İncitmeden temizleyin misler gibi koksun

Son güncelleme: 28.11.2007 10:22
  • Yeni doğmuş bir bebeğin vücut temizliği ve bakımı hiç de kolay değildir. Ancak işin püf noktalarını bilirseniz, bu minicik canlının banyosu zor bir iş olmaktan çıkıp, benzersiz bir keyfe dönüşür.Bebeğin ilk banyosu evde heyecanlı bir tiyatro oyununa dönüşür. Ailenin büyükleri toplanır. Baş oyuncu bebek, bu önemli gösteriye hazırlanır. Sonra da banyo faslı başlar. Bebeğin ilk banyosu, ailenin yaşlıları için belki de tekrar tekrar izledikleri sahnelerle doludur ama onlar gene de yeni bebeğin banyo gününü sabırsızlıkla beklerler. 'Banyo günü'
    denilince, aklınızdan geçenleri tahmin etmek güç değil. Bebeğe her gün banyo yaptırılması gerektiğini düşünürken, sanki haftada bir, ya da ayda bir banyo yapılıyormuş gibi bir duyguya kapılabilirsiniz. Yeni doğan bir bebek, evine getirildiğinin ertesi gün 'Hastanede kirlenmiştir' denilip banyoya sokulmaz. Bebeğin ilk banyosu için göbeğinin düşmesini beklemek gerek. Bu da yaklaşık bir ay kadar sürebilir. Bebeğin göbeği düşünceye kadar onun başını, vücudunu temiz bir tülbentle silebilirsiniz. Ama gerçek banyo için göbeğin düşmesi beklenmeli. Aksi halde, bebeği temizlemeye çalışırken, enfeksiyon kapmasına ve de hastalanmasına neden olabilirsiniz. Biraz sabredin.

    Islak başını sıkıca sarın

    Bebeğin banyo mekanı ılık bir oda olacak. Bebeğin banyosundan önce, banyo için gerekli malzemeyi hazır edin. Tülbent, yıkama bezi, pamuk, bir havlu, temiz alt bezi ve giyecekler, minik bebek banyosunun yanında hazır bekletilmeli. Bebeğin ilk banyosunda sabun ya da şampuan asla kullanmayın. Bu ilk ayında bebeğin cildi o kadar hassastır ki, vücuduna sudan başka bir şey değdirmemelisiniz. Birinci aydan sonraki banyolarda bebek şampuanı ya da sabunu kullanmanızda bir sakınca yok. Bebeğin küçük banyo küvetine ılık su koyun. Suyun yüksekliği altı santimi geçmesin. Suyun fazla sıcak sayılamayacağından emin olmak için ısısını tekrar ölçün. Bebeği bir kolunuzun üzerine yatırın ve öbür elinizle bebeği yıkama tülbentiyle hafifçe silmeye başlayın. Önce yüzünü silin, bezi gözlerinin çevresinde gezdirin. Sonra bebeğin gövdesini silmeye başlayın.

    Göbek gibi etlerin sıkı olduğu bölgeler için pamuk parçası kullanın. Vücudu silme işlemi tamamlanınca bebeğin vücudunu, banyodan avucunuzla aldığınız suyla yıkayın. Sonra da bebeği güzelce havluyla sarın, ıslak başının örtülü olmasına dikkat edin. Unutmayın bebeğin her gün yıkanması gerekmez. Banyo işini haftada iki- üç kez tekrarlamak yeterli olacaktır.

