Tsk'nın Gururu Bordo Bereliler

Son güncelleme: 30.10.2008 22:38
  • 'Zoru hemen başarırız* imkansız ise biraz zaman alır'

    Komando birliklerinden seçilen adaylar 3.5 yılda insanüstü bir eğitimle en zor koşullarda savaşabilecek 'bordo bereli' kahramanlara dönüşüyor

    ABD'nin başlattığı operasyon kapsamında Suudi terörist Usame bin Ladin'i avlamak için Afganistan'a gönderilmesi gündeme gelen 'bordo bereliler' Türk Silahlı Kuvvetleri'nde ayrı bir yere sahip.

    Türk kamuoyu Özel Kuvvetler'i önce terör örgütü PKK'nın ikinci adamı Şemdin Sakık'ın Kuzey Irak'ta yakalanarak Türkiye'ye getirilmesi hemen ardından da PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın Kenya'da paketlenmesiyle tanıdı. 'Zoru hemen başarırız, imkansız ise biraz zaman alır' sloganıyla yetişen Türk Özel Kuvvetler'i ordunun göz bebeği. 'Bordo bereliler' diye de tanımlanan birlik mensupları Kara,Deniz ve Hava Kuvvetleri'nden seçiliyor. Tamamı subay ve astsubay olan bordo bereliler;ağır fiziki ve psikolojik eğitim verilerek yetişiyor. Üç ayrı dalda tam 47 ayrı ders gören bir bordo bereli 3.5 yılda yetişiyor.

    Vücutlarının her bölümünü öldürücü bir silah gibi kullanmayı öğrenen Özel Kuvvet mensuplarına her türlü doğa koşullarında hayatta kalma ve mücadele yeteneği kazandırılıyor.

    Amerikalı uzmanların''Delta Force'[/swf2][swf3]'Sealth'' gibi dünyaca ünlü özel kuvvetlerden bile daha iyi olduğunu söylediği Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın gerçekleştirdiği görevler herkesi şaşkına çeviriyor. Dünyada çok az ordunun yapabileceği görevler üstlenen bordo bereliler amaçlara uygun son derece gelişmiş teçhizatla,yer,zaman,mekan ayrımı gözetmeden düşmana nefes aldırmıyor.

    Nasıl Eğitiliyorlar?

    Özel Kuvvetler personeli olmak isteyen adaylar normal bir insanın dayanamayacağı 80'den fazla testten geçmek zorunda. ABD'de katıldıkları 'Ranger' ve 'Delta Force' kurslarını derece ile bitiren bordo bereli adayların aldığı eğitimlerden bazıları şunlar:
    Dondurucu soğuk ve aşırı sıcaklarda görev yapma
    Denizde sağ kalma
    Paraşüt,kurbağa,balık adam eğitimi
    Harita okuma
    Düşman derinliklerine sızma
    Taktik akın
    Hedef tahribi
    Kaçma kurtulma
    Pusu
    Uzak mesafeli keşif ve devriye
    Göğüs göğüse yakın muharebe
    Psikolojik harekat
    Rehine operasyonu
    İşkenceye dayanma
    İlk yardım ve yabancı dil




    Üst düzey bir subay anlatıyor:

    Pkklılara bir soru sorarız yakaladığımız zaman:

    A-Türk Askerinin geldiğini nasıl anlarsın?

    B-Şarjörlerini üstümüze boşaltırlar.

    A-Peki komandonun geldiğini nasıl anlarsın?

    B-Yarım şarjör atarlar,isabetli atarlar.

    A-Peki bordo berelilerin geldiğini nasıl anlarsın?

    B-Tek atış duyduysak ve isabetliyse veya hiç atış olmadan adamlarımız azalıyorsa biliriz ki etrafta bordo bereli vardır ve sadece kasaturayla bizi harcıyordur .

    Özel operasyonlarda sessizlik ve hız en önemli değerdir.

    K.loca dedikleri kilitleri delta forte dâhil diğer ülkeler 10,13 saniye arası acarken bordo bereliler maksimum 7 saniyede acıyorlar.

    200 metrede hâlâ nokta atışı yapabiliyorlar.

    Ordudaki çoğu askerin hayalidir bordo bereli olmak. Ama bu iş her babayiğidin altından kalkabileceği bir iş değildir. Bordo bereliler çoluğunu çocuğunu, anasını babasını yok sayabilir.

