Asus P535

Son güncelleme: 20.09.2008 21:40
  • ASUS P535, merak edilen PDA'ların başında geliyor; aslına bakarsanız ASUS'un bir önceki modeli P525 de merak edilen PDA'lar arasındaydı. Bu inceleme ile elimizden geldiğince P535'i yakından tanıyacağız ve detaylı kullanım deneyimlerimi sizinle paylaşacağım.
    ASUS P535'in dikkatleri üzerine çekmesinin sebebi, GSM, Wi-Fi, GPS gibi özellikleri yapısında bulundurmasına ek olarak Intel XScale 520 MHz işlemci ile oldukça hızlı olması. Paket içerisinin ve beraberinde gelen yazılımların zenginliği de (Destinator navigasyon yazılımı, Bluetooth sunum kontrol yazılımı, kartvizit tanıma yazılımı gibi) dikkat çeken noktalardan. Adım adım, videolarlar ve resimlerle ASUS P535'i yakından tanımaya başlayabiliriz.

    noimage


    Bu incelemede yazının başında bahsettiğim PDA kullanım deneyimlerinin haricinde şu konulara değineceğiz:
    * Performans ne seviyede? Kilitlenme vs. gibi sorunlar var mı?
    * Pil ömrü nasıl?
    * Dokunmatik ekranın hassasiyeti, görüş açısı vs. nasıl?
    * GPS kullanımı ile ilgili detaylar
    * Windows Mobile 6 mevzuatları
    * Kamera performansı
    Genel Özellikler

    Her zaman olduğu gibi detaylı özelliklere ulaşmak için ASUS P535'in sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İlk başta önemli özellikleri sıralayalım:
    GSM 900 / GSM 1800 / GSM 1900
    Boyutlar:
    109 x 59 x 19 mm
    145 gr
    Ekran tipi: TFT, dokunmatik, 65bin renk
    Ekran boyutu: 2.8" , 240 x 320 piksel
    İşlemci & bellek:
    Intel Xscale 520 MHz işlemci
    256MB NAND Flash ROM
    64 MB RAM
    MiniSD bellek kartı slotu
    Wi-Fi desteği (802.11b/g)
    GPS alıcı (SiRF Star III yonga)
    Windows Mobile 5 ( Windows Mobile 6'ya terfi imkanı var)
    2 MP, otomatik fokus ve video(30fps) özellikli kamera
    Pil:
    Kapasite: 1300 mAh
    Konuşma süresi: 5 saat
    Fiziksel Özellikler

    [Javascript required to view Flash movie, please turn it on and refresh this page]
    ASUS P535'de ilk dikkati çeken nokta fiziksel numerik klavyenin olmadığı. (Kontrol tuşları yerinde duruyor tabii ki). Dolayısı ile tüm girdileri dokunmatik ekran üzerinden yapmak durumundayız. Bu noktada ekranın genişliği önem kazanıyor ve 2.8" büyüklüğündeki ekranın yeterli bir büyüklük sunduğunu söyleyebiliriz. Videolarda da zaten detayları göreceksiniz. Tuşların kullanımının kolay olduğunu ve yerleşiminin iyi olduğunu söyleyebiliriz. Soldaki büyük yeşil tuş gelen çağrıları cevaplamada ve telefon özelliğini açmada kullanılıyor; sağdaki büyük tuş ise "çıkış" ve aramaları sonlandırmada kullanılabiliyor. Ortada yön tuşları ve etrafında özelleştirilebilir tuş ve OK tuşu bulunuyor. Diğer özelleştirilebilir tuş, telefonun yan tarafında bulunuyor.

    noimage

    Laf ekrandan açılmışken devamını getirelim: P535'de kullanılan TFT ekranın 65bin renk derinliği var. Açıkçası P525'den sonra böyle bir cihazda 262.000 renk desteğini görmemiz iyi olurdu; zira güncel PDA'larda artık renk derinliği gittikçe iyileşiyor.

