazgeçemeyeceğiniz balıklardandır.
#11.04.2009 01:38 0 0 0
  • bende challenger meraklısıyım ve verdiğiniz boyutlara uygun bir akvaryumum var yakında 3 tane challenger almayı düşünüyorum bana edindirdiğiniz bu güzel bilgilerden dolayı teşekkür ederim
#09.05.2009 12:09 0 0 0