Katkı maddesi içeren gıdalar hiperaktif yapıyor

Son güncelleme: 06.09.2007 23:17
  • İngiliz bilimadamları, özellikle meyveli içeceklerde bulunan bazı katkı maddelerinin küçük çocuklarda hiperaktiviteye yol açabildiğini açıkladı.

    İngiltere'de yapılan ve prestijli tıp dergisi The Lancet'te yayımlanan araştırmada, gıdalara konan koruyucu ve renklendiricilerin çocuklarda hiperaktivite seviyesini yükselttiği belirlenmişti.
    Haberin devamı

    Southhampton Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, bilim adamları, bir grup çocuğun bir bölümüne gıdalarda bulunan koruyucu ve katkı maddelerinden hazırlanmış bir kokteyl, bir bölümüne de sadece meyve suyu vererek, çocukların davranışlarını gözlemlemişlerdi.

    İngiliz Gıda Güvenliği Ajansı "Food Standards Agency" yönetiminde yapılan araştırmayı yürüten bilim adamlarına göre, elde edilen sonuçlar, daha önce dikkat toplama bozukluğu olan hiperaktivite rahatsızlığı (ADHD) bulunan çocuklar üzerinde yürütülen çalışmaların sonuçlarını doğruluyor.

    Araştırmanın başındaki Profesör Jim Stevenson ve meslektaşları, koruyucu ve katkı maddelerinin 3 ve 8-9 yaşları arasındaki çocukların hiperaktif davranışları üzerinde olumsuz etkisi bulunduğunu saptadıklarını belirterek, "Bulgular, bu maddelerin sadece ADHD rahatsızlığı bulunan çocuklar üzerinde değil, tüm çocukların davranışları üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini gösteriyor" diye konuşmuşlardı.

    Prof. Stevenson, "Genel olarak, koruyucu ve katkı maddesi alan çocuklar, hiperaktif çocuk tanımına yüzde 10 civarında yaklaşıyor" demişti.

    3 yaşında 153 ve 8-9 yaşlarında 144 çocuk üzerinde yapılan araştırmada kullanılan katkı ve koruyucu maddeli kokteyller, sodyum benzoat (AB normlarına uygun E221) ve E110, E122, E102, E124, E104 ve E129 gibi çeşitli renklendiriciler içeriyordu.

    Çocuklarda hiperaktivite, konsantrasyon eksikliği ve özellikle okumada öğrenme zorluğuyla ortaya çıkıyor.

    ABD'de 25 yılda ADHD rahatsızlığı bulunan çocuk sayısı üçe katlanarak 2001-2002 yıllarında 2,84 milyona ulaşırken, Fransa'da da son verilere göre her 400 çocuktan biri hiperaktivite ilacı Ritaline alıyor.

    AB'DEN BULGULARI DEĞERLENDİRME KARARI
    Avrupa Birliği, çocuklarda hiperaktivite seviyesi ile gıdalardaki koruyucu ve katkı maddelerinin tüketimi arasında ilgi kuran İngiliz bilimsel araştırmasını değerlendirme kararı aldı.

    AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, AB Gıda Güvenliği kuruluşunun (EFSA) İngiliz araştırmasını değerlendireceği ve koruyucu ile katkı maddeleri konusunda yeni önlemler alınıp alınmaması konusunda karar alacağı belirtildi.

    Komisyon, ayrıca bu son gelişmeye bağlı olmaksızın EFSA'nın, son bilimsel bulgular ışığında, AB'de kullanımına izin verilen tüm koruyucu ve katkı maddelerinin zararsız olup olmadığı konusunda yeni bir değerlendirme yapmakta olduğunu kaydetti.
#06.09.2007 20:25 0 0 0
  • Dengeli beslenmek bebeklikten bile cok onemli emegine saglik superisi paylasim icin tesekkurler..
    Benim kardesimde bi tane var hiperaktif cocuk cok tatli cok seker ama bi turlu oturmak nedir bilmiyor birazda genetik sanirim
#06.09.2007 20:51 0 0 0
  • Emegine SaglıK :1.
#06.09.2007 23:17 0 0 0