    noimage

    ASUS P535, 19mm kalınlığında, 59mm genişliğinde ve 109mm uzunluğunda. Ele rahat oturuyor. Ağırlığı ise 145 gr.

    noimage

    Stylus kalem, cihazın sağ tarafına yerleştiriliyor.
    Telefonun sol tarafına baktığımızda kamera açma ve çekme tuşu ile ses açma/kapama tuşu bulunuyor. Soft reset tuşu ise cihaz yanıt vermediği zaman kullanacağınız bir bölüm.

    noimage

    Üst tarafta miniSD bellek kartı slotu ile cihazı açma / kapama tuşu bulunuyor. Kutu içerisinden 1 GB'lık miniSD kart çıkıyor. Şu anda piyasada bulunabilen en yüksek kapasiteli miniSD kart 2 GB büyüklüğünde. Açma kapama tuşunun görevi ise oldukça açık Bazı PDA'lar tamamen kapanmıyor ancak P535'i tamamen kapatmak mümkün. Cihazı bir süre kullanmadığınızda uyku moduna geçiyor; cihazı uyku modundan çıkartmak için yine bu açma / kapama tuşunu kullanıyorsunuz.

    noimage

    Sağ tarafta ise, üzerinde mikrofon işareti olan ve kullanıcı tarafından görevi değiştirilebilen bir tuş ile dokunmatik ekran ile tuşları kullanım dışı bırakan "Hold" tuşu bulunuyor.

    noimage

    Alt tarafta ise, hem şarj hem de bilgisayar bağlantısı için kullanılan mini USB portunu, 2.5mm'lik (mini jack) kulaklık çıkışını ve mikrofonu görüyorsunuz. Burada yanlış anlaşılma olmasın: Prize taktığınız şarj cihazının ucu da mini USB formunda; dolayısı ile telefonu hem prizden hem de bilgisayardan şarj etmek mümkün.

    noimage

    Özelleştirilebilir tuş, toplamda 2 adet. Bir tanesi ön paneldeki "dönüşüm" işaretine sahip tuş, diğeri de yan taraftaki mikrofon işaretine sahip tuş. Fakat bu 2 tuşa toplam 4 farklı görev atamak mümkün. Bu şöyle oluyor: Tuşlara kısa bastığınızda farklı bir iş; uzun bastığınızda ise daha farklı bir iş yapmasını sağlayabiliyorsunuz.

    noimage

    P535'in arka tarafında 2 MP'lik kameranın lensini, harici hoparlörü ve flaşı görüyorsunuz. Bir diğer detay da harici GPS anten bağlantı yuvası:

    noimage

    Aracınızda eğer GPS anteni varsa, bunu doğrudan P535'e takarak daha iyi uydu bulma performansı elde edebilirsiniz. Normal kullanım için ise anten takmanız gerekmiyor. Dahili anten mevcut. GPS ile ilgili yorumlarımız daha sonra.
    Özelliklere Yakın Bakış

    [Javascript required to view Flash movie, please turn it on and refresh this page]
    ASUS'un P serisi PDA'larında telefon özelliği de yer alıyor. Tri-band ( GSM 900 / 1800 / 1900) desteği var. Kardeşi P525'de Quad Band desteği vardı. Eksik olan GSM 850 desteği, Amerika ve Kanada'da kullanılan bir frekans; ancak bu ülkelerde aynı zamanda GSM 1900 frekans desteği de var. Sadece GSM 850 desteğinin verildiği bir ülkeye gittiğinizde, eğer cep telefonunuz bu GSM bandını desteklemiyorsa roaming hizmeti alamıyorsunuz. Bu ülkeler arasında Venezuela, Haiti, Nikaragua gibi yerler var Kısacası bir problem yok.

