Zonguldak Çaycuma Uluslararası Havaalanı

Son güncelleme: 30.07.2009 23:32
  • Çaycuma Havalimanı - Zonguldak Havaalanı - Almanya Düsseldorf Zonguldak Uçuşları - Uçak İnmeyen Havaalanı

    noimage

    Havaalanı Müdürü Özşahin; "Almanya-Zonguldak direkt uçuşlar 2008 yılı ilkbaharında başlayacak" dedi.

    Her sene uçuşların başlanacağı söylenen Zonguldak Havaalanı bu sene de sezonu açtı. Umarız bu sezon Uçarız...


    Almanya Zonguldaklılar Derneği'nin düzenlemiş olduğu geleneksel gecesine katılmak için Almanya'nın Gelsenkirchen kentine giden, Zonguldak Özel Sivil Havacılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (ZONHAV) Genel Müdürü Hasan Özşahin Almanya-Zonguldak direkt uçuşlarının 2008 yılı ilkbaharında başlayacağını söyledi..

    Özşahin, gazetemize yaptığı açıklamada havaalanı ile ilgili şu açıklamalarda 140 yolcu kapasiteli Boeing 737/300 tipi uçaklarla havalimanına gündüz ve gece uçuşları yapılabileceğini, Işıklandırma sistemlerinin ve radar sistemleriin tamamladınığı belirten Özşahin, 2008 ilkbahar ayında ilk uçuşun yapılabileceğini söyledi.

    Hasan Özşahin, uluslararası uçuşların yapılabilmesi içinde iniş ve kalkışlarda problem olan 'bostancılar tepesi' nin traşlama işlemlerinin bitmek üzere olduğunu, 2000 metre uzunluğu olan havaalanı pistinn, 2 bin 500 metre uzunluğa ve 40 metre olarak genişletileceğini belirtti. Havaalanın teknik ve alt yapı sorunlarının büyük ölçüde tamamladınığını, NATOM sistemine dahil olduklarını, gümrük ve pasaport işlemleri için havaalanın hazır olduğunu söyledi.

    Almanya'dan direkt uçuşlar ilkbahar da

    Özşahin, "Havacılıkta %1 diye bir kavram yoktur. Havacalık -0- hata ile yapılması lazım. Eğer % 1 i göze alarak bu işi yaparsanız, tehlikeli sonuçlar doğurur. Zonguldak Saltukova havaalanı şu anda yurt içi ve yurt dışı uçuşlara açık vaziyette. Geçici hudut kapısı ilan edildi. Zonguldak havaalanı aynı zamanda Batı Karadeniz Bölgesinin havaalanı olacaktır. Yani bölge insanına hitap edecektir. Bunun için bazı çaılşmalar son safalara gelmiş durumda. Bununla ilgili bazı hava yolu şirketleriyle 2008'in ilkbaharından itibaren Almanya'dan direkt seferler düzenlenecektir. Bu uçuşlarla ilgili Öger Türk Tour ile görüşmeler yapıldı. Çok yakında tam kapisite hizmet verecek havaalanı için, Zonguldak valisi Yavuz Erkmen bata olmak üzere, Almanya'da bu işe gönül vermiş Zonguldaklıların sayesinde bu havaalanı uçuşa açılacak'' dedi.

    Ayrıntılar için ; http://www.zonguldakhavaalani.com



#06.01.2008 23:32 0 0 0
  • Bu habere cok sevindim.Kazasiz belasiz ucuslar dilerim

