İngiliz Tıp Dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmaya göre, daha az tuz tüketmek, kalp ve damar hastalıkları riskini dörtte bir, kalp krizi riskini de beşte bir oranında azaltıyor.
Çok fazla tuz tüketiminin kan basıncını yükseltebileceği, yüksek tansiyonun da kalp krizi ve inme riskini artırabileceği uzmanlar tarafından zaten biliniyordu, ancak dergideki yeni araştırmada, bu bağlantı kanıtlanıyor ve tuzun verebileceği zararın boyutu ortaya konuyor.
Çalışmada, günlük tuz alımının 6 gramı geçmemesi (erişkinler için önerilen miktar) gerektiği uyarısında bulunularak, tuz tüketimini az miktarda azaltmanın, kalp ve damar hastalıkları riskine büyük etkisi olduğu vurgulanıyor.
Günlük beslenmelerindeki tuz tüketimini önemli miktarda düşüren insanların, gelecek 10-15 yılda kalp-damar hastalıklarına yakalanma olasılığı yüzde 25 oranında azalıyor. Bu kişilerin, kalp-damar hastalıklarından ölme riski de yüzde 20 düşüyor.
ABD'deki bir tıp ekibinin, Boston'da kan basıncı düzeyi yükseğe yakın ya da yüksek tansiyona meyilli 3 bin 126 kişiyle yaptığı araştırmada, bu kişilerin tuz tüketimini 10 gramdan 7 gram civarına (yüzde 25-25 oranında) düşürüldü. Ayırca, bu kişilerin uzun dönemli diyetlerinde de az tuz tüketimine yöneldikleri saptandı.
"TUZUN AZ MİKTARDA AZALTILMASININ BİLE ETKİSİ BÜYÜK"
Londra'daki St George Hastanesi'nden Profesör Graham MacGregor, bu yeni çalışmanın çok önemli olduğunu belirterek, bununla, tuz tüketiminin azaltılmasıyla kalp hastalığı, kalp krizi ve inme geçiren insanların sayısının da gerileyeceğinin ortaya konduğunu, daha önceden ise elde bu yönde bir kanıtın bulunmadığını söyledi.
Günlük tuz tüketiminin az miktarda azaltılmasının, hastalık risklerine karşı büyük etkisinden bahsettiklerine dikkat çeken McGregor, tüketilen tuzun dörtte üçünün zaten alınan gıdaların içinde bulunduğunu, günlük 6 gram tuz tüketimi hedefinin de, yediklerine dikkat etmeleri durumunda çoğu insan için ulaşılabilir olduğunu vurguladı.
Profesör McGregor, ürünlerdeki tuz miktarının sınırlanması konusunda gıda üreticilerin büyük sorumluluğu olduğunu da belirtti.
Aldığımız fazla tuz vücutta su tutar, vücudu şişirir. Vücutta su toplama ile seyreden kalp, böbrek, karaciğer hastalıklarında ve de bilhassa yüksek tansiyonda tuz öldürücü bile olabilir.
Vücudun gereksiniminden fazla miktarda tuz yemek çeşitli zararlar verebiliyor. Fazla tuz özellikle yatkınlığı olan kişilerde hipertansiyon oluşumunda rol oynayabilir. Böbrek taşı oluşumunun sebeplerinden birisi de aşırı tuz tüketimi olarak gösteriliyor.
Siteye yeni üye oldum ama çok faydalı bilgiler edindim.Özellikle tuz konusunda; benim için asla vaz geçemediğim turşudan,bugün itibari ile vaz geçiyorum.Her şey için teşekkür ederim çalışmalarınız da başarılar dilerim
Fazla tuz vücutta su tutar ve şişkinlik hissi verir.Hipertansiyonun da baş düşmanı.Aman arkadaşlar yemeklerin tadına bakmadan tuz atmayalım.Hani bazılarımızda alışkanlık olmuştur yaaa Fazlası zararrrrr...Arkadaşım paylaşım için teşekkürler.Çok güzel olmuş...