Allah'ı Zikredenlere Öğütler

Son güncelleme: 01.08.2010 08:17
  • hud suresi - islami yazılar - islamiyette iyiliğin önemi
    noimage
    "Gündüzün iki tarafında (öğle ve ikindide) ve gecenin (gündüze) yakın (üç) vaktinde (akşam, yatsı ve sabahda) dosdoğru namaz kıl. Muhakkak ki iyilikler (beş vakit namazın sevâbı, aradaki) kötülükleri (küçük günahları) giderir. İşte bu, düşünen, Allah'ı ananlara bir öğüt/bir hatırlatmadır."
    HUD SURESİ / 114
    Üç bölümden meydana gelen ayet-i kerimenin birinci bölümü, bir gün ve gecede kılınan namazların vakitlerini göstermektedir.

    İkinci bölümde müminlere bir müjde vardır. Bu müjde, iyilik yapanların kötülüklerinin bu iyilikler sebebiyle affedileceğine dairdir.

    Ayet-i Kerime'nin bu bölümünü tefsir eden iki hadis-i şeriften biri "Büyük günahlardan sakınıldığı sürece beş vakit namazın aralarında işlenen günahları örteceğini" bildiren hadis-i şeriftir.

    Diğer hadis-i şerif ise "Bir kötülük yaptığın zaman hemen arkasından iyilik yap ki, yaptığın kötülüğü yok etsin." mealindedir.

    Bazı müfessirler ayet-i kerimenin üçüncü bölümündeki "zalike" kelimesinin önceki iki ayet-i kerimede geçen öğütleri de içine aldığını söylemişlerdir.

    Buna göre Allah u Teala Hazretleri'ni düşünenler için öğüt olan şeyler:

    * Hak yolundan ayrılmamak,
    * Haddi aşacak davranışlarda bulunmamak,
    * Zalimlere yakın ve yardımcı olmamak,
    * Beş vakit namazı dikkatli bir şekilde usulüne uygun olarak kılmaktır.

    Ayet-i kerimenin ikinci bölümünde geçen ve iyiliklerin kötülükleri örteceğini bildiren müjde, bir günah işledikten sonra ağlayarak Peygamber Efendimiz (s)'e gelen bir sahabe ile ilgilidir. Hakkında ayet inen bu sahabeye Allah Resulü (s), "Sen bizimle beraber ikindi namazını kıldın mı" diye sormuş, sahabe "evet" deyince "Bu namaz senin günahına kefarettir." buyurmuşlardır.

    Bu müjdenin yalnızca bahsi geçen sahabeye ait olup olmadığının sorulması üzerine Efendimiz (s), "Sadece ona ait bir durum değil, bütün insanlar içindir." demişlerdir.


    Prof. Dr. M.Tahir Yaren
#01.08.2010 08:17 0 0 0