Çocukta Tuvalet Alışkanlığı

Son güncelleme: 29.08.2007 18:23
  • TUVALETİNİ OTURAĞA YAPINCA ALKIŞLAYIN

    Tüm anne babaların ortak dileği masraflı ve zaman alıcı bebek bezinden biran önce kurtulmaktır. Ancak tüm anne babalarda bebeğin bu alışkanlığı kazanmasıyla ilgili korkuları vardır.
    Çocuğunuzun yaklaşık 18 ay ve 2 yaş arasında olmasıyla birlikte, rahat rahat yürüyüp konuşan ve sizin ne dediğinizi anlayan döneminde tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz.
    Eğer çocuğunuz daha rahat bir şekilde yürüyemiyor ve konuşamıyorsa daha erken demektir.
    Daha erken yaşlarında tuvalet sorununu çözmek çok güzel olmasına rağmen eğer bu dönem ilerki yaşlara kaymış ve gecikmişşe telaş etmeyin mutlaka bu alışkanlık kazanılacaktır.
    İlk olarak gündüz tuvalet eğitimi ile işe başlamanız gerekir, aynı anda gece içinde tuvalet alışkanlığını getiremezsiniz.
    Bir lazımlık veya tuvalet adaptörü alarak ilk adımı atabilirsiniz, ilk başlarda lazımlık kullanabilir sonrasında tuvalet adaptörü ile devam edebilirsiniz. Lazımlık yerine tuvalet adaptörü daha hijyenik olacaktır.
    Çocuğunuzu hiç bir zaman bu iş için zorlamayın, çünkü çok daha zor bir durum oluşur ve tepki gösterir. Çocuk tuvale eğitimine çok çabuk alışamıyabilir, lütfen sabırlı olunuz ve sakın hemen pes etmeyiniz.
    Tuvalet işlemi bittikten sonra mutlaka çocuğunuzun ellerini yıkamayı ve temizlemeye özen gösterin.
    Tuvalet eğitimi ile ilgili önerilerin de yer aldığı rehberde, Henüz hazır değilken tuvalet eğitimine başlamanız, bebeğinizin duygusal gelişimini olumsuz etkiler görüşüne yer verildi.
    Tuvalet eğitimine 2 yaşında başlanması ve bunun için uygun yer sağlanması önerilen rehberde, bebeğin çişini veya kakasını oturağa yaptığında Aferin diyerek alkışlanması istendi. Böylece bebeğin başardığı için mutlu olacağı kaydedildi.
    Anne-baba ve bebek ilişkisine önem verilmesi gereğine işaret edilerek, babaların bebeğin beslenme ve bakımına katkıda bulunmaları önerildi. Bunun sağlıklı bebek-baba ilişkisi kurulmasına yardımcı olacağı bildirildi.
    Anne ve babası tarafından ilgilenilmeyen, anlatmak istedikleri dinlenmeyen bebeklerin, anne ve babalarının kendilerini sevmediği düşüncesine kapılabileceklerdir.
    Alışılmış ve kazanılmış olan tuvalet alışkanlığı zaman içersinde değişiklik gösterip bozulabilir, sakın paniklemeyin başa dönmüyorsunuz. Bu dengeyi bozan bir sebep veya bir tepki olabilir. Buna sebep yeni bir bakıcı, yuvaya başlamak veya bir tartışma bile olabilir. Mutlaka zamanla düzene girecektir, yeterki siz sebebini araştırın ve sakinlikle çözmeye çalışın.
#17.06.2007 12:04 0 0 0
  • çoçuklara tuvalet alışkanlıgını kazandırmak için aileye büyük görevler düşüyor.
#18.06.2007 14:42 0 0 0
  • tesekkurler ellerinize saglik
#19.07.2007 03:45 0 0 0
  • eline sağlık
#29.08.2007 18:23 0 0 0