Dağınık eve çeki düzen formülü

Son güncelleme: 20.01.2009 07:05
  • Anneler evlerin gönüllü ve ücret almayan, bakıcıları, temizlikçileri, aşçıları, sorun gidericileri, psikologları, öğretmenleri yani kısaca her şeyidirler. Peki öyle mi olmalıdırlar. Bir yere kadar evet.


    Anneler evlerin gönüllü ve ücret almayan, bakıcıları, temizlikçileri, aşçıları, sorun gidericileri, psikologları, öğretmenleri yani kısaca her şeyidirler. Peki öyle mi olmalıdırlar. Bir yere kadar evet.

    Ama evinizdeki küçük yaramazlar dağınıklıklarını toplama konusunda bile sırtlarını size dayamışlarsa bu işe bir son vermenin zamanı gelmiş demektir.

    Çocuklarınızın sizin kadar iyi iş yapamayacağı, dağınıklıkları bıçak sırtı gibi düzgün toparlayamayacakları kesin. Ama siz yine de bu işi çok iyi yaptığını düşünmesini sağlayın. Ona evin ve yaşamınızın düzgün bir şekilde sürebilmesi için, her kesin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini anlatın.

    Ondan yapmasını beklediğiniz işlerin fiziksel özelliklerine uygun olmasına dikkat edin. 3 yaşındaki çocuğunuz kendi yatağını kendisi toplayamayacaktır elbette ama, oyuncaklarını çok rahat düzenleyebilir. Evinilze ilgili işlerde ona yardımcılık görevi verin.

    Siz bir işle meşgulken ondan yardım isteyin. Önemli bir görevi ve faydası olduğunu düşünmesi daha istekli olmasını sağlar. Evinizde her işin bir diğeri kadar önemli olduğunu hatırlatarak, odasını toplamasının sizin için çok yardımcı olacağını, bunun evin düzenini de etkileyeceğini ifade edin.

    Düzenli ebeveynler olun, çocuğunuzda düzenli olsun. Eğer babalar çıkardıkları çoraplarını evin muhtelif köşelerine bırakıyor, çıkardıkları giysileri yerlerine yerleştirmiyorlarsa, çocuklar da bunu yapmakta bir sakınca görmeyeceklerdir.

    Babalarının dağınıklığını toplayan anne onlarınkini niye toplamasın ki! Sabah evi toplamak da ağır davranan annelerin çocuklarının kendi eşyalarını hemen toplanmasının neden gerektiğini anlamaları oldukça zordur.

    Temizliği, derli toplu olmayı, buna yönelik davranışlarını görün, farkedin ve doğru övgü cümleleriyle takdir edin. Kirli bardağını mutfağa götürmeyi hatıladığında siz de teşekkür etmeyi hatırlayın.

    Hem çocuğunuz hem de kendiniz için yapılacak iler listesi oluşturun. Listeye uyup uymadığını kontrol edin. Eşyalarını sağa sola atmasını politik çareler üreterek halledemiyorsanız, odasına bir kutu yerleştirin veya bir torba. Kapatılabilen bir çekmece en uygunu olacaktır.

    Ortada bıraktığı eşyalarını bu dolaba veya çekmeceye kilitleyin ve hafta sonu her bir eşyası için bir iş karşılığı geri verin. Mesela "Paltonu salonda bırakmışsın, ceketini alabilirsin, hatanı düzeltmen için de bu akşam sofrayı sen topluyorsun" Kurallar koyun.

    Anneler çocukların bütün oyuncakları yerlere saçmasından hep şikayet ederler ve bir türlü bu sorunu alt edmezler. Sebebi bütün oyuncakları bir anda çıkarmalarına göz yummak ve çözüm için yetreli sabırlı olmamaktır. Çocuklarınıza şöyle söyleyin "Yeni bir oyuncakla mı oynamk istiyorsun? O halde bu oyuncağını kaldrdıktan sonra oynayabilisin" ya da tabakların sofrada kalmasını istemiyoranız "yemeğin bittiğinde tabağını makineye yeleştirmelisin" diyerek açıkça kurallarınız ifade edin.

    Yanlızca düzenli ol demek yeterince açık bir ifade değildir. Hep söylediğimiz gibi olumlu bakış açısı geliştirin. Yapmadıklarını değil yaptıklarını görün ve söyleyin. Yatağını toplamış olma çok hoşuma gitti. Oyuncaklarını da toplarsan çok düzenli bir odan olacak.

    Görevleri teker teker verin, yatağını düzelt, oyuncakları topla, eşyalarını çekmeceye yerleşti dmek yerine, her birini tamaladığında yenisini söyleyin. Aşırı yük yüklemeyin. Cezaları gereksiz yere vermeyin.

    Küçük şeyler için calandırılan çocuklar sorumluluklarını değil, yanlızca cezalandırılmayı öğrenirler. Kızmayın. İşlerin sizin ölçünüzde düzgün olmasını beklemeyin. Eksik ve hatalı işleri de kabul edin. Aksi halde çocuklarınızın işlerini ve dağınıklıklarını toplamaya devam edersiniz.
#12.12.2007 15:26 0 0 0
  • Agac yasken egilir diye bosuna dememisler, bencede kucuk yaslarinda erkek yada kiz cocugu diye aralarinda ayrim yapmadan cocuklara ev toplama, yada duzen konusunda gorevler verilmeli

    emegine saglik SU-PERISI
#13.12.2007 09:18 0 0 0
  • Çok doğru, bende o sorumluluğu vermeye çalışıyorum ama, benim 6 yaşındaki oğlum çok dağınık, değil evde okulda bile eşyalarını düzgün kullanamıyor.
#15.12.2007 09:28 0 0 0
  • BENİM İKİ TANE ÇOCUĞUM VAR AMA KIZIM OĞLUMDAN DAHA DAĞINIK İŞ PAYLAŞIMI YAPIYORUM AMA NAFİLE
#20.01.2009 07:05 0 0 0