PhpMyAdmin Kurulumu

Son güncelleme: 03.11.2012 17:46
  • noimage


    PHPMyAdmin web tabanlı arayüzü ile özellikle birden fazla kullanıcılı ortamlarda MySQL veritabanını kullanmayı çok kolaylaştırmaktadır. Bu yüzden bir çok hosting şirketi PHPMyAdmin'i hosting hesaplarıyla birlikte kullanicılara sunmaktadır. Bu yazılım o kadar tutulmaktadır ki aynı kod örnek alınarak PostgreSQL, Oracle gibi diğer veritabanlarına da uyarlanmıştır.


    Bu kurulum Unix ve benzeri sistemler için geçerlidir. Eger baska bir işletim sistemi kullanıyorsanız lütfen bu adımları kendi sisteminize uyarlayınız. PHPMyAdmin'i en kolay şekilde kurmak için aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.

    1) http://prdownloads.sourceforge.net/phpmyadmin/phpMyAdmin-2.2.1-php.tar.gz adresinden PHPMyAdmin'in en yeni sürümünü indirin.

    2) .tar.gz dosyasını web dizininize kopyalayın.

    3) tar xfvz phpMyAdmin-2.2.1-php.tar.gz komutuyla bu dosyayı açın.

    4) Kolaylık olması açısından oluşan dizinin adını mv phpMyAdmin-2.2.1-php.tar.gz sqladmin komutuyla sqladmin'e değiştirin.

    5) cd sqladmin komutu ile bu dizinin içine girin.

    6) vi, pico, gedit veya benzeri bir text editoru ile config.inc.php dosyasini acin.

    7-a) Bu dosyanın en tepesine yakın bölümdeki değişkenleri kurulumunuza uyacak şekilde değiştirin. Eğer gelişmiş şifre kontrolu kullanmak istemiyorsanız, sadece $cfgServers[1]['user'] ve $cfgServers[1]['password'] değişkenlerini doldurun.

    (user root, şifre ise root şifresi) Bu şifreleme yönteminde kimlerin PHPMyAdmin'i kulllanabileceğini kendiniz .htaccess türü bir şifre yöntemiyle halletmelisiniz.

    7-b) Eğer tavsiye edilen daha gelişmiş şifre kontrol yöntemini kullanmak istiyorsanız, $cfgServers[1]['adv_auth'] = TRUE ; yapın. Gelişmiş yöntemde her kullanıcı otomatik olarak sadece kendi erişim hakkı olan veritabanlarına ulaşabiliyor. Diğer yöntemde bunu kendinize tek tek ayarlamalısınız.

    8) Kullanıcı adı ve şifreyi ayarladıktan sonra tarayıcınıza http://web_adresiniz/sqladmin/ yazınız.

    9) Eğer gelişmiş yöntemi seçtiyseniz veya kendinize .htaccess türü bir şifre ayarladıysanız şifre sorulacaktır. Kullanıcı adı ve Şifrenizi girip PHPMyAdmin'i kullanmaya başlayabilirsiniz.
#03.11.2012 17:46 0 0 0