Messenger Merkür ile 3.kez buluştu

Son güncelleme: 11.10.2009 22:43
  • Messenger Merkür ile 3.kez buluştu

    noimage

    ANKARA - Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) uzay aracı Messenger, Merkür (Utarit) ile dünkü üçüncü buluşmasında, bu Güneş'e en yakın gezegenin 1500 civarında yeni fotoğrafını çekti.
    Messenger programının baş sorumlusu Washington'daki Carnegie Enstitüsünde görevli bilim adamları, Merkür'e 230 kilometre uzaklıktan geçen ve saatte 19 bin kilometre hızla yol alan Messenger'ın kamerasının, yavaşlayarak gezegenden bir önceki geçişi sırasında göze çarpan krater ve jeolojik oluşumlara odaklanacağını belirttiler.
    Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamaları Fizik Laboratuvarından araştırmacılar da Merkür'ün yakınından geçiş sırasında özellikle biri 145 kilometre, diğeri 20 kilometre genişliğinde iki krater ve çevrelerindeki açık renkli toprağı inceleyeceklerini kaydettiler.
    Bilim adamları, Merkür'ün yer çekiminin etkisiyle hızı saatte 6 bin kilometreye düşen uzay aracının, gezegenin bir kuyruklu yıldızın kuyruğuna benzeyen ince atmosferinin kalsiyum ve sodyum ile diğer atomlarını da inceleyeceğini ifade ettiler.
    Merkür programının yöneticileri, 14 Ocakta ilk kez Merkür'ü ziyaret eden Messenger (Mercury Surface, Space Environment, Geochemistry and Ranging) uzay aracının geçen yıl 8 Ekimde de krater dolu gezegene 200 kilometre sokularak, binlerce resim çektiğini ve önemli miktarda veri ile görüntüyü Dünya'ya gönderdiğini açıkladılar.
    Yolculuğu sırasında motorlarının yanı sıra Merkür'ün yer çekimi etkisini de tramplen gibi kullanan Messenger uzay aracı, şimdiye dek gezegenle ilgili yüz binlerce GB'yi aşkın veri gönderdi.
    Büyüklük olarak 8. sırada yer alan, Güneş'in çevresini 88 günde dönen ve Güneş'e yakınlığı dolayısıyla kavrulan Merkür'e ziyareti sırasında elektronik ve gözlem araçları ''oda sıcaklığında'' çalışması için bir koruyucu kalkanın altında bulunan Messenger uzay aracı, 300 dereceyi aşan bir sıcaklıkla karşı karşıya bulunuyor.
#11.10.2009 22:43 0 0 0