4.000 yıllık yapay zeka

Son güncelleme: 27.04.2009 11:01
  • Yapay zeka kavramı son dönemde iyice hayatımıza girdi; aynı 4.000 yıl önce olduğu gibi...


    Güney Asya'daki en eski kent uygarlı olduğu kabul edilen Indus Vadisi Uygarlığı ile ilgili yapılan araştırmalar sonucunda arkeologlar 1500'den fazla kalıntı buldular. Bulununan kalıntıların pek çoğunun üzerinde sembollerle işlenmiş bir çeşit yazıt yer alıyordu. Bu yazıtlar ilk olarak 1877'de Alexander Cunningham tarafından ciddi biçimde ele alındı ve yıllardır gizemleri çözülmeye çalışılıyor. Araştırmacıların çoğu sonunda bunların dini veya politik sembollerden ibaret olduğu ve konuşulan bir dilin yazılı karşılığı olmadığında hem fikir oldular.

    İÖ 2600 ve 1900 yılları arasına ait olduğuna inanılan yazıtlar geçtiğimiz günlerde uzmanlık alanı makinelerin öğrenmesi (machine learning) ve yapay zeka olan Rajesh Rao adlı bir bilim adamı tarafından tekrar incelendi. Rao, sembolleri gelişmiş bir yöntem ile günümüzde varlığı bilinen ve her biri konuşulamayan birer dil kabul edilen dört örnekle karşılaştırdı. Bunlar insan DNA'sı, Fortran, bakteri protein sıralanımı ve yapay zekaydı.

    Ortaya çıkan sonuçlar, Indus yazıtlarının kendi içerisinde bir sıralaması ve dil bilgisi olduğu ortaya koyuyor. Her ne kadar karşılıkları tercüme edilememiş olsa da, Rao Indus yazıtlarının günümüzdeki yapay zekayı oluşturan mantığa son derece yakın olduğunu keşfetti.

    Rao'nun araştırmaları pek çok araştırmacı tarafından heyecan verici olarak karşılansa da, bilim adamları henüz elimizde Indus dilini çözmek için yeterli veri olmadığı konusunda birleşiyorlar.
#27.04.2009 11:01 0 0 0