Karayemiş Kavurması - Taflan Yemeği - Taflan Tuzlusu Kavurması (Daphne)[FONT="Franklin Gothic Medium"]Karayemiş-Taflan: Rutubetli ve gölgeli yerlerde yetişen 2-5 m boyunda, yaprak dökmeyen herdem yeşil ağaç. Doğu Karadeniz bölgesinde doğal olarak yetişir.Siyah renkli meyvesi vardır,temmuz gibi yenir. Yapraklar derimsi kısa saplı ve oval şekillidir. Orta damar alt tarafta çıkıntı teşkil eder. Çiçekler 30-40 tanesi bir arada bulunur. Taç ve çanak yaprakları 5 parçalıdır. Meyveleri zamanla siyah renk alır.

Yaprakları şeker, tanen, kalsiyum, oksalat, emülsin, prunasin ihtiva eder. Taze yapraklardan elde edilen taflan suyu, antispazmodik ve öksürük dindirici, bulantı ve karın ağrılarını giderici olarak kullanılır. Fazla alınırsa, zehirlenme yapar. Taze meyveleri yenir. Taze meyvelerinin idrar söktürücü ve taş düşürücü etkileri vardır. Yaprakları ise gıdalara koku vermekte kullanılır.

Reçeli ,salamurası yapılır ve çekirdeklerini kaynatarak şeker hastaları içer.

Karadeniz mutfağınının vazgeçilmezlerindendir .

*Tarifi çok basit yaklaşık 2 bardak kadar tuzlu taflanın çekirdeklerini çıkarıp içi su dolu derin bir kasede bir gece boyunca(5-6 saat) suyunu değiştirerek tuzunu çıkaralım.

*Daha çabuk tuzu çıksın acelemiz var diyorsak su dolu tencereye taflanı koyup 7-8 dakika ocakta kaynatıp süzün ve soğuk sudan geçirin.

1 büyük soğanı ince doğrayın ,1/2 çay bardağı zeytinyağda kavurun ve tuzu çıkmış taflanı ilave edin iyice karıştırın ocağın altını kapatıp servis tabağına alın.


Afiyet olsun...

Beğeniler: 1
Favoriler: 0
İzlenmeler: 1045
favori
like
share