    noimage

    Telefon desteğinden bahsetmişken, 3G, UMTS, EDGE gibi özelliklere desteğin olmadığını peşinen belirtelim. 3G mevzusu şu esnada çok önemli değil ancak örneğin EDGE desteği bu tür cihazlarda hızlı Internet için önemli. Malum, cihazla beraber Wi-Fi (802.11b/g) kablosuz ağ desteği var ancak her yerde kablosuz Internet'e erişmeniz olası değil. GPRS de istediğimiz seviyede hızlı değil. GPRS Class 10 desteği var.

    noimage

    Görüntüyü yatay moda getirip web sayfalarını daha rahat gezebilirsiniz.
    ASUS P535 tarafından desteklenen diğer bağlantı özellikleri arasında Bluetooth V2.0 ve USB 1.1 desteği var. USB 2.0 desteği olması daha yerinde olabilirmiş; zira miniSD karta büyük dosyalar kopyalamak istediğinizde USB 1.1 epey yavaş kalıyor. USB portu mini USB formunda. ASUS P535'in ana ekranından bulunan "ASUS Status" aracı ile, USB portundan bilgisayara bağlantı yaptığınızda cihazın nasıl tanıtılacağını belirleyebiliyorsunuz. Yani P535'i ister miniSD kart okuyucu olarak kullanabilirsiniz, ister bilgileriniz senkronize etmek için kullanabilirsiniz. P535'i bilgisayara USB'den bağladığınızda aynı zamanda şarj da oluyor.

    noimage

    ASUS P535'de Intel'in Xscale 520 MHz'lik işlemcisi kullanılmış. P525'de 416 MHz'lik bir işlemci vardı. Artan işlemci hızı performans olarak bize yansıyor; program geçişlerinin daha hızlı ve daha hızlı yanıt vermesini bekleyebiliriz. ASUS P535'i kullandığım süre içerisinde tıpkı ASUS P525 gibi Xscale 416 MHz'lik işlemci taşıyan HP iPaq rw6815'i kullanma şansım oldu. Özellikle program geçişlerinde aradaki farkın belirgin olduğunu söyleyebilirim. Internet'tte yaptığım araştırmalarda ise kullanıcıların genelde bu cihazın performansından memnun olduklarını görüyorum. Çok nadir de olsa ufak takılmalar oluyor ama bu da genelde CPU ekonomik modda çalışırken meydana geliyor. Bellek tarafına baktığımızda ise 256 MB'lık NAND Flash tabanlı ROM kullanılmış. ASUS P525'de bu rakam 128MB idi. Cihazın belleği ise 64 MB. 64 MB'lık sistem belleği, uygulamaların kullandığı alan. Bu alanı genişletmek istediğinizde, miniSD bellek kart slotu yardımınıza yetişiyor.
    GPS
    [Javascript required to view Flash movie, please turn it on and refresh this page]
    ASUS P535'in temel özelliklerinden birisi GPS alıcısının olması. P535'e entegre olarak gelen SiRF Star III yongası ile GPS desteği verilmiş. P535'de dahili anten var, ancak daha iyi sinyal alabilmek için harici anten desteği de var. Kutu içerisinden harici anten çıkmıyor ama harici anten desteğinin olması bazı kullanıcıların işine yarar. Özellikle aracınızda giderken, çok çabuk sinyal yakalamak, sinyali kolay kaybetmemek için bu gerekli olabilir. Üstelik bazı araçlarda GPS navigasyon cihazları dahili anten ile "çekmiyor".
    Peki ASUS P535'in dahili anteni ile GPS sinyali yakalama konusundaki başarısı nedir? Evde oturduğunuz yerde, yani nispeten kapalı alanlarda GPS sinyali yakalamayı beklemeyin. Ancak ben kendi aracımla yola çıktıktan 5dk sonra uydu yakalıyorum; sorun olmuyor. GPS sinyalinin yakalayınca da zaten kolay kolay kaybedilmiyor. Örneğin İstanbul/Maslak'ta, 5dk içinde 8 uydu yakaladı.

