Kene Resimleri - Kene Türleri - Keneler Hakkında

Son güncelleme: 14.08.2009 15:30
  • Kene Resimleri - Kene Türleri - Keneler Hakkında


    SİSTEMATİK

    Anaç : ARTHROPODA
    Anaç Bölümü: CHELICERATA
    Sınıf Altı : Acarina (Acari)
    Dizi : Metastigmata

    Aile : Ixodidae

    Tür : Ixodes ricinus

    Soy: Hyalomma

    Tür:
    Hy. anatolicum anatolicum
    Hy. an. excavatum
    Hy.detritum
    Hy. marginatum marginatum
    Hy. marginatum rufipes
    Hy. marginatum turanicum
    Hy. aegyptium

    Soy: Amblyomma (Türkiye'de yok)

    Tür : Amb. variegatum

    Soy: Haemaphysalis

    Tür :
    Hae. parva
    Hae. sulcata
    Hae. punctata
    Hae. inermis

    Soy: Dermacentor

    Tür :
    Derm. marginatus
    Derm. niveus

    Soy: Boophlus

    Tür :
    Booph. annulatus calcaratus

    Soy: Rhipicephalus

    Tür :
    Rhi. sanguineus
    Rhi. bursa
    Rhi. turanicus
    Rhi. appendiculatus (Türkiye'de yok)

    Aile: Argasidae

    Soy:Ornithodorus

    Tür :
    Or. lahorensis

    Soy: Argas

    Tür :
    Ar. reflexus
    Ar. persicus

    Soy: Otobius

    Tür : Ot. megnini

    KENE

    Keneler, konakçı spesifitesi göstermeksizin mutlaka bir canlıya tutunarak kan emmek zorunda olan ektoparazitlerdir.
    Kene halk arasında yöresel olarak değişik adlarla bilinir; sakırga, kerni, teza, yavsı bu adlardan bazılarıdır.
    Kenelerin viral, bakteriyel, protozoer ve helmint hastalık etkenlerine mekanik veya biyolojik vektörlük yaparak hayvan ve insanlarda 200 den fazla hastalığın ortaya çıkmasında rol oynadıkları bilinmektedir.
    Türkiye kene faunası yönünden çok zengin bir ülkedir. Dünyada bilinen yaklaşık 900 kene türünün pek çoğunu ülkemizde rastlamamız mümkündür. Keneleri genel olarak iki bölümde inceleyebiliriz; İxodide ailesinden olanlara sert kene, Argaside ailesinden olanlara yumuşak kene denir.
    Türkiye'de en çok rastlanan ve insan ve hayvanlara hastalık nakleden önemli keneler; I. ricinus, Hyalomma anatolicum anatolicum, H. anatolicum excavatum, H. dentritum, H. marginatum ve H. aegyptium, Rhipicephalus. bursa, R. turanicus ve R. sanguineus, Haemaphysalis punctata, Hae. parva, Hae. sulcata, Hae. numidiana ve Hae. inermis, Dermacentor marginatus ve D. niveus, Boophilus annulatus, yaygın olarak bulunmuş türlerdir. Argasidae ailesinden de pek çok kene türünün ülkemizde bulunduğu bildirilmektedir.
    Kenelerin mekanik ve biyolojik vektörlük yaparak sebep olduğu hastalıklardan bazıları; babesiosis, brucellosis, veba, salmonellosis, listeriosis, luping-ill, lyme, tropikal theileriosis, anaplasmosis Türkiye'de sıklıkla rastlanmaktadır. Son zamanlarda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığıgüncel hale gelmiştir. Bunların dışında hayvanlardan kan emen kenelerin sebep olduğu zehirlenmeler ve felçler de çok sık olarak ortaya çıkmaktadır.



    Morfoloji

    Vücutları tek parçadan ibaret olup ön kısımda ağız organelleri bulunur. İxodidae ailesinde caput, thorax ve abdomen tamamen birleşmiştir. Nimflerde genital organ şekillenmemiş olup 4 çift ayak bulunur. Larvalarda ise 3 çift ayak mevcuttur.
    Ağız organelleri dorsalden görülebilir. Dişi kenelerde ağız organellerinin arkasında scutum denen bir yapı mevcuttur. Ağız organelleri bir çift cheliser, cheliser kılıfı, hipostom (dokuyu delmeye ve kan emmeye yarar) bulunur, bu organellere rostellum denir.
    Sert kenelerde palplerin ucunda pulvillum denilen bir yapı mevcuttur işte keneler bu organelleri sayesinde düz ve pürüzsüz duvara bile tırmanabilir.
    Dişi kenelerde barsak ve ovaryum irtibatlıdır. Keneler kan emerken taşıdıkları hastalık etkenlerini sindirim sisteminden ovaryuma aktarır, ovaryumdan yumurtaya geçer ve yumurtadan çıkan larvalar bu sayede enfekte olmuş olur.

