Arkadaş ve Çevre

Son güncelleme: 21.07.2009 12:38
  • arkadaşla ilgili hadisler - islamda arkadaş seçiminin önemi
    noimage
    "Kişi arkadaşının dini üzerinedir. O halde sizden her biriniz kiminle arkadaşlık yaptığına dikkat etsin." (Hadis-i Şerif)

    İnsanın itaat veya isyanına en çok tesir eden şeylerden birisi de arkadaş ve çevresidir. Kişi salih bir çevreye düşünce ibadete ve İslâm'a olan sevgisi artıyor ve gayreti çoğalıyor. Fasık ve fasid bir çevrenin içine düşünce de ibadete olan hevesi azalıyor. Zamanla onlardan utanıyor ve ibadet vazifelerinde yavaş yavaş gevşeme başlıyor. Bundan dolayıdır ki, İmam Rabbani (ks) Hazretleri şöyle buyurmuşlardır: "Bil ki bütün vaazların özü ve nasihatların hulâsası, İslâm'ı gerçekten yaşayanlarla oturup kalkmak ve onlarla samimi olup, onlarla hasbihal olmaktır."

    Bir hadis-i şerifinde de Efendimiz (s.a.v.) :"Ev satın almadan önce iyi komşu arayınız." (Ebu Davut, Tirmizi) Atalarımız da, "bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim" sözünü bu manada söylemişlerdir. Rabbimiz yüce kitabında: "O gün zalim olan kişi ellerini ısırarak şöyle söyleyecek: Keşke ben o Peygamberle bir yol tutaydım, vah şu başıma gelene! Keşke ben o falanı dost edinmeseydim, and olsun ki o bana geldikten sonra beni zikirden (Kur'an'dan) saptırdı ve (başıma şeytan kesildi) şeytan ise insanı yardımsız bırakandır." (Furkan 27, 29)
#21.07.2009 12:38 0 0 0