DÜNYANIN İLK BİYONİK ADAMI

Son güncelleme: 18.07.2006 17:25
  • Yaklaşık 5 yıl önce uğradığı bıçaklı saldırıda boynundan aşağısı felç olan Matthew Nagle adlı bir İngiliz, beynine yerleştiren elektrodlar sayesinde yeniden vücudunu yönetmeyi başardı. Bilim dünyasında bir devrim olarak nitelenen deneyin başarılı olması tüm felçliler için bir umut ışığı oldu.

    İngiliz Independent gazetesinin haberine göre felç olduktan sonra kendi başına nefes almakta bile güçlük çeken Nagle, artık yaşamını yeniden organize edebiliyor. Nagle, bir şeyleri kaldırabiliyor, e-postalarına bakabiliyor, bilgisayan oyunları oynayabiliyor ve özel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.
    İngiltereye bağlı Rhode Islanddaki Brown Üniversitesinin gerçekleştirdiği deneyde Naglesın beynine yerleştirilen çip, beynindeki nöronların aktardığı elektrik dalgalarını, cihazları hareket ettiren sinyallere dönüştürüyor. Aynı yöntemin denendiği 55 yaşındaki bir diğer hastanın beyin sinyalleri ise 11 aydan sonra henüz belirlenemeyen bir şekilde kaybedilmiş.

    FELÇLİLERİN BEYİNLERİ YILLARCA SİNYAL GÖNDERİYORMUŞ

    Bu nedenle Nagle ilk biyonik adam olarak tarihe geçti. Araştırmanın başındaki isim Profesör John Donoghue deneyle ilgili şunları söyledi: "Beyni bilgisayarlara bağlama girişimleri daha önce sınırlı başarı sağlamıştı. Ancak bunlar basit, zor ve yavaş hareket imkanları veriyordu. Bu iki vaka şimdiye kadarki en başarılı örnekler oldu. Nagleın vakası felçli bir insanın beyninin felçten yıllar sonra bile hareket sinyalleri göndermeye devam ettiğini gösterdi."

    TEKNOLOJİ KATİL ROBOTLAR İÇİN KULLANILABİLİR

    Bu yöntem felçli insanların yaşamlarını kolaylaştırmak için umut veriyor. Bazı uzmanlarsa bu teknolojinin daha sinsice bir şekilde kullanılabileceği uyarısında bulunuyorlar. ABDde ordunun 25 milyon dolarlık bağışıyla, askerlerin düşünceleriyle kullanacağı katil robotlar geliştirme fikri üzerinde çalışan bir düzine laboratuvar var.

    6 MİLYAR DOLARLIK İNSAN PROJESİ

    Amerikan Anatomistler Birliği de mekroelektrik alanındaki gelişmeleri göz önüne alarak kendi Biyonik Adam vizyonunu açıklamıştı. Buna göre Birlik yıllar öncesinin sevilen dizisi 6 Milyon Dolarlık Adamdan esinlenerek "6 Milyar Dolarlık İnsan" projesi başlattı. Daha önce bilim adamları piyano çalabilen robot kol icat etmeyi başarmışlardı. Beyin gücüyle bilgisayar kullanılmasına yönelik çalışmalarda ise sınırlı ilerleme sağlanabilmişti.
#13.07.2006 14:38 0 0 0
  • vayy adamlar artık ölümsüz yapacak bizi
#14.07.2006 10:31 0 0 0
  • gerçekten süper bi buluş
#17.07.2006 11:50 0 0 0
  • haberlerde duymuştum
#18.07.2006 17:25 0 0 0