    Bordo bereli bildiğiniz askerlere benzemez. Tabiri yerindeyse yanında ailesini kesseler umursamazlar. O askerlerin eğitiminde duygusallık diye birsek yoktur. Komutanları vurun beni dese 2. emri beklemeden vururlar. Eğitimlerinde bir insanın başarabileceği noktanın üstünde ki işler için eğitim alırlar. Kısacası en ağır şartlar onlar içindir. İste bordo bereliler bundan dolayı bir numaradır. Iraktaki çatışmalarda komando ve piyade birlikleri PKK'lılarla çatışırken bordo berelileri her zaman çatışmanın arasına atarlar. Ve belki 3 saattir süren bir çatışma 20 dakikaya son bulur.

    PKK mağarasında bulunan bir yazı;


    Eğer bir asker sizi Gördüğü Zaman Durmadan Ateş Ediyorsa, Bilin Ki O Acemidir... Kurşununun Bitmesini Bekleyin... Bittiği Zaman Gidin Ve Kafasına Sıkın...

    Eğer Sadece Sizi Gördüğü Zaman Ateş Ediyor Saklandığınız Zaman Duruyorsa O Bir Komandodur... Kaçın Ve Canınızı Kurtarın...

    Eğer Sizi Gördüğü Zaman Ortadan Kaybolmuşsa Ve Etraf Sessizce Bilin Ki O Bordo Berelidir... Merak Etmeyin O Sizi Bulur...

    Bordo Berelilerle ilgili 3 Olay:

    Olay 1: Doğuda bir gece 12 kişilik bir komando birliği aldığı talimat üzerine dağa çıkıyorlar. Dağda gezerken PKK'lılarla çatışmaya giriyorlar. Ama PKK zannettikleri aslında o gece orda devriye gezen başka bir bordo bereli tim. Komandoların hepsi şehit düşüyor. Bordo berelilerde de ise hiç kayıp yok. Olaylar öğrenildiğinde Komando birliğinin komutanı çatışma yerine gidiyor. Gittiği zaman şehitlerin olduğu yerde yüzlerce bos kovan görüyor. Bölgeyi araştırdıklarında biraz aşağısında 12 bos kovan buluyorlar.
    Şifrelerin birbirlerine söylenmemesi ve aradaki ihmalkârlıklar yüzünden 3 komutan ceza alıyor.


    Olay 2: 11 kişilik bir bordo bereli timi bir köyün güvenliğini sağlıyor. Halk onlara çok samimi ve sıcak davranıyor. PKK'lılar bu timi bir gece pusuya düşürüp hepsini şehit düşürüyor. Ve kıyafetleri dâhil bütün eşyalarını alıp kendileri giyiyor. O köyde bordo bereliler şehit düştü diye bayram havası var. Aylarca korudukları o köyden bir hain PKK'lılara bilgi sızdırıyor. Köyün komple PKK'lı olduğu sonradan çıkıyor ortaya. PKK'lıların bu yaptığı anca 2.ci ayında çıkıyor ortaya. Ve oraya 4 kişilik bir bordo bereli birliği gidiyor.

    Sonuç: 2 saat sonra o köyden tabiri caizse eser yok.


    Olay 3: Amerikanın askerlerimizin kafasına çuval geçirdiği o olayda orda 2 bordo bereli vardı. Eğer orda başlarındaki komutan emir verseydi, ne oradaki 45 Amerikalı asker ne diğer 20 kişilik Kürtler hiçbiri sağ çıkmazdı. Orayı öyle bir savunurlardaki çok kanlı biterdi. Ve o binanın altında kilolarca patlayıcı vardı güvenlik için. En kötü ihtimal orayı uçurmaları bile bazı şeylere net bir cevap olurdu.

    O olaydan sonra orda bordo bereli olduğunu o zamanki Amerikalıların basındaki komutan öğrendi ve telefonla genelkurmayı aradı.

    'Askerlerinizin gösterdiği anlayış beni çok mutlu etti. Tanrıya bin şükür ki askerleriniz askerlerimizi evlerine sağsalım gönderdi'

    Ayrıca bordo bereliler dünyada "güven atışı eğitimi" alan tek birlik.

    Nedir bu güven atışı?

    -iki adet bordo bereli karşı karşıya geçer.
    -ilk önce ikiliden birisi başının üzerinde kitap büyüklüğünde bir hedef tutar.
    -diğer bordo bereli iki elinde iki tabancayla yürüyerek o hedefe gerçek mermilerle ateş eder.
    -yolun yarısına geldiğinde arkasını dönüp, tabancaları bacaklarının arasından hedefe doğru sıkmaya devam eder.
    mermiler bitince roller değişir, bu kez ateş eden kişi hedefi tutar, atış sırası diğerine gelir ve bu eğitim hergün tekrarlanır.
#06.02.2008 00:33 0 0 0
  • SaĞoL KaNKa
#06.02.2008 23:45 0 0 0
  • Bordo bereli olarak askerlik yapmak istemisimdir her zaman ama siyah bereli olarak askerlik yaptim. Saglik olsun askerligimi sag salim bitirdim ya vatani görevimi yerine getirdim ya önemli olan o.
#07.02.2008 18:40 0 0 0
  • PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın Kenya'da paketlenmesiyle tanıdı

    PaketLeyen timde ki ßir ßordo ßereLiyi ßiLiyorum.. Deneme AmaçLı eL Hareketi yapmaya GeLmiyor :) $uan ßordo ßereLi deqiL YaLnız..