    Kelebem Gelsenkirchen yanlis yazilmis , benim gurbetteki köyüm orasi ben bilirim
#08.01.2008 19:27 0 0 0
  • Ben havaalanında çalışıyorumve Zonguldaklıyım.Bildiğim kadarıyla Zonguldaka uçak gelmesi çok zor ancak yurtiçinden küçük uçaklar belki ama yurtdışından çok zor ya.Zonguldak havaalanı sorunlu bir havaalanı uçakların inişi falan baya zor.Hayırlısı diyelim.
#10.01.2008 16:16 0 0 0
  • tsk
#21.01.2008 04:16 0 0 0
  • gerçekten açılsa çok güsel olacak ama senelerdir oyun oynuyorlarmış gibi bir açılıp bir kapanıyor....aslında uçak seferleri baslasa hem çaycuma hemde zonguldak büyük ilerleme gösterecek..ama inşallah en yakın zamanda açılırr...
#22.01.2008 16:40 0 0 0
  • 1991'de yapımına başlanan ve 11 Mart 1999'da dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in açılışını yaptığı Zonguldak Havaalanı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünce 2002 yılında trafik akışı olmadığı ve yolcu potansiyeli bulunmadığı gerekçesiyle uçak inmeden kapatılmıştı.

    Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi' ne bağlı Saltukova Beldesi' ndeki Zonguldak Havaalanı çevresinde bulunan 235 metrelik dağın bir bölümünün tıraşlanmasının ardından ilk yolcu uçağı havaalanına iniş yaptı.
    Almanya'nın Duesseldorf kentinden sabah saatlerinde havalanan Öger Türk'ün organizasyonuyla Germania Havayollarına ait 148 kişilik yolcu uçağı, 137 yolcusuyla Zonguldak Havaalanında büyük coşkuyla karşılanarak iniş gerçekleştirdi. Bu heyecanlı inişi bekleyen AK Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, Çaycuma Kaymakamı İsmail Kaygısız, Zonguldak TSO Başkanı M. Salih Demir, ZESOB Başkanı Muharrem Coşkun, Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, Çaycuma Esnaf Odası Başkanı Hayri Kandemir, Çaycuma AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Çolakoğlu, belde belediye başkanları, siyasi partilerin temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
    Uçaktan inen yolcuları protokol üyelerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri pistin yanında karşıladı.
    AK Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, gazetecilere yaptığı açıklamada, adeta iğneyle kuyu kazılarak dağın tıraşlandığını ve havaalanına yolcu uçaklarının inebilmesi için uygun koşullara kavuşturulduğunu söyledi.
    Havaalanında tarifeli uçak seferlerine başlanmasında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün de önemli katkısı olduğuna dikkati çeken Türkmen, "Yurt dışı uçak seferlerinin başladığı havaalanında, yurt içine de uçakların kaldırılmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Uzun uğraşlar sonrası ilk yolcu uçağımız indi. Hepimiz çok mutluyuz." dedi.
    Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, havaalanının bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine önemli katkıda bulunacağını, daha önce İstanbul'a gelen gurbetçilerin şimdi memleketlerine direkt uçuş imkânına kavuştuğunu belirtti.
    Germenia Uçuş Şirketi Müdürü Gauch Edda, pistte doğum gününü kutlayarak kendisine hazırlanan pastayı kesmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, gördükleri ilgiden çok etkilendiğini, kendilerini bu kadar çok kişinin karşılamasını beklemediklerini söyledi.
    Öger Türk ile birlikte Zonguldak'a ilk yolcu uçağını indirdiklerini belirten Edda, "Çevresindeki dağın tıraşlanmasının ardından havaalanına uçak indirmek mümkün oldu. Türk sivil havacılığı bu açıdan bizlere çok destek verdi. Zonguldak'a artık uzun yıllar uçak seferleri yapmayı planlıyoruz." diye konuştu.
    Almanya Zonguldak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Yukarıbaş da bir hayali gerçekleştirdiklerini, çok güzel uçuş olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Gurbetçilerin büyük destek verdi. Bu heyecanı paylaşmaktan çok mutluyum. Bu işi sahiplenmelerini diliyorum. Almanya'da 250-300 bini aşkın Zonguldaklı yaşıyor. Bunların bölgeye düzenlenecek uçak seferlerine ilgi göstereceğine eminim. Şu anda haftada bir uçak seferi gerçekleştirilecek.
    Dusseldorf'dan 2 saat 45 dakika gibi sürede çok rahat geçen yolculuğun ardından Çaycuma'ya geldik." dedi.
    Protokol üyelerince uçaktan inen yolculara çiçek takdim edilmesinin ardından uçuş personeline dünyaca ünlü Devrek bastonu ve madenci heykeli verilerek hatıra fotoğrafı çektirildi.

