Bebekte Duyu Deneyimleri

Son güncelleme: 25.10.2007 17:09
  • Onunla bol bol konuşun. Bir müzik kutusu dinlemesini sağlayın. Değişik kokular tanıtın. Örneğin akşam yemeğini pişirirken bebeğinizi de yakınınıza getirin. Bebekler ayni zamanda görsel uyarıları da severler. Beşiğine asılabilecek dönence (dönen, müzikli oyuncak), parlak renkler içeren resimler, parlak ve çarpıcı renkli paket kağıtları, kartlar, desenli kağıtlar, farklı şekiller, bebeklerin ilgisini çekebilecek sonsuz cisim sayılabilir. Bebekler en çok parlak, canlı renkli, hareket eden cisimler ve nişan tahtası yada desenli kumaş gibi belirgin tezatlık ve şekil taşıyan cisimleri severler.

    Bebekler ayrıca okşanmayı da severler. Banyoda bir bebek lifiyle ovmayı yada losyonlarla hafif hafif masaj yapmayı deneyin. Ayrıca pamuklu, kadife, ipek, fitilli kadife, kürk gibi değişik dokumaları tenine dokundurun. Çocuğunuzun duruşunu sık sık değiştirin ki hep ayni şekillerde besleme, kaldırma yada taşıma yapmayın. Değişik tarzlar ve duruşlarda olunca değişik açılardan çevresini izlemeye fırsat vermiş olursunuz.

    Bebeğin dikkatini size yada bir cisme çekebilmek için görme ve duyma uyarıları kullanın.

    Örneğin parlak bir çan (zil) kullanın. Zili çalın, bekleyin çocuk baksın, bakınca da tekrar çalın. Böylece verdiği tepkiden hoşlandığınıza sinyal vermiş olacaksınız ve bakışları cesaretlendirilecek.

    Bebeğinize bir cisimden başka bir cisme dönüp bakmayı öğretin. Çocuğa bir cisim sunun; ona bakmasını sağlayınca bir başka cismi daha sunun. İkinci cismi oynatın ya da ses çıkarttırın ki ilk cisimden dönüp bu ikincisine baksın. Bu eylemi farklı cisimlerle tekrarlayın.

    Bebeğe kıpırdadığı zaman ses çıkartacak oyuncaklar sağlayın. Örneğin ulaşabileceği uzaklıkta bir döner (mobil) oyuncak, bebeğin el ve ayak bileklerine küçük ziller, çıngıraklar gibi...

    Genelde 4 - 5 aylık olduklarında her şeyi ağızlarına götürürler. Ağza alınmaya karşı emniyetli oyuncaklar sağlayın.


    Ağza götürmek bu çağ için öğrenmenin en güzel aracıdır. Bebeğinizin eline böyle emniyetli oyuncak ve cisimler verin. Elinden geldiğince keşfetmesini sağlayın.


    Elleriyle cisimleri incelemelerine yardımcı olun. Değişik kumaş parçalarıyla kaplanmış bir yumuşak top bu eylem için çok uygundur.

    Dokun-hisset tipi kitaplar da çok iyidirler. Günlük -tencere, tava, kaşıklar, kaplar, çanaklar ve bezler gibi ev eşyaları da eğlencelidir.


    Bebeğe keşfetmesi için örneğin iri plastik halkalar, boş iplik makaraları gibi farklı ne çok cisim verirseniz o kadar iyi. Bir ipin ucuna bağladığınız halkayı yakalaması gibi oyunlarla uzanmasını cesaretlendirin.

    Bir balonu dikkatlice bebeğin bileğine bağlayın. Balon kıpırdadıkça bebeğin seyredişini izleyin. Yalnız bu eylemi ancak siz başındayken yapın ki bebek balon ipine dolanıp kalmasın.

    Bebeklerin ortamını güvenlikli bir şekle sokarak ve yanında gözlemci bulunarak hareket özgürlüğü verin. Bırakın yerlerde sürünsünler, ayağa kalksınlar, koltuğa tırmansınlar...

    Bu hareketler bir sonraki motor yeteneğinin gelişmesi için zamanı geldiğinde yapılması gereken hareketlerdir. Teşvik edilmesi gerekir.


    Üstü kirlenmesin, halıdan mikrop almasın, yaramazlık öğrenmesin gibi sebeplerden önüne geçilmemelidir. Hareketi keşfedip deneyimlerine kattıktan sonra doyumla yenilerine geçecektir. Emniyetli şartlar sağlamanız ve yakın gözlemlerinizle yeni becerisine kattığı hareketlerine tepkinizle yönlendirilmeliler. Yeni katıldıkları dünyayı tanımaları için köprü siz olacaksınız.
#25.10.2007 10:23 0 0 0
  • Gercekten hos bir paylasim olmus...tesekkurler cindy
#25.10.2007 12:16 0 0 0
  • paylaşımın için saol
#25.10.2007 17:09 0 0 0