    noimage

    Kısacası GPS alıcısı gayet düzgün çalışıyor, hiçbir sorun yok.
    Peki harita, navigasyon yazılımları ne alemde? P535 ile işimizi fazlasıyla gören DestinAtor yazılımı geliyor. Ülkemizde 81 ilin haritası yüklenmiş durumdas ve sesli yönergeler Türkçe'ye çevrilmiş halde. Rota Bir navigasyon cihazından beklediğiniz tüm detaylar bu yazılım ve P535 ile elinize geçiyor. Haritada gezinme, alternatif yol, eve dönüş, hastane, akaryakıt istasyonu, okul vs gibi noktaları harita üzerinde belirgin hale getirebiliyorsunuz. Üstelik rota tarifi de Türkçe ve gayet anlaşılır.

    noimagenoimagenoimage
    noimage

    Yolda ilerlerken, 2 boyutlu harita modunda sorun yok. Ancak 3B modunda yolunda dışında gidiyor gibi gözükme sorununa rastladık. Bunu hep yapmıyor ama bazen hangi yoldan gittiğinizi şaşırtıyor. 2B modu daha sağlıklı kesinlikle. Çok abuk subuk adresler denemedim ama nispeten belirgin adreslere beni yönlendirmekte bir sorun çıkartmadı.
    Fotoğraf & Video Çekme
    Bahsedebileceğimiz bir diğer özellik ise, entegre olarak elen 2 megapiksel çözünürlüğündeki fotoğraf makinası. 30 fps'de video çekme özelliği de bulunuyor kameranın. Otomatik fokus ve flaş da var. Kameranın menüsü ve kullanımı ile ilgili detaylar P535 video'sunda bulunuyor. Aşağıda çektiğimiz örnek video ve resimleri görüyorsunuz. Büyütmek için resimlerin üzerine tıklayın.

    noimagenoimagenoimage

    Fotoğraf çözünürlüğü maksimum 1600×1200 piksel, video çözünürlüğü ise maksimum 320×240 piksel.
    Örnek videoyu indirmek için buraya tıklayın.(.MOV - 2.4MB)
    Otomatik fokus olması fotoğraf çekme işini yavaşlatsa da olması şart bir özellik bence. Makro çekim özelliği de bulunuyor. Kamerayı açıp ilk fotoğraf çekmeye kadar geçen süre 3 saniyeden fazla. İşaret parmağınızla bastığınız fotoğraf çekme tuşunun tam simetriğinde bulunan özelleştirilebilir ses kayıt tuşuna da dikkat etmezseniz baş parmağınız basıyor. Yani fotoğraf çekme süreniz tamamen uzayabilir
    Fotoğraf kalitesi iş görür düzeyde. Teknolojinin doğası gereği, ASUS'un bu ürünü takip eden bir sonraki ürününde daha iyi bir kamera özelliği göreceğiz.

    Pil Ömrü
    Merak edilen soruların başında bu geliyor. Cep telefonlarının pil ömrü konusunda net bilgi söylemek zor; zira kullanıma göre değişebilir. Mesela, Wi-Fi'yi açıp, Skype ile konuşma yapıp net üzerinde sürekli gezinirseniz birkaç saat sonra batarya uyarısını görürsünüz. Ama standart bir kullanım sergilerseniz, (mesela arada sırada nete girmek, arada notlar alıp standart telefon görüşmelerinizi yapmak ve birkaç fotoğraf çekmek gibi) pil 1,5 ya da en iyi ihtimalle 2 gün sizi idare edebilir. Pil ömrünün daha iyi olmasını bekleyebilirdik kısacası.
    GPS'i de kullanacaksanız, araç kitininin olup olmaması önemli sizin için pil ömrü konusunda. Kutu içerisinden çıkıyor neyseki tüm gerekli araç kiti aksesuarları.
    Kilitlenme Sorunları var mı? & Dokunmatik Ekranın Hassasiyeti & Görüş AçılarıAçıkçası kısa bir süre HP iPAQ rw6815 kullanan birisi olarak, zaman zaman soft reset atmak gerektiğini hatırlıyorum. ASUS P535'i neredeyse 3 hafta kullandım, herhangi ciddi vir kilitlenme sorunu olmadı. Bir kaç defa çok fazla uygulama çalıştırdığımda, yavaşlamalar ve tepki vermememeler başlamıştı. Soft-reset 1-2 defa kullandım sanırsam. Bir sorun yok kısacası.
    Dokunmatik ekranın hassasiyeti konusunda çok net yorumlar yapacak kadar deneyimli değilim; ancak kullanım esnasında rahat olduğumu ve sorunla karşılaşmadığımı not olarak iletebilirim. 2.8 inç'lik LCD ekranın görüş açılarında bir problem yok.
    Kullanım Deneyimleri

