Çevre Hakkında Saygı Bilincinin Gelişiminde Eğitimin Önemi

Son güncelleme: 06.01.2008 21:28
  • EĞİTİM ve ÇEVRE


    Çevre faktörü, insan hayatında çok önemli bir etkendir. İnsanoğlu çevresiyle bir bütün olarak hayatını devam ettirir. Çevreye karşı muamelelerindeki (davranışlarındaki) olgunluk, insanın hayata bakış açısını, eğitim düzeyini ve bu eğitim sonucunda kazanmış olduğu saygı bilincinin derecesini gösterir.

    Çevreye karşı yapılmış olan saygısızlığın diğer bir ifadesi eğitimsizliktir. İnsan eğitim sayesinde, çevresine katkıda bulunur. Örneğin; sokağına, caddesine sahip çıkar, çöp atmaz, tükürmez, yeşilini yok etmez, çiğnemez ve bu olumsuz davranışları yapanları da uyarır. Onlara usûlüne uygun bir şekilde, kırmadan çevre hakkında, saygı bilinci aşılamaya çalışır. Davranışların yanlış olduğunu söyleyerek, onları çevreye ve hayata bağlar, bakış açılarını değiştirir. Onlara mutlu bir yaşam, mutlu bir çevre kazandırır. Onlarda bu sayede görev ve sorumluluk bilinci kazanır. Bu durum, zincirin halkaları gibi birbirini takip eder ve sonuçta, huzurlu bir dünya, mutlu bir istiklal, eğitimli bir nesil olarak vatanımıza ve milletimize, hatta dünya insanlığına katkı sağlar.

    İşte bütün bunlar, eğitimin insan hayatına kazandırdığı pozitif davranışlardır. Eğitimin kalitesi ile çevreye karşı oluşan saygı bilinci arasında paralellik söz konusudur. Birindeki eksiklik diğerine yansır. Önemli olan kişinin aldığı eğitimin kalitesi ve işlevidir.

    Ayşenur ÖZBEK
#06.01.2008 21:28 0 0 0