    Gerçekten Gurur Kaynaqımız ßordo ßereLiLer..
#13.02.2008 05:18 0 0 0
  • Bordo Bereliler, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin değişik sınıf ve rütbelerdeki subay, astsubay ve uzman erbaşlardan oluşan, iç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesine karşı her türlü arazi ve iklim şartlarında görev yapabilecek nitelikte üst düzey eğitime tabi tutularak yetiştirilmiş özel askerlere verilen isimdir. Tugay seviyesinde kurulmuş ve daha sonra tümen, ardından 2006 YAŞ kararı ile Kolordu seviyesine çıkartılmıştır. Oluşturulmuş olan Kolordu, Özel Kuvvetler Komutanlığı'na (Eski Adı Özel Harp Dairesi Başkanlığı) bağlı olarak görev yaparlar. Söz konusu Kolordu, Bordo Bereliler ile Muharebe Arama Kurtarma (MAK), Su Altı Taarruz (SAT), Deniz Piyade Keşif timlerini bünyesinde barındırmakla beraber, fiili durumda sadece Bordo Bereliler ve MAK doğrudan kolordunun emrinde görev yapmaktadır.

    2004 yılında Almanya'da yapılan Dünya Özel Kuvvetler Şampiyonası'nda,aralarında Amerikan Delta Force timlerininde bulunduğu,26 özel kuvvet birliğini geride bırakarak birinci olmuştur.

    noimage

    Bordo Bereliler aynı zamanda devlet büyüklerinin yakın koruma görevini de yerine getirirler. Ününü Abdullah Öcalan'ın yakalanma görevinde duyurmuştur. Bordo Berelilere üye olan askerlerin adları soyadları MİT tarafından korunur.

    Ahlak ilimden önce gelir ilkesiyle yetiştirilen özel kuvvet mensupları, sıcak çatışmalar gibi birlik ruhu ve dayanışmanın en çok ihtiyaç duyulduğu yerlerde ne kadar başarılı olurlarsa olsunlar öncelikle tim personelini düşünmeleri anlayışına sahiptirler.

    noimage

    Biz özel tim almayız, özel tim yaparız sözüyle öne çıkan özel kuvvet kursu, girişte hiçbir bedeni üstünlük standardı aramamaktadır. Gönüllülük esasıyla kabul edilen personel eğitim süreci dahilinde gerekli standartlara kendiliğinden ulaşmaktadır.

    Yurtiçi, yurtdışı ve ihtisas eğitimi olmak üzere 3 ayrı dalda 47 ayrı ders eğitimi gören "bordo bereliler", 3.5 yılda yetişmektedir. Yurtiçinde 72 hafta süreli temel nitelikli kurslar gören elit askerlere, bu eğitimden sonra yurtiçi ve yurtdışında ihtisas eğitimi verilmekte, ihtisas süreleri 10-52 hafta arasında değişmektedir. Yaklaşık 3 - 3.5 yıl sonunda adaylar, gerçek bir "bordo bereli" olmak suretiyle özel timlerde görev alacak duruma gelmektedirler.

    Yurtiçinde; savaş beden eğitimi, özel harekat, yakın muharebe, teşhis-tanıma, uzak mesafeli keşif ve devriye, sızma, yaşamı sürdürme - sorgulama sorguya mukabele, kaçma - kurtulma, hedef tarifi - ateş tanzimi - hasar tespiti, özel operasyon, psikolojik harekat, halka yardım, paraşüt, komando, gayri nizami savaş, koruma, kış muharebesi, kurbağa adam, serbest paraşüt eğitimi.

    İhtisas kurslarında; atlatıcı ve yer ekip komutanlığı, tahrip teknikleri, mayın ve bubi tuzakları, ilk ve acil yardım, cerrahi teknisyen, hayatta kalma-kurtulma, cephane imha, hafif silah uzmanlığı, ağır silah uzmanlığı, istihbarat uzmanlığı, harekat uzmanlığı, muharebe kursları, psikolojik harekat kursları, muharebe arