Namazla Diriliş

Son güncelleme: 26.06.2007 22:39
  • Namazın Önemi - Namaz hakkinda - Namazın en büyük engeli - Namazı anlamak - Namazı herkese anlatmak - Namazı heryerde anlatmak - Namazın faziletleri - Namaz Allah'ın varlığı ve birliğine tastiktir - Namaz tesbih ve tenzihi hakkinda

    noimage

    Not: Bu çalışma "Namazla Diriliş" kitabının ortalarda rastlamış olabileceğiniz 3 parçalık .pdf (Acrobat Reader) hali değildir. Bu tek dosyalık, şık, okuması zevkli, her bilgisayarda herhangi bir programa ihtiyaç duymaksızın çalışan bir uygulamadır.

    Sağ ve sol fare tuşlarıyla sayfalar arasında gezebilir, ESC tuşuyla kitabı kapatabilirsiniz.

    Hatırlayabildiğiniz kadar gerilere gidin ve şöyle bir hafızanızı yoklayın. Bugüne dek ne çok kampanya, boykot, seferberlik gördünüz. Çoğu kez dünyayla ilgili bir amacı olan bu toplu girişimlerin bir çoğuna da katıldınız belki.

    Sizi dünya ve ahiretinizi kurtaracak bir seferberliğe çağırıyoruz: Namaz kılmaya, kılıyorsanız dört elle sarılmaya, hiç kazaya bırakmıyorsanız bile huşûyu keşfetmeye ve namaz için çalışmaya var mısınız?

    Rabbimizin Kur?an?da 70 kez emrederek en çok önem verdiği ibadet olan namaz, Peygamberimizin (s.a.v.) ifadesiyle, ahirette hesaba çekileceğimiz ilk amelimizdir.

    Ne var ki, yüzde 99u Müslüman olan ülkemizde beş vakit namaz kılanların oranı yüzde 25. Bunların da ara sıra kazaya bırakmak, aceleye getirmek, gereken önemi vermemek gibi problemleri var.

    Müslümanların yüzde 75i niçin namaz kılmadıklarını açıklarken, birçok bahane ileri sürüyorlar. Kılmasını bilmiyorum, Benim kalbim temiz, Yaşlanınca kılarım, Çok yoğunum, zamanım yok, İş yerinde veya okulda fırsat bulamıyorum, Hastayım, Yolcuyum? gibi bahanelerle kendilerini kurtardıklarını sanıyorlar.

    Oysa namazın önünde hiçbir engel olamaz. Dünya için yığınla bilgi öğrenen insanlar, elbette namaz kılmasını da öğrenebilirler. Kalbi temiz olmak ise, zaten güzel bir namaz kılmanın şartlarındandır. Yaşlanıncaya kadar hiç kimsenin garantisi olmadığı için genç ihtiyar herkes namaz kılmak zorunda. Her şeye zaman bulan insanların, namaza vakit bulamamasını anlamak güç. İsteyen herkes namaz için her türlü ortamda fırsat bulabilir. Hastalık ve yolculuk ise, namaza engel olmaz, sadece kolaylaştırılmasını sağlar.

    Namazın en büyük engeli, onun ne muhteşem bir önem ve değer taşıdığını bilmemektir. Ne yazık ki, namazı gündeme getirecek ciddi bir faaliyet de yok ülkemizde. Namazın önemini anlatan film, tiyatro, roman, şiir, ilâhî, program neredeyse bulamazsınız.

    Şükürler olsun ki, bu sahada yazılmış hiç değilse çok güzel kitaplar var.

    İşte biz, namaz için yazanlar ve namaz davasına gönül verenler olarak bir araya gelip namazı gündeme getirmeye karar verdik. Bugüne kadar namazla ilgili birçok toplantı, konferans, panel, program yaptık. Namazı anlatan kasetler, VCDler, Şlmler, radyo-TV programları da olsun istiyoruz.

    Namazı anlamak ve yaşamak için sizi duyarlı olmaya çağırıyoruz.

