Kuran Bizden Ne İster

Son güncelleme: 15.03.2013 21:30
  • Kuran'ın bizden istedikleri - Allah bizden ne ister - Allah'ın bizden istedikleri - Allah'ın kullarından istedikleriKur'an:Allah cc ın insana doğruyu göstermek amacıyla vahyettiği bir kitabtır.Ancak onun yol göstericiliği insanın ona rağbet etmesi ile mümkündür.Kur'an:insandan kendisi ile ilgili olarak altı merhaleden oluşan bir ilişki ağı önermektedir.Bunlar:

    a)Öğrenmek(okuyarak,dinliyerek ve anlayarak)

    b)İnanmak

    c)Tabi olmak

    d)Onunla öğüt vermak

    e)Onunla hükmetmek





    a)ÖĞRENMEK(okuyarak,dinliyerek ve anlayarak)

    (Yaratan Rabb'ının adıyla oku ) El-Alak-1

    (Ey örtünüp bürünen (Resulüm)Birazı hariç,geceleri kalk namaz kıl.Yahut bunu biraz azalt ,yada çoğalt ve Kur'anı ane tane oku.Doğrusu biz sana (taşınması)ağır bir söz vahyedeceğiz.Şüphesiz gece kalkışı (kalb ve uzuvlar arasında)tam bir uyuma ve sağlam bir kıraata daha elverişlidir.Zira gündüz vakti sana uzun bir meşguliyet var.Rabb'ının adını an.Bütün varlığınla ona yönel)El-Müzemmil :1-8 ayetleridir.

    (Rabb'ının kitabın'dan sana vahyedileni oku.Onun kelimelerini değiştirecek yoktur.O'dan başka bir sığınak da bulamazsın.)El-Kehf:27

    (Kur'an okunduğu zaman,onu dinleyin ve susunki size rahmet edilsin)EL-Araf :204

    Yukarıdaki ayetlerden kolayca anlaşılabileceği üzere Kur'an:muhatab olarak seçtiği insanlardan ,önce kendisinin öğrenilmesini istemektedir.Çünkü insanın yaşam biçimine ilişkin Kur'an öğretilerinden haberdar olması ancak O'nu öğrenmekle mümkündür.

    Kur'an okumak isteyen kişi öncelikle insanın düşmanı olan ve onu yoldan çıkarmak için olmadık hileler yapan iblisten Allah cc sığınmalıdır.Daha sonrada kalbi Allah cc başka her şeyden boşaltarak Kur'ana yönelmelidir.Ayrıca Kur'an ayetlerini ağır ağır ve düşüne düşüne okunması anlaşılması için bir zarurettir.Öğrenmenin diğer bir yolu da okunan şeyi dinlemektir.Bu bakımdan Kur'an okunduğu zaman dinlenilmesini de insandan taleb etmektedir.Geçmişteki İslam alimlari Kur'an okumanın farz olduğu gibi dinlemenin de farz olduğu sonucuna varmışlardır.



    b)İNANMAK

    (Onun için Allah cc ;Peygamberine ve indirdiğimiz o nura(Kur'ana)

    inanın .Allah cc yaptıklarınızdan haberdardır.)Et-Teğabun :8

    Kur'anın insandan kendisi ile ilgili olarak ikinci şey inanmaktır.

    Çünkü Kur'an müşrik toplumda ortaya çıkan tevhid çağrısıdır.Tevhid

    Sebebi ise mü'min bir insan tipi ve Müslüman ir toplum modeli oluşturmaktır.Kur'an alemlerin yaratıcısı ve Rabb'ı olan ALLAH cc

    Vahyi olması nedeniyle bünyesinde yanlış ve çelişki bulundurmamaktadır.Kur'anın insana yol göstericisi olabilmesi ancak

    Doğruluğunun tasdik edilmesiyle mümkündür.İnsanın Kur'anı tasdik

    Etmesi kendisi için önemli bir döüm noktasıdır.



    c)TABİ OLMAK(uymak)

    (Rabb'ınızdan size indirilene uyun.Ondan başka dostlara uymayın.

    Ne kadar da az öğüt alıyorsunuz.)El-Araf:3

    (Sana vahy olana uy.ve Allah cc hükmünü verinceye kadar sabret.O hüküm verenlerin en iyisidir.)Yunus:109

    (İşte benim doğru yolum bu,ona uyun (başka)yollara uymayın ki sizi onun yolundan ayırmasın.Korunmanız için (ALLAH cc)size böyle tavsiye etti.)En'am:153

    (İşte bu (Kur'an) da mübarek bir kitabtır.O'nu biz indirdik,O'na uyun

    ve (Allah)tan korkun ki size rahmet edilsin)En'am:155

    Kur'an kendisini öğrenen ve alemlerin Rabb'ından gelen bir hidayet olduğuna inanan insandan kendisine tabi olmasını istemektedir.Böylece insan bildiği ve doğruluğunu tasdik ettiği ,inandığı Kur'anın istediği gibi yaşamaya başlıyacaktır.Kur'an :felsefi

    Nazari bir kitab değildir.O insan hayatını şekillendirmek isteyen dini bir kitabtır.



    d)O'NUNLA ÖĞÜT VERMEK

    (Biz onların ne dediklerini biliyoruz.Sen onların üstünde bir zorlayıcı

    değilsin.Sadece tehdidimden korkanlara Kur'anla öğüt ver)Kaf .45

    (Kafire boyun eğme ve b ununla (kur'anla)onlara karşı büyük cihat et)

    Furkan:52

    Kur'anı öğrenen,ona inanan ,ona tabi olan ve O'ndan başkasına

    Tabi olmayan gerçek bir mü'min olan insan artık çevresindeki insanlara da hidayete davet etmelidir.Çünkü Kur'an tek insanı hedeflemeyip,o ayni zamanda bir bir toplum oluşturmayı amaçlar.