    Tırnağını o uyurken kesin

    Özellikle doğumdan sonraki ilk bir ay içinde mini mini parmakların incecik tırnakları öyle hızla uzar ki, şaşarsınız. Eğer bebeğin tırnaklarını kesmeyi ihmal ederseniz, tırnaklarıyla vücudunu yara- bere içinde bırakabilir. İşte bu nedenle bebeğin el parmaklarının tırnakları fazla uzamadan kesilmeli. Ayak tırnakları daha geç uzadıkları ve de daha yumuşak oldukları için el tırnakları kadar sık kesilmelerine ihtiyaç yoktur. Bebeğin tırnaklarını bebekler için imal edilmiş küçük makasla ya da klip ile kesin. Ama önce bunları saf alkol ile temizleyin. Tırnak kesmek için bebeğin uykuda olduğu bir zamanı tercih edin. Öğle uykusu ideal zamandır. Bebeğin bir parmağını tutun, öbür parmaklarını da hareket ettirmesine engel olun. Bebeğin incecik tırnağını keserken, etine zarar vermemeye özen gösterin. Tırnakları düz kesmeniz gerekir. Sakın, bebeğin parmaklarını emmeye ya da tırnağı dişlerinizle kesmeye kalkışmayın. Ağzınızdaki mikroplar bebeğe bulaşır ve çok ciddi sorunlar yaşarsınız.

    Burnu nemli havada açılsın

    Minicik bebeğinizin minicik burnunda biriken sümüğün miktarı sizi şaşırtmasın. Eğer burunda biriken sümük, onun beslenmesini, uyumasını ya da nefes alıp vermesini etkilemiyorsa, yavrunuza burnunu sümkürtmek uğruna eziyet etmeyin. Burun sürekli zorlanırsa tahriş olur. Eğer bebeğin burnu tıkanmışsa, burun damlası imdadınıza yetişir. Bebeği sırtüstü yatırıp burun deliklerinden birine bir damla ilaç damlatın. Sonra ikinci deliğe ilaç damlatın. Bir deliğe ilaç damlatırken, öbürünü elinizle kapamayı unutmayın. Bebeğin odasında nemlendirici bulundurmak burnunun tıkanmasını büyük ölçüde önler. Ayrıca burun kanallarının da temizlenmesini sağlar. Odada nem oranını artırmayı başaramazsanız, bir başka çareye başvurabilirsiniz. Banyoda sıcak su musluğunu açın ve banyonun buharla dolmasını bekleyin. Sonra bebeği kucağınıza alıp banyoya götürün. Birkaç dakika o nemli havayı teneffüs ederse, burun kanalları açılır.

    Gözde enfeksiyon olabilir

    Mini mini kulaklara sakın pamuk sarılmış kulak temizleme çubuklarını sokmaya kalkışmayın. Kulakların içinde biriken balmumu parçalarını dışarı çıkarmak yerine kulağın içine itersiniz. Ve de bebeğin kulak zarına zarar vermeniz işten bile değildir. Banyo sırasında tülbent yıkama beziyle kulağın çevresini silin. Bezi sakın kulağın kanalına sokmayın. Kulaktaki balmumu kiri temizlemek için de bezin ucunu kıvırın ve kanalın ağzına sokup çıkarın. Aslında kulak kiri dediğimiz o balmumu parçacıkları, bebeğin kulak kanalını zararlı bakterilerden korur. Bebeğiniz uyandığı zaman gözlerinin kenarlarında fazla çapak birikmişse ve gözlerde kızarıklık varsa, bir enfeksiyon söz konusu olabilir. Böyle durumlarda doktora başvurup antibiyotik göz damlası kullanmanız gerekebilir.

    Bebeğin gözlerine ilaç damlatmak için, mini mini yavruyu sırtüstü yatırın. İlacı damlattıktan sonra temiz bir tülbenti ılık suda ıslatıp gözlerinin çevresini silin. Damlayı bebeğin gözünün köşesine damlatın. Eğer bebek gözlerini kapatmışsa hiç tasalanmayın. Biraz sonra bebek gözlerini kırpıştırmaya başlar ve ilaç da göze akmış olur. Bebeğe göz damlası uyguladıktan sonra siz de hemen ellerinizi yıkayın. Göz enfeksiyonları inanılmayacak derecede bulaşıcıdır

#27.11.2007 16:55 0 0 0
  • Ah ahh geride kaldı bebeklikleri aklıma geldizor olsada zevkli onlara bakmak
#27.11.2007 16:56 0 0 0
  • bebekler zaten mis gibi kokuyolar:)
    guzel bilgiler icin tesekkurler SU-PERISI
#28.11.2007 10:22 0 0 0