    Biyoloji

    Kene tutunduğu konağın deri içine ağız organellerini (rostellum) tamamen sokarak sabitlenir. Sert keneler doyuncaya kadar aynı yerden kan emer. Bu süre birkaç günden birkaç haftaya kadar değişebilir. Keneler bu yönüyle diğer dış parazitlerden farklıdır. Yumuşak keneler ise tutunduğu konaktan kısa sürede çok miktarda kan emer ve konağını terk eder.
    Bazı sert kene türleri gömlek değiştirme işlemini de konak üzerinde yapar.
    Dişi keneler erkeklere nazaran fazla kan emer. Keneler larva, nimf ve olgun dönemlerde mutlaka bir konaktan kan emmek zorundadır.
    Kenelerde üreme eşeylidir. Çiftleşme kan emme sırasında konağın üzerinde olur. Çiftleşmeden sonra erkek konağı terk eder ve ölür. Dişi kene tam doyuncaya kadar kan emmeye devam eder, daha sonra uygun bir yerde konağını terk eder ve yumurtlar, yumurtladıktan sonra da kendisi ölür.
    Yumurtlama süresi ve miktarı dişi kenenin az veya çok kan emmesine, ısı ışık ve nem gibi diğer dış faktörlere göre değişebilir. Yumurta sayısı türlere göre 3000- 15000 arasında değişir.
    Yumuşak dişi kene türleri yumurtladıktan sonra ölmez.
    Yumurtadan çıkan larvalar 3 çift bacaklıdır. Larvalar haller organelleri sayesinde bir konağa tutunur. Türlere göre farklı sürelerde gömlek değiştirerek 4 çift bacaklı nimf haline gelirler. Aç olan nimfler konaktan kan emerek doyar, gömlek değiştirerek aç olgun hale gelir.
    Biyolojik gelişmelerine göre sert keneler 1, 2 ve 3 konaklı olarak bölümlendirilebilir;
    Bir konaklı keneler: larva, nimf ve olgun dönemlerini aynı konak üzerinde geçirirler.
    Boophilus annulatus bunlara örnektir.
    İki konaklı keneler: larva ve nimf dönemini bir konakta, olgun dönemini farklı bir konakta geçiren Hyalomma türleri ve Rhipicephalus bursa bunlara örnektir.
    Üç konaklı keneler: Larva bir konaktan kan emer ve toprağa düşer, toprakta gömlek değiştirerek aç nimf haline gelir. Aç nimfler ikinci bir konağa tutunur, doyup konağı terk eder, toprağa düşer gömlek değiştirir ve aç olgun kene haline gelir. Aç olgun keneler ııı. Bir konağa tutunur.


    Kene ReSimLeri

    Kene Çeşitleri

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage

    Özellikleri

    Boy: 5 mm. (yeni kan emmiş dişi 1,2 cm)
    Renk: Koyu kızıl kahverengi.

    kırmızı kahverenginde yassı, oval bir parazittir. Kan emerek büyürler.keneler köpek dışında hayvanlarla insanlara da yapışıp kan emerler. Dışarıda keneler çimenlerde, çalılıklarda ve hayvan barınma yerlerinde bulunurlar ve buradan geçen hayvanlara yapışırlar. Hayvanlar vasıtası ile evlerin içine kadar gelirler. Ev içinde bir dişi çatlağa, yarığa yumurta bırakırsa bir kene hafta içerisinde yüzlercesi oluşur

    Davranışları

    Başta köpekler olmak üzere birçok diğer hayvan ve insan üzerinde yaşarlar. Köpeklerde, yetişkinleri kulak ve ayaklarda yaşarken, daha ufaklara sırt bölgesinde rastlanır. Doğada bitki ve otların üzerinde durup, oradan geçecek bir hayvanın üzerine atlarlar. Herhangi bir hayvan üzerinde girdikleri evlerde hızla çoğalırlar ve üzerinde beslenecek hayvan bulamazlarsa insanlara musallat olabilirler. Hiçbir şey yemeden sekiz aya kadar yaşayabilirler. İnsanlarda etkili çeşitli hastalıklar ve bakteriler taşıdıklarından, mücadele edilmeleri önem arz etmektedir.

    Yaşam Alanları

    Köpek ve diğer hayvanların bulunduğu, bitki örtüsü yoğun olan yerlerde yaşarlar. Üzerinde bulundukları hayvanın kanıyla beslendikten sonra, oradan ayrılarak kapı pencere kenarları ve süpürgeliklerde barınırlar.

    Mücadele İpuçları

    Kenelerin evin içinde ve dışında kontrolü zahmetlidir. Mücadelenin tekrarlanması gerekebilir. Bunun için profesyonel bir servise ihtiyaç duyulur.kısmi ve ferdi mücadele başarılı olmaz .İç ve dış alanda kenelerle mücadele oldukça zordur. Ancak birkaç uygulamadan sonra elimine edilebilirler. Kedi köpek türü ev hayvanlarının veteriner kontrolünden geçirilmesi ve problemle karşılaşıldığında Otaş gibi profesyonel bir firmadan hizmet alınması gereklidir.

    noimage

    noimage
#14.08.2009 15:30 0 0 0