Depremler kıtaları birleştirecek

Son güncelleme: 09.03.2006 17:03
  • Bilim adamları Asya depremi gibi yer hareketlerinin kıtaları birbirlerine yaklaştırdığını ve dünyanın 250 milyon yıl sonra yeniden tek kıta olacağını öne sürüyor. Sumatra açıklarında 26 Aralıkta meydana gelen deprem, kara parçalarını yerlerinden oynattı. Bilim adamları, bu tür depremlerin kara parçalarının sürekli olarak oynadığının, yer değiştirdiğinin bir işareti olduğunu ve kıtaları birbirlerine yaklaştırdığını vurguluyor.



    DEPREMLER EVERESTİ YÜKSELTİYOR

    Bilim adamları, yerküredeki kıtaların bir zamanlar tek dev bir kıta (Pangea) olduğunu düşünüyor. Jeolojik hareketler kıtaların birbirlerinden ayrılmasını sağlıyor. Bilim adamlarının plaka olarak nitelendirdikleri büyük toprak parçaları, her yüzyılda 3 ila 5 santimetre kayıyor. Bu plakalar hareket ettiğinde aralarında çarpışmalar oluyor, depremler ortaya çıkıyor. Plakaların birbirlerini ittirmesinin önemli bir sonucu da dağların oluşumu. Örneğin, Hindistan alt-kıtasının milyonlarca yıldır kuzeye doğru kayması sonucu ortaya çıkan ittirme gücü, Himalayaları oluşturuyor. Bu ittirmenin hâlâ devam etmesi ise örneğin dünyanın en yüksek zirvesi Everestin her yıl 1-2 santimetre yükselmesinin neden oluyor.

    DÜNYA TEK KITA OLACAK

    Bilim adamları, Asya depremi şiddetindeki depremlerin Pangeadan bu yana on binlerce kez gerçekleştiğini ifade ediyor. Depremler kıtaları sadece ayırmıyor. Bilgisayar simülasyonları tek kıtadan bu yana, kıtaların tekrar birbirlerine doğru kayma sürecinde olduğunu gösteriyor. Son 40 milyon yıldır Afrikanın Avrupaya kaydığı, bu kaymanın Alplerde ve Pirenelerde yarattığı baskının, Türkiye, İtalya ve Yunanistanda depremlere yol açtığı belirtiliyor. Bir zamanlar büyük bir okyanus olan Akdenizin de bu yakınlaşma nedeniyle küçülmekte olduğu kaydediliyor. Avustralya ise Güney Doğu Asya ile çarpışma pozisyonunda bulunuyor. Kimi teorilere göre, 250 milyon yıl sonra dünyanın yeniden tek bir dev-kıta (Pangea Ultima) haline gelecek.
#11.02.2006 10:01 0 0 0
  • haberin için saol kardesim
#13.02.2006 08:23 0 0 0
  • haberın ıcın tesekkurler arkadasım
#14.02.2006 11:06 0 0 0
  • arkadaşlar ben coğrafya öğrtemeniyim.Kıtaların kayması hakkında kabul edilen görüş wegener kuramıdır.Kıtalar su üzerinde yüzen tahtalar gibi önce tekbir merkezde iken (pangea)sonra birbirinde uzaklaşmaya başlamıştır.Bing bang teorisiylede desteklenir...Daha sonra ise bir yakınlaşmanın olması basit düz ama doğru bir mantıkdır.Şu anki süreçte hem yakınlaşma hem uzaklaşma süreci devam etmektedir...Ama itiraz etmek istediğim nokta depremler kıtaların kaymasını gerçekleştirmez.Kıtaların kayması dalma batma zonlarında depremlerin oluşmasını sağlar....!
#21.02.2006 12:09 0 0 0
  • sağol kardes
#09.03.2006 17:03 0 0 0