    (Ünal Uzun/Çaycuma)

#22.07.2009 00:46 0 0 0
  • Hatice teyze olmasaydı, bu uçak inemezdi

    Zonguldak 62 yıl sonra havaalanına kavuştu. Yüzlerce Zonguldaklı'nın karşılamaya gittiği ilk uçağın inmesinde...



    Zonguldak 62 yıl sonra havaalanına kavuştu. Yüzlerce Zonguldaklı'nın karşılamaya gittiği ilk uçağın inmesinde emeği geçenlerin arasında bir kişi var ki asla unutulmaz. O da açılabilmesi için 50 bin TL'lik servetini bağışlayan Hatice Nine...

    Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi Saltukova Beldes''nde, 1999 yılında açılan, 2002 yılında 'Trafik akışı olmadığı ve yolcu potansiyeli bulunmadığı' gerekçesiyle yolcu uçağı inmeden kapatılan Zonguldak Havaalanı, 2007'de yeniden açılırken ilk yolcu uçağı bugün indi. Almanya'nın Düsseldorf kentinden 140 yolcusuyla gelen uçak havaalanına inerken, yolcular davul-zurna ve köçekle karşılandı. Havaalanı etrafında toplanan yaklaşık 1000 kişi uçağın inişini heyecanla izlerken, alkış sesleri yükseldi. Polis, İnterpol tarafından aranan bir Türk'ü uçaktan indikten sonra gözaltına aldı.

    Çaycuma'nın Saltukova Beldesi'nde, yapımına 1991 yılında başlanan havaalanı, 11 Mart 1999'da dönemin Başbakanı Bülent Ecevit tarafından açıldı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, 31 Ocak 2002'de 'Yeterli trafik akışı olmadığı ve yolcu potansiyeli bulunmadığı' gerekçesiyle hiçbir uçak inmeden havaalanını kapattı. DHMİ ile 2 yıl önce imzalanan sözleşmeyle havaalanı, 25 yıllığına Zonguldak Özel Sivil Havacılık A.Ş.'ye kiralandı. Havaalanına küçük ve büyük uçakların iniş kalkışının sağlanması için pistlerin karşısında bulunan 235 metre yüksekliğindeki Bostancılar Dağı 'tıraşlandı.' 2008'de başlayan 'tıraşlama' işinde yaklaşık 1.5 milyon metreküp hafriyat alınarak dağın, uçakların iniş ve kalkışı için tehlike oluşturması engellendi.


    KAMPANYANIN EN ANLAMLI BAĞIŞI

    Traşlama işleminin masrafları için Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen bir kampanya başlattı. Ancak en anlamlı bağış, Çaycuma'nın Çömlekçi Köyü'nde yaşayan 77 yaşındaki Hatice Karabacak'tan geldi. Tam 62 yıl önce 16 yaşındayken havaalanının inşaatında çalışan, harç karıp beton döken Hatice Nine, 50 bin YTL bağışladı.

    İLK UÇAK ALMANYA'DAN

    Toplam 2 bin 400 metre pist uzunluğuna sahip havaalanına ilk tarifeli sefer bugün yapıldı. Almanya'nın Düsseldorf kentinden bugün saat 06.05'te 140 yolcusuyla kalkan Germania adlı havayolu şirketine ait 'B-737-300' Boeing tipi yolcu uçağı saat 10.30 sıralarında Zonguldak Havaalanı'na indi. Yolcular ile 3 personeli havaalanında Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, AKP Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen ve Fazlı Erdoğan, AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Çaycuma Kaymakamı İsmail Kaygısız, Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen ve bazı daire müdürleri karşıladı. Bazı yolcular uçaktan ellerinde Türk bayraklarıyla çıkarken, protokol yolculara çiçek verdi. Yolcular, davul- zurna ve köçekli karşılamaya şaşırdı.

