[COLOR=burlywood]Cornell Üniversitesi Pazarlama Profesörü Brian Wansink, uzun süredir insanların yemek yeme psikolojilerini araştırıyor. 'İnsanlar daha renkli olduğu için bir kavanozdan daha çok şeker alır mı?[/swf2][swf3]Ruh hali ve bulunduğu ortam insanın yemek yemesini etkiler mi?' gibi soruların peşinde koşarken 'Akılsızca Yemek Yemek: Neden Düşündüğümüzden Daha Fazla Yeriz?' adlı kitap bile yazmış.

Prof. Wansink, "Fazla yemek, kalori saymak veya kanun çıkarmakla çözülecek bir sorun değil. Ancak bazı alışkanlıklarımızı değiştirerek daha az yeriz" diyor. Profesörün üniversitedeki laboratuvarı da bir mutfağa benziyor. Bu benzerliğin sebebiyse deneklere ev ortamı yaratmak. Araştırmacılar küçük kameralar ve çift taraflı aynayla onları sürekli gözlemliyor.


Bir litreden fazla çorba içen adam

Prof. Wansink bir keresinde deneklerden birine kendi kendine dolan çorba kâseleri içinde domates çorbası verdiğini anlatıyor. "Deneyin amacı kâselerini boş görmeyen deneklerin ne kadar yiyeceklerini tespit etmekti. Bazıları bir litreden daha fazla çorba içti" diyor. Başka bir deneydeyse akşam yemeği yiyenlere sunulan bir şarap için restorandakilerin yarısına Kaliforniya'dan geldiği, diğer yarısına Kuzey Dakota'dan geldiği söylenmiş. Sonunda, 'Kuzey Dakota'dan gelen' şarabı içenler daha az yemek yiyip restorandan daha erken ayrılmış.

Prof. Wansink, bir insanın günde yemekle ilgili 200 karar verdiğini ve bu kararların çoğunun bilinçsizce alındığını söylüyor ve küçük alışkanlıklar değiştirilerek daha kolay kilo verileceğine inanıyor. Mesela kendisi önce meyve, sonra tatlı yemeye çalışıyor. Wansink insanların paketlerin üstündekileri okumadığını da düşünüyor. Daha da kötüsü, paketlerde eksik bilgilendirme var. Mayonez paketinin üstünde yazan '0 gram yağ' ifadesini görünce de kahkahalar atmaya başlayan Wansink, "Buna bayılıyorum. Fakat paketin bahsetmediği bir şey var. O da tek bir servisin 10 gram yağ ve 90 gram kalori içerdiği..." diyor.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 469
favori
like
share
guven80 Tarih: 11.11.2006 13:14
güzel bir arastırma