Askerde Yemek Ve Yemek Disiplini

Son güncelleme: 19.05.2009 17:40
  • Askerde Yemek Ve Yemek Disiplini hakkinda bilgiler

    Yemek
    Günde üç ögün yemek çikiyor. Ama isterseniz kantinden ayrica para verip de yiyebilirsiniz. Kantindeki fiyatlar kisla disina göre çok daha ucuz ama bedava karavanaya kiyasla ayrica bir masraf olacak.
    Önce kantinler hakkinda bilgi vereyim:
    Kantinde mesrubat (Pepsi, maden suyu, Yedigün, çay ve bazen Nescafe), hamburger, sosisli tost, kasarli tost satiliyor. Bildigim kadari ile hamburgerdeki et mutfaktan gelmiyor, disaridan ayrica geliyor.
    Ayrica paketli hazir yiyecekler satan kantinler var. Buralarda biskuviler, ton baligi konservesi (bayagi popüler) meyve suyu, süt bulmak mükün. Ayni zamanda gazete, kagit mendil, terlik vs. malzemeyi de buralar satiyor.

    Bir de manavimsi kantinler var. Buralarda kiloyla mevsimlik meyve ve sogan satiliyor. Poset pek bulunmuyor zaten yatakhanede saklamak yasak, o nedenle gün boyunca yiyeceginiz meyveyi ve paketli yiyecekleri ceplerinize, uniformanizin içine doldurmaniz gerekiyor. Arkadaslarinizla koordine ederseniz biriniz portakal depolarken digeri süt kutularini tikistirabilir mesela.

    Bunlari almak için yemekhane önüne gelir gelmez (ve izin verildigi zaman) kosup siraya girmeniz gerekiyor. Yani yaninizdaki parayi ona göre hazirlayin. Asagida yemekte nelerin çiktigini anlatacagim. Dengeli beslenebilmek açisindan en azindan arada bir karavanadan yemenizi tavsiye ederim (vejeteryanlik gibi özel bir durumunuz yoksa). Kantin kuyrugunun kargasasini, stresini tarif etmem kolay degil, tercihinizi yaparken bunu da göz önünde bulundurun.

    Karavanada neler çikiyor?
    Kahvalti
    Kahvalti menusu gününe göre söyle olabilir:

    Çorba
    Çay, pekmez
    Çay, yumurta, peynir, zeytin
    Çay, margarin, reçel veya bal
    Çay kazanla geliyor, gelene kadar sogumus oluyor ve ancak yarim bardak (metal su bardagi) veriliyor. Masanizda kahvaltiya gelmeyenlerin bardaklarini da doldurtabilirseniz, daha çok içebilirsiniz. Bu her yemekde uygulanabilcek bir taktik. Çayin sekeri atilmis olarak geliyor, miktari seçme imkaniniz yok.


    Ögle ve aksam yemekleri
    Genellikle üçdört kap yemek veriliyor. Hemen hepsinde (kiyma halinde) et var.
    Not: Kullanilan etler dondurulmus olarak Almanya'dan falan gelmis olabilir, hem de çok seneler önce. Et kesimi konusunda hassas olanlar bunu da dikkate almalilar.

    Kuru fasulye (sanildigi kadar çok çikmiyor)
    Nohut (bu da o kadar çok çikmiyor)
    Nohutlu pilav
    Iç pilavi
    Bulgur pilavi
    Firinda sebzeli tavuk
    Sebzeli rulo köfte
    Izmir köfte
    Peynirli tepsi böregi
    Kapuska
    Kiymali ispanak
    Türlü (konserveden)
    Yogurt
    Tursu
    Hosaf
    Kadayif
    Tahin helvasi
    Her ögünde pilav ya da börek, sulu yemek ve tatli oluyor. Tabii tad olarak ahim sahim degil, ama dengeli bir menü ve çogu zaman doyurucu (özellikle yemege girmeyenlerin paylarini da alirsaniz :-).

    Yemekhane adabi
    Yemekhaneye sira ile giriliyor, hem manganin oturacagi yer belli. Hosaf, kadayif, börek türü seyler zaten tabaklarda oluyor ve esas yemek gelene kadar siz bunlari bitiryorsunuz. Ekmek ve su hemen bitiyor masadan birinin kalkip getirmesi lazim.
    Yemekhaneye girmeden önce --eger unutmazlarsa-- toplu halde "dua" ettiriyorlar. Keplerinizi çikarip, sol elinizle kalbiniz üzerinde tutup (yani yabanci filmlerde oldugu gibi :-) komutanlardan birinin pesinden sunlari tekrar ediyorsunuz:

    Tanrimiza hamdolsun!
    Milletimiz varolsun!
    Sonra oradaki en yüksek rütbeli komutan "Afiyet olsun!" diyor, siz de "SAGOL!" diye bagirip içeri girmeye basliyorsunuz. Içeride sessiz olmaniz için devamli bagiriyorlar, düdük çaliyorlar ama pek basarili olduklarini söyliyemeyecegim. Bizim batarya çavus ve subaylardan en agir sözleri bu nedenle isitti.

    Kahvalti için ya bir lokantada çorba içebilirsiniz, ya da pastanelerden birinde peynirli, zeytinli, pogaçali bir kahvalti edebilirsiniz.

    ALINTIDIR
#17.05.2009 22:26 0 0 0
  • Abla sagol paylaşım için ama bunlar biraz eskide kaldı sanırım.
    Ama manav türü dedigi yerleri lojman kantinleri hariç hiç bi askeri birliğin kantininde raslamadım
#17.05.2009 22:36 0 0 0
  • bunlar biraz eskide kaldı ben soğuk çayı çok ama çok nadir gördüm yemek dışarıdan geliyor ama büyük bi genelinde sadece acemi birliklerinde kadro birliklerinde kendi yerleri var ve daha niceleri birazdan işe gideceğim için bazı arkadaşlarımızı bilgilendiremiyorum :D
#18.05.2009 07:14 0 0 0
NaZ NaZ foto
  • Not: Kullanilan etler dondurulmus olarak Almanya'dan falan gelmis olabilir, hem de çok seneler önce.

    Tabii tad olarak ahim sahim degil, ama dengeli bir menü ve çogu zaman doyurucu


    Askere ne kadar çok iyi bakildigini herkez biliyor, bu yazi bana pek dogru gelmedi açikcasi. Bundan daha 2 hafta önce tanidigim askerden döndü, yemeklerin çok iyi oldugunu ve porsiyonlarin doyurucu oldugunu söyledi. Tabi bu kisiye göre degisir, ama genel anlamda bir çogu kisiden yemeklerin iyi oldugunu duydum.
#18.05.2009 12:35 0 0 0
  • ellerine sağlık, askerliğini yapmamış olanlar için çok iyi... gerçi benim askerlik berbattı, 15 ay aç kalır mı insan ya :))
#19.05.2009 17:40 0 0 0