    Bazı yolcular uçağın merdivenlerinden inerken, ilk kez Zonguldak'a uçakla gelmenin sevinciyle havaalanı personeline sarıldı. Yolcular ile yakınları ve alanda bulunanlar ilk kez havaalanına inen uçağın önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Uçağın personeline Devrek bastonu, madenci heykeli ve çiçek hediye edildi.

    İLK UÇAKLA GELEN KAÇAK

    Uçaktan inen yolcular, domuz gribine karşı ateş ölçme cihazıyla kulaklarından ateşleri ölçüldü. Yapılan muayenede domuz gribi şüphesine rastlanılmadı. Polis ise, İnterpool tarafından aranan 45 yaşındaki A.E. adlı Türk'ü uçaktan indikten sonra gözaltına aldı.

    İlk kez bir yolcu uçağının ineceğini öğrenen çevredeki köy ve beldelerden yaklaşık 1000 kişi, sabahın erken saatlerinde havaalanı çevresinde toplandı. Toplananlar uçağın gelişini heyecanlı gözlerle izledi. Uçağın görünmesiyle birlikte heyecan artarken inmesiyle birlikte alkış sesleri yükseldi.

    SÜRPRİZ DOĞUM GÜNÜ

    Germenia Yönetim Kurulu Üyesi Gauch Edda'ya ise uçaktan iner inmez sürpriz yapılarak doğum günü kutlandı. Bugün doğuün günü olan ancak yaşını söylemeyen Edda, pastayı keserek uçak personeline ikram etti. Doğum günü sürprizi karşısında çok şaşırdığını belirten Edda, "İlk izlenimlerimiz çok etkileyeci. Havaalanına inmeden önce Zonguldak'ın üzerinden bir tur attık, çok etkilendik. İlk uçuş çok başarılı geçti. Bundan sonra da başarılı geçecektir" dedi.

    "MEMLEKETE İLK KEZ BU KADAR ÇABUK GELDİM"

    Yolculardan 3 çocuk annesi 44 yaşındaki Şengül Akkanat, 1976 yılından bu yana Almanya'da oturduğu belirterek, "Çok duygulandım. Yolculuğumuz çok güzel geçti. 2 saat 45 dakikada geldik. Şu anda çok mutluyum. Devamlı İstanbul'a geliyorduk, şimdi memleketimize geldik" diye konuştu.

    Almanya Zonguldaklılar Derneği Başkanı Erol Yukarıbaş ise 1962 yılından bu yana Almanya'da Türkler'in yaşadığını hatırlatırken, "Çok mutluyuz. 47 yıl sonra ilk kez Zonguldak'a uçakla geldik. Bundan daha büyük mutluluk olur mu? Herkese hayırlı olsun" Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen ise yurt içi seferlerinin daha sonra başlayacağını söyledi.
    Germania şirketinin Zonguldak'a toplam 6 sefer yapmayı planladığı, bu seferlere devam edilip- edilmeyeceğine daha sonra karar verileceği açıklandı.
#22.07.2009 00:53 0 0 0
  • sukur gercekten bakalım hayırlısı olsun bende zngldk vatandası oldugum ıcın :D
#22.07.2009 00:57 0 0 0
  • şükür bende zonguldak da ikamet ettim ama 15 sene gene gidecem 4-5 sene sonra çok güzel bir sehir güzel olur hava alani
#22.07.2009 14:09 0 0 0
  • şükür ki sonunda uçağı indirebildik yaa...allah tamamını erdirsin...
#29.07.2009 23:55 0 0 0
  • Hayırlı uğurlu olsun tüm gurbetçilerimize.Ama ne zaman yurtiçi uçak seferleri yapılacak acaba bilgisi olan var mı?
#30.07.2009 13:06 0 0 0
#30.07.2009 14:12 0 0 0
  • iyi o zmn siftah çekeriz seneye

    Allah nasip ederse
#30.07.2009 23:32 0 0 0