    Sizi her yerde ve her zaman katılabileceğiniz namaz seferberliğine davet ediyoruz.

    Gelin, namazı her yerde, her zaman, herkese anlatmak için çalışın.

    Namazın elinden tutun ki, o da kabirde ve sıratta sizin elinizden tutsun.

    Namaz anne kucağıdır. Anne nasıl çocuklarının hepsini karşılıksız sever, onları kucağına alır, bağrına basarsa, namaz da bütün ibadetleri kucağına alır, şefkatle sinesine basar. Namaz kocaman bir kalptir. Bütün ibadetleri içine alır.

    Namaz, Allah'ın varlığı ve birliğine inancın duygusal, zihinsel ve ruhsal tasdikidir. Allah'tan başka ibadet edilecek bir varlığın olmadığının itirafıdır. Böylece namaz, tevhidin hakikatini ifade eder.

    Namazda yemeden-içmeden ve cinsel isteklerden vb. uzak kalarak, bütün olumsuz duygu, düşünce ve davranışların kaynağı olan nefis kontrol altına alınır. Böylece namaz, insanın zihnini kötü düşüncelerden, gönlünü kötü duygulardan, dilini kötü sözlerden, kulağını kötü seslerden koruması yönüyle oruç ibadetini içine alır.

    Namaz zamanı, canı, malı Allah'ın sevgi ve yakınlığını kazanma yolunda feda ederek ömrün hesabına hazırlanma olması sebebiyle zekât ibadetini içinde barındırır.

    Eksi yirmi derecede Çeçen mücahidin arkasında bombalar düşerken namazına devam etmesi, namazın insanı, Allah yolunda canını bile feda edebilecek bir ruh zenginliğine ulaştırabileceğini gösterir.

    Namaz insanlar arasındaki kardeşlik, birlik ve bütünleşme duygularını kuvvetlendirmesi, sevgi ve güven duygularını yaygınlaştırması sebebiyle hac ibadetini de içine alır. Hacda kurban kesilir; namaz ibadetinde de nefsin olumsuz duygu, düşünce ve istekleri Allah yolunda kurban edilir. Yine hacda, vakfe esnasında insan dua edip hatalarını sorgular, Allah'tan bağışlanma diler; namazda da kul, "O hesap gününün sahibidir" diyerek aynı ruh halini yaşar. Safa ile Merve arasında Rabbine ve Allah yolunda mücadeleye koşan kul, namazda, "Bizi kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet" diyerek Rabbini tercih ettiğini ve O'na sonsuz muhabbet duyduğunu belirtir.

    Namaz tesbih ve tenzihi de engin gönlünün içine alır. Namaz kılan kul, "Rabbimi övgüyle ve sonsuz bir şükürle anıyor, secdede yüceler yücesi Rabbimi tesbih ediyor, O'nu kullara ait bütün eksik sıfatlardan tenzih ediyorum." diyerek bütün kâinatla beraber Allah'ı anmanın ayrıcalığına kavuşur.

    Namaz müminin kalbinin ilâcı olan dua ibadetini de içine alır. Namaz kılan kul, "Beni doğru yola hidayet et" diyerek istikametini diler. Namaz kılan mümin, "Allah'ım, Hz. İbrahim'in ailesine, dostlarına rahmet edip onları yücelttiğin gibi, Hz. Peygamber'in ailesine, dostlarına da rahmet edip onları yücelt" diyerek geçmiş ve gelecek bütün insanlık ailesi için duada bulunur. Namaz âşığı, "Rabbim, bana dünyada da ahirette de iyilik ver, beni ateş azabından koru; beni, annemi, babamı ve bütün inananları hesap gününde bağışla" duasıyla namazını tamamlar.

    Namazı sevin ki, Allah ve Resulü (s.a.v.) de sizi sevsin.
#26.06.2007 21:45 0 0 0
  • paylaşim için tşk ler
#26.06.2007 22:39 0 0 0