    Mü'minlerin çoğalması :çevresindeki yaşayanlara Kur'an'la öğüt

    Vermeleri ile mümkündür.İnsanları ikna ederek ALLAH'ın yoluna çekmek için Kur'an'dan daha tesirli bir delile sahib değiliz.Kur'anı terk ederek insanları islama başka sözlerle davet eden insanların büyük yanlışlık içinde olduğu şüphesiz bir gerçektir.Çünkü hiçbir yaratılmış varlık Allah cc daha tesirli söz söyleyemez.



    e)O'NUNLA HÜKMETMEK

    (Biz sana kitabı gerçek ile indirdik ki insanlar arasında ALLAH'IN

    sana gösterdiği biçimde hüküm veresin.Hainlerin savunucusu olma.)Nisa :105

    Maide suresi:44 -48

    44. Biz, içinde doğruya rehberlik ve nur olduğu halde Tevrat'ı indirdik. Kendilerini (Allah'a) vermiş peygamberler onunla yahudilere hükmederlerdi. Allah'ın Kitab'ını korumaları kendilerinden istendiği için Rablerine teslim olmuş zâhidler ve bilginler de (onunla hükmederlerdi). Hepsi ona (hak olduğuna) şahitlerdi. Şu halde (Ey yahudiler ve hakimler!) İnsanlardan korkmayın, benden korkun. Ayetlerimi az bir bedel karşılığında satmayın. Kim Allah'ın indirdiği (hükümler) ile hükmetmezse işte onlar kâfirlerin ta kendileridir.
    45. Tevrat'ta onlara şöyle yazdık: Cana can, göze göz, buruna burun, kulağa kulak, dişe diş (karşılık ve cezadır). Yaralar da kısastır (Her yaralama misli ile cezalandırılır). Kim bunu (kısası) bağışlarsa kendisi için o keffâret olur. Kim Allah'ın indirdiği ile hükmetmezse işte onlar zalimlerdir.

    Allah'ın indirdiği hükümler ile hükmetmeyenlere üç noktadan bakılmış; O'nu inkar manası taşıdığı için 'kafir'; Allah'ın hükmü adalet, onun zıddı zulüm olduğundan 'zalim' denilmiştir. 47. Ayette ise Allah'ın emrinden çıkış manası gözönüne alınarak 'fasık' denilecektir.


    46. Kendinden önce gelen Tevrat'ı doğrulayıcı olarak peygamberlerin izleri üzerine, Meryem oğlu İsa'yı arkalarından gönderdik. Ve ona, içinde doğruya rehberlik ve nûr bulunmak, önündeki Tevrat'ı tasdik etmek, sakınanlara bir hidayet ve öğüt olmak üzere İncil'i verdik.
    47. İncil'e inananlar, Allah'ın onda indirdiği (hükümler) ile hükmetsinler. Kim Allah'ın indirdiği ile hükmetmezse işte onlar fâsıklardır.
    48. Sana da, daha önceki kitabı doğrulamak ve onu korumak üzere hak olarak Kitab'ı (Kur'an'ı) gönderdik. Artık aralarında Allah'ın indirdiği ile hükmet; sana gelen gerçeği bırakıp da onların arzularına uyma. (Ey ümmetler!) Her birinize bir şerîat ve bir yol verdik. Allah dileseydi sizleri bir tek ümmet yapardı; fakat size verdiğinde (yol ve şerîatlerde) sizi denemek için (böyle yaptı). Öyleyse iyi işlerde birbirinizle yarışın. Hepinizin dönüşü Allah'adır. Artık size, üzerinde ayrılığa düştüğünüz şeyleri(n gerçek tarafını) O haber verecektir.

    Kendisine kur'an ulaşan herkes elbette onu kabul edecek değildir.İnsanlardan bazıları fıtrarlarını bozdukları ,akletmedikleri kör bir inatla kalplerini kilitledikleri için onun ayetlerini okumazlar ve onu red ederler.Allah cc lutfuyla doğruya ulaşan mü'minler :

    Kendileri Kur'anı öğrenerek,ona inanarak,tabi olarak ve ondan başkasına tabi olmaktan sakınmalıdır.Kur'an :kendisine inanmayan insanlara bile adaletle davranan ve onlara başkalarına zulüm bulaştırmamak kaydıyla özgürlük tanıyan bir kitabtır.Mü'minler ancak zulmü ve fitneyi bu kitabın emirlerini uygulamakla ortadan kaldırırlar.Hidayet Allah cc dandir.


    alıntı
#07.12.2010 02:27 0 0 0
  • sağol arkadaş çok faydalı oldu
#15.03.2013 21:30 0 0 0