Beyaz Baston Körler Haftası 7 - 14 Ocak

Son güncelleme: 01.01.2010 23:33
  • Beyaz Baston Körler Haftası hakkında bilgi

    Her çağda bağımsızlaşma ve özgürleşmenin çeşitli araçları vardır. Bütün çağlar boyunca baston da körlerin bağımsızlaşmasını ve özgürleşmesini simgeleştiren en önemli araçtır. Basit bir değnekten evrimleşerek baston haline gelen nesnenin beyaz baston oluşunun öyküsü 20. yüzyılda başlar. 1921 yılında bir trafik kazası sonucu kör olan bir fotoğrafçı, çevredekilerin kendisinin kör olduğunu anlaması ve dikkat çekici olması için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmaya başlar, Londra sokaklarında. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931'de Fransız Körler Örgütü, körlerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır. Bu uygulama giderek yaygınlaşır ve körlerin kullandığı baston, beyaz baston olarak anılmaya başlar. Her yıl 7-14 Ocak tarihlerinde resmi ve sivil çeşitli kuruluşlar yaptıkları etkinliklerle göz sağlığının önemini vurgulamakta, görme özürlü kişilerin bu durumdan kaynaklanan sorunlarına çözüm yolları tartışılmaktadır.

    Çağrı DOĞAN'ın hazırladığı yazı:

    Merhaba,
    Toplumun kendisiyle barışık olmasının yolunun, toplumu oluşturan unsurlar arasındaki iletişim ve bu unsurların birbirlerini tanımasından geçtiği düşüncesinden hareketle,aşağıdaki yazıyı hazırladım.

    Benimle karşılaştığınızda bocalayıp, ne yapacağınızı bilemez bir duruma düşmeyin. Aşağıdaki hususları hatırlamanız ikimiz için de yararlı olacaktır:

    - Ben sıradan bir insanım, yanlızca görmemek gibi bir engelim var. Sesinizi yükseltmenize ya da bana çocukmuşum gibi davranmanıza gerek yok. Ne istediğimi yanımdaki kişiye sormayın -- "Kahvesine krema ister mi?" -- yerine bana sorun.

    - Bağımsız bir şekilde yürümek için uzun bir beyaz baston ya da rehber köpek
    kullanabilirim; veya kolunuza girmeyi rica edebilirim. Kararı bana bırakın, ve lütfen koluma sarılmayın; izin verin ben sizin kolunuza gireyim. Yükselti ve çukurları önceden sezebilmem için sizden bir adım geride yürümem gerekir.

    - Odada benimle birlikte kimin bulunduğunu bilmek isterim. Lütfen girdiğinizde konuşun. Beni başkalarıyla tanıştırın. (çocuklar dahil). Eğer çevremde kedi ya da köpek varsa, bana söyleyin.

    - Bir odanın veya kabinin veya arabanın yarım açık kapısı benim için bir tehlike oluşturur.

    - "görmek" gibi sözcükleri kullanmaktan kaçınmayın. Bu sözcükleri ben de kullanırım.Sizi gördüğüme sevindim, gibi.

    - Bana acınmasını istemem. Ama görme engelliliği yüceltircesine konuşmanızı da istemem. Koku alma, dokunma veya işitme duyularım kör olduğum için ilerlemedi. Bu duyu organlarımı sizden daha çok kullanıyorum ve, dolayısıyla, bu duyularla sizin aldığınızdan daha fazla bilgi alabilirim -- hepsi bu.

    - Eğer sizin misafirinizsem, bana banyoyu, lavaboyu, pencereyi ve hatta -- ışık anahtarını -- gösterin. Işığın açık olup olmadığını bilmek isterim.

    - Eğer çok merak ediyorsanız, sizinle görme engellilik konusunda konuşabiliriz, ama bu benim için eski bir hikaye. Benim,sizin olduğu gibi, bir çok farklı alana ilgim var.

    - Bir yemekte uyulması gereken kurallarla (sofra adabı) herhangibir sorunum olmaz.

    - Beni sadece kör bir adam/kadın olarak düşünmeyin. Ben yanlızca görme engeli olan bir kişiyim. Yasa sürücülerin, taşıdığım beyaz bastonu gördüklerinde, yol hakkını bana vermelerini gerektirir. Sadece görme engelliler beyaz baston taşıyabilir.

    Bugün, caddelerde yanlız başına yürüyen daha fazla görme engelliye rastlıyorsunuz. Bunun nedeni sayımızın artması değil,kendi ayaklarımızın üzerinde durmayı öğrenmemizdir.
#01.01.2010 23:33 0 0 0