Firefox ipuçları

Son güncelleme: 08.11.2008 14:20
  • Birçoğumuz Firefox tarayıcıyı kullandık yada halen kullanmaktayız. Birçoğumuz Firefox'u sadece tarayıcı olsun diye kullanırken bazılarımız eklentilerle işi götürme derdindeyiz. Ama bir çok kişi Firefox la gelen bazı işimizi oldukça rahatlatıcı özellikleri bilmiyordur. Bir çok yararlı ipuçları içinden en önemli olan 16 tanesi aşağıda verilmiştir. Umarız işinize yarayacaktır.

    1. Bulunduğunuz sayfada kısa yoldan arama yapmak için sayfanın adres çubuğu dışında herhangi bir yere tıklayıp, / (slash) bastığınız zaman sayfa altında mini arama sayfası açılıyor ve aramak istediğiniz kelimeyi yazdığınız anda sonuçları görmeye başlayacaksınız. Bu mini aramayı iptal etmek için herhangi bir yere tıklamanız yada ESC ya basmanız yeterlidir.
    2. Yeni bir sekme açmak için tab bara çift tıklamanız yeterlidir yada Ctrl+T basarak da yeni sekme açabilirsiniz.
    3. Sık Kullanılanları, sekmeleri sürükle bırak yöntemiylr istediğiniz sıraya yerleştirebilrisiniz.
    4. Arama motorları, sık kullandığınız siteler, forumlarda sık sık arama yapıyorsanız ve her seferinde bir kaç tıktan sonra ancak arama yapabiliyorsanız bu arama işlemini de kısa yol tuşu ayarlayıp bu dertten kurtulabilirsiniz. Arama kutusu üzerine gelip sağ tıklayın. Arama Oluştur'a tıklayıp sık sık aradığınız kelimeyi ve kısayol tuşunu atayabilirsiniz.

    Devamı gelecek...

    5. Sık kullandığınız sayfalara anahtar kelime ekleyeilrisiniz. Mesela main-board.com a sadece m yazarak girebilirsiniz. Bunun için main-board.com sık kullanılanlara ekliyoruz. Sonra sık kullanılanlarda main-board üzerine gelip sağ tıklıyoruz. Açılan menüden özellikleri seçiyorsunuz. Anahtar kelime kısmına m yazıyoruz. Denemek için yeni bir sekme açıp adres kısmına sadece m yazıp enterliyoruz.
    6. Firefox cache da hangi sayfaları sakladığını adres kısmına about:cache?device=disk yazarak görebilirsiniz.
    7. about:cache?device=memory yazarsanız şuanda RAM da saklanan sayfalar bilgisi gelecektir.
    8. Firefox ziyaret ettiğiniz sayfaların kayıtlarını saklar ve adres çubuğuna yazmaya başlar başlamaz adresler gelmeye başlar. Ama bazen yazarken gelmesini istemediğimiz sayfalar vardır ;) Ziyaret edilen sayfaları ve cache i temizle var bunun için, ama bazı hiç silinmesini istemediğimiz sayfalar vardır.
    Bunun en kolay yolu, yazmaya başladığınız zaman gelen sayfaların üzerine gelip DEL tuşuna basmak. Bir dahaki sefer bu sayfalar gelmiyor ve siliniyor.
    Bu yöntemi google arama çubuğunda da uygulayabilirsiniz. :)

    9. Sayfa açılışlarını hızlandırmak için indirilenler geçmişini her zaman temizleyin. Loglar her zaman boşu boşuna yer ve bellek işgal eder.
    10. İndirmek istediğiniz dosya linkini İndirme yöneticisi bölümüne sürükle bırak yöntemiyle de başlatabilirsiniz.
    11. Firefox normal ayarların dışında normal kullanıcılardan gizlenmiş ayarlar bölümü de var. Bunlara adrese about:config yazarak ulaşabilirsiniz. Yalnız burda biraz dikkatli olmanızı öneririm, çünkü yapılan bir hatanın geri dönüşü zordur.
    12. Ziyaret ettiğiniz sayfalar yukarda belirttiğim gibi RAM bellekte saklanıyor ve İleri Geri tuşlarını kullanarak gezebiliyorsunuz. Yalnız Firefox default olarak hafızada her sekme için 50 (!) hareket ve sayfayı saklıyor. Bu çok daha fazla bellek ve düşük performans demek.
    Bu sayıyı düşürmek için about:config da browser.sesionhistory.max_entries satırı bulup 5 yada 10 girebilirsiniz.
    13. Firefox minimize yapıldığı zaman bile çok fazla bellek meşgul ediyor. Bunu önlemek, minimize yapıldığı zaman bellek harcamamasını sağlamak için about:config de config.trim_on_minimize anahtarını kullanacaz. Ama ilk başta bu anahtar olmadığı için biz elle oluşturacağız. Sağ tıklayıp Yeni->Boolean oluşturuyorsunuz. Değerini de true yapıyorsunuz. Bu kadar!
    14. Firefox un en fazla kullanabileceği bellek miktarını ayarlamak için browser.cache.memory.capacity anahtarını kullanıyoruz.
#08.11.2007 13:25 0 0 0
  • paylaşım için sağol kardeş
#08.11.2007 15:02 0 0 0
  • paylaşımın için teşekkürler.kısa sürede devamını bekliyoruz
#08.11.2007 21:37 0 0 0
  • Budeğerli ve faydalı bilgiler için çok teşekkürler....
#04.12.2007 20:42 0 0 0
  • cok sagol dostum
#17.07.2008 23:37 0 0 0
  • Mesajlar Birleştirildi Ve Konu Firefox Bölümüne Taşındı
#26.08.2008 20:56 0 0 0
  • emeğine sağlık kardeş
#01.10.2008 18:54 0 0 0
  • eline saglık...
#16.10.2008 18:10 0 0 0
  • sağol paylaşım için
#08.11.2008 14:20 0 0 0