Çocuğun kardeş kıskançlığı, sevgiyle aşılmalı

Son güncelleme: 21.03.2006 17:01
  • Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Nuray Atasoy, "Ailelerin, ilgilerinin büyük bölümünü yeni doğan bebeklerine göstermesi, diğer kardeşlerde terk edilme duygusu ve kıskançlığa yol açabiliyor" dedi.
    Evde tek birey olarak büyüyen çocuk, bir kardeşinin olmasını ister, ancak bu doğum onun için yeni ortama uyum sağlamakla ilgili zorluklara neden olabilmektedir.
    İkinci kez bebek sahibi olacak aileler çocuklarına, bir kardeşinin dünyaya geleceğini ve merak ettiği konuları mutlaka anlayacakları dille anlatmalıdır.
    Nuray Atasoy, ikinci kez bebek sahibi olacak anne-baba adayının, ilk çocuklarını, doğum öncesinde doktor kontrollerine getirmeleri, merak ettiklerini uygun bir şekilde anlatmalarının ruh sağlığı açısından önemli etken olacağını söyledi.
    Doğum anı geldiğinde, ne kadar süreyle hastanede kalınacağı ve bu zaman içinde kimin bakacağının anlatılmasının, çocuğun kendisini güvende hissetmesini sağlayacağını anlatan Atasoy, şöyle devam etti:
    "Ailelerin, ilgilerinin büyük bölümünü yeni doğan bebeklerine göstermesi, diğer kardeşlerde terk edilme duygusu ve kıskançlığa yol açabiliyor. Sürekli kardeş isteyen çocuğun bu isteği gerçekleştikten sonra neden kardeşini kıskandığı, hatta ona düşman gibi davrandığı, bu açıdan bakıldığında oldukça anlaşılabilir bir durumdur. Bundan dolayı anne-babalar çocuklarına, bebeklerin çok küçük ve bakıma muhtaç olduklarını, devamlı kucakta taşınmak istendiklerini, anne memesini emerek beslendiğini ve onların sürekli ağladığını anlatabilirler.
    Çocuğun, bebek için yapılan hazırlıklara katılması sağlanmalı, odasının rengi, yatak örtüsü gibi konularda seçim yapmaları desteklenmelidir. Dünyaya gelen bebeğin bakımını yaparken, diğer çocuğun kendisine yardım etmesine özen gösterilmelidir. Çocuk o zaman annesinin küçük yardımcısı olmaktan gurur duyacaktır." Ailelerin, evlerine gelen misafirlerini öncelikle büyük çocuklarına ilgi göstermeleri yönünde uyarıda bulunmalarını isteyen Atasoy, "Eve gelen ziyaretçiler, bebek için getirmek istedikleri hediyeyi, büyük çocuğa vermeleri onları çok mutlu edecektir. Yeni doğum yapan yakınları ya da akrabalarının ziyaretlerine çocuğun da getirilmesi, sevgi paylaşımı açısından önemli olabilir" diye konuştu.
#03.03.2006 22:22 0 0 0
  • değerli bilgiler için teşekkürler
#04.03.2006 06:34 0 0 0
  • burda olsun konun
#04.03.2006 12:37 0 0 0
  • kardeşler arasında kıskançlık olmaması için anne ve baba çoçuga anlayacagı bir dille anlatmalıdır
#21.03.2006 17:01 0 0 0