    Kişisel olarak bir PDA almayı düşünenlerdenim: İş gereği yığınla kontak, dışarda dahi olsam düzenli olarak kontrol etmem gereken mailler, sorun olduğunda erişmem gereken ve işlem yapmam gereken 3 adet linux ve windows sunucular, okuyup onaylamam gereken yazılar var. Uzun seyahetlere gittiğim zaman dizüstü bilgisayarımı yanımda götürüyorum ancak dizüstü sistemi heryere götürmem elbette mümkün değil. Örneğin akşam arkadaşlarla yemeğe çıktığınızda bazen arkadaşlar ve okuyucular sağolsun mesaj atıyorlar, sunucuda problem var diye. Bu yazıda incelediğimiz P535 gibi PDA, cep bilgisayarı, gibi cihazlarla olaya müdahele etmek mümkün ve kolay. Buna ek olarak bir de telefon özelliğinin olması tabii ki avantaj; hem telefon, hem de PDA taşımak biraz yük olur doğrusu.


    noimage

    Örneğin sadece dokunmatik ekrana sahip bir PDA ile stylus kalem olmadan tek elinizi kullanarak tek seferde doğru numarayı çevirmek oldukça güç oluyor. Benim gibi parmakları büyük olan birisi için stylus kalem ile kullanmak şart. Üstelik ssh'dan sunucunuza bağlanıp apache'yi yeniden başlatmak gibi bir derdiniz varsa, acaba fiziksel klavye olsun mu, olmasın mı sorusu gündeme geliyor. Örneğin SSH'dan sunucuya bağlanıp apache sunucusunu başlatmaya çalıştığımı şu videoda görebilirsiniz:
    [Javascript required to view Flash movie, please turn it on and refresh this page]
    Kısacası dokunmatik ekran sıkıntı yazma hızınızı yavaşlatsa da pek problem değil gibi görünüyor. Ama ben kişisel olarak fiziksel klavye de olmasını tercih edenlerdenim. Hem dokunmatik, hem fiziksel klavyeye sahip ürünler de var, örneğin HTC P4350 gibi. Eğer siz de benim gibi bir kullanıcı iseniz, dokunmatik ekrana ek olarak fiziksel klavye(QWERTY) olursa daha iyi olur diye düşüneceğinizi tahmin ediyorum. Bu bağlantısını verdiğim HTC istisna ancak, genelde QWERTY klavyenin olması ekran boyutunu ufaltıyor ve bu da kullanıcılar tarafından pek istenen bir durum değil.

    noimage

    HTC P4350: Fiziksel QWERTY klavye bazı kullanıcıların önemli ihtiyaçlarından

    noimage

    BlackBerry, genelde fiziksel QWERTY klavye sunan markalardan birisi
    Telefon kullanımında ise özellikle araba kullanırken arama yapma gibi kötü bir huya sahipseniz, dokunmatik ekranlar sizin için felaket olabilir. Araç kiti, bluetooth kulaklık şart; ki araç kiti kutu içerisinden çıkıyor.

    noimage

    Araç kiti, kutu içerisinde çıkan aksesuarlar arasında.
    Wi-Fi desteği ise artık bu segmentteki cihazlarda bir koşul. Olmazsa olmaz özelliklerin başında geliyor. Kablosuz ağ spotları git gide yayılıyor ve öğle yemeği için gittiğiniz restoranta kablosuz ağ üzerinden Skype görüşmesi yapmanız gayet mümkün. Skype için kablosuz ağ üzerinden bağlanmak şart. GPRS üzerinden başarılı olamadım. Kablosuz ağ olmayan yerlerde ise GPRS kullanıp PC Labs veya Cep Lab'ı kontrol etmek istediğimde, keşke EDGE olsaymış dediğim de oldu. Skype kullanımı ile ilgili olarak verebileceğim bir diğer detay ise şu: Eğer kulaklık takmazsanız, karşı tarafın sesi harici hoparlörden çıkıyor; telefon hoparlöründen çıkmıyor. Sağlıklı bir Skype konuşması için kulaklık takmak şart.
    PDA kullanımına alışmak ise oldukça kısa sürdü. Windows Mobile işletim sistemi ile geldiğinden dolayı her kullanıcının rahatlıkla alışabileceği bir arabirimi olduğunu söyleyebilirim.
    Dokunmatik ekranlı bi PDA kullanırken dikkat edilmesi gereken noktaların en başında istem dışı tuşlara basma konusu: Tuş kilidinin açık olmadığı durumlarda elinizde veya cebinizde, ya da telefonla konuşurken yanlışlıkla başka tuşlara basmak mümkün olabiliyor. Mesela HP'nin iPaq rw6815 modelinde şeffaf açılabilir bir kapak geliyor

    noimage

    HP iPAQ rw6815, ekranı çizilmelerden ve "yanlış basmalardan" koruyan "şeffaf zırha" sahip.
    ASUS P535'in kutu içerisinden kılıf çıkıyor ancak bu kılıf sadece düşmelerden ve çizilmelerden korumak için konmuş bir kılıf. Yani telefonu kullanmanız için kılıftan tamamen çıkartmanız gerekiyor. 1000 YTL'den daha fazla olan bu cihazlar için, kullanımı rahat olan daha iyi bir kılıf bulmanız şart.
    ASUS P535 ile beraber gelen yazılımlara baktığımızda, Windows Mobile ile beraber gelen Office Mobile, Pocket MSN ve push-email gibi yazılımların yanında kartvizit tarayıcı, bluetooth sunum kontrol yazılımı ve klasörleri şifreleyip saklayabileceğiniz bir ekleti ile geliyor. Kartivizt tarayıcı başarılı; her kartvizit tipinde iyi sonuçlar vermese de, tüm kontak bilgilerini cep bilgisayarında tutan birisiyseniz işinizi epey kolaylaştıracaktır.

    noimage

    Bunlara ek olarak, ASUS'un profil seçimine imkan tanıyan(toplantı, dışarıda, normal gibi), cihazın çalışma modunu belirleyen (performans modu, uzun batarya modu gibi), program & görev değiştirici eklentileri bulunuyor. Mesela arka planda çalışan uygulamalar arasında geçiş yapabileceğiniz gibi, 4 farklı programı hızlı bir şekilde çalıştırmak için kısa yol atayabiliyorsunuz.
    ASUS P535 için Windows Mobile 6 ne durumda?

    Bu konuda söyleyeceğimiz şey, Türkçe hariç diğer tüm diller için Windows Mobile 6'nın hazır olduğu. ASUS'un sitesinde yazan duyuruda, Türkçe ile beraber birkaç ülke için daha Windows Mobile 6'nın Ağustos sonunda çıkacağı belirtiliyordu. Ancak, Türkçe hariç diğer diller için Windows Mobile 6 çıkmış durumda. Yani Türkçe P535 kullanıcıları bu yazının yayınlandığı tarihte Windows Mobile 6 güncellemesine sahip değildi. Çıktığında ise güncellemeyi buradan çekebileceksiniz.
    Windows Mobile 5 ile Windows Mobile 6 arasındaki farklara, Cem ayrı bir yazıda detayları size iletecek.
    Kutu İçeriği

    Kutu içeriği için de bir video sunalım:
    [Javascript required to view Flash movie, please turn it on and refresh this page]
    Kutu içerisinden ihtiyacımız olan tüm içerik çıkıyor:
    ASUS P535 ( + Batarya)
    1 GB miniSD bellek kartı
    Kulaklık
    Araç kiti
    Şarj cihazı
    USB kablosu
    Koruma kılıfı
    Kullanım kitapçığı
    Destinator6, Windows Mobile 5 ve diğer yazılım CD'leri
    Garanti kartı
    Videodaki kutu test için editörleri dolaşan bir ürünün kutusu olduğunda biraz hırpalanmış görünüyor videoda. Normalde gayet şık bir kutusu var.
    Belki kutu içerisinden ikinci bir stylus kalem çıkması iyi olabilirdi.
    Sonuç & Yorumlar

    3 haftalık kullanım süresinde ASUS P535 hakkında epey deneyim sahibi olmaya çalıştım. Öncelikle olumlu taraflardan bahsedelim:
    Performans konusunda oldukça memnun kaldığımı itiraf edeyim. Özellikle tepki süresinin hızlı olması ve program arası geçişte vakit kaynı olmaması önemli bir avantaj. Daha önce dokunmatik ekran ile sanal klavye kullananlar yine kullanımda herhangi bir sorun yaşamayacak. Malzeme kalitesi iyi ve yapısı sağlam. GPS, Wi-Fi gibi önemli özellikleri yapısında barındırıyor. GPS özelliğinin Destinator yazılımı ile desteklenmesi de ayrı bir katma değer olmuş. Telefonun ses kalitesinende memnun kaldık; harici hoparlörü de oldukça yüksek seviyede ses verebiliyordu. Beraberinde gelen ekstra yazılımlar ise kullanışlı ve değerli yazılımlar.
    Gözümüze çarpan eksiklikler arasında EDGE desteğinin olmaması, pil ömrünün beklediğimizden kısa olmasını gösterebiliriz. ASUS P535'e has bir durum değil ancak yazının önceki bölümlerinde bahsettiğim, fiziksel QWERTY klavyeye ihtiyaç duyan kullanıcılar için daha farklı çözümler şart.
    ASUS P535'in piyasa fiyatı KDV dahil 1200 - 1250 YTL arasında. GPS, Wi-Fi gibi özelliklere sahip telefon - PDA arayan bir kullanıcı iseniz, piyasadaki az sayıdaki seçeneklerden birisi olan P535'i kesinlikle önerilebiliriz. Giriş-orta seviyesi navigasyon cihazının ve yazılımının 500 YTL civarında olduğunu düşünürseniz, ASUS P535'in fiyatı çok yüksek kalmıyor. Piyasada gördüğümüz kadarıyla sadece gri renkli versiyonu bulunuyor. Beyaz olan modeli satışta değil. Fiyatları Teknofiyat üzerinden takip edebilirsiniz.
    Yazı içerisinde bahsettiğimiz gibi ihtiyaçlarınız farklıysa; mesela GPS'e ihtiyacınız yoksa, fiziksel numerik tuşlara veya QWERTY klavyeye ihtiyacınız varsa, elbette farklı alternatiflere yönelmek gerekli.
#05.01.2008 11:53 0 0 0
  • Hmmm cok guzel ozellikleri genis bilgileri varmis, ama bir gercekte varki hergun ama hergun yeni bir tel acat ediyolar artik kafa karisiyo
#23.02.2008 23:36 0 0 0
  • allah razı olsun
#10.08.2008 10:14 0 0 0
  • teşekkürler
#19.08.2008 10:44 0 0 0
  • Keske Cocuk Kalsaydım da,Dizimdeki Yarayı eN ßüyük ACI Sansaydım !.
#20.09.2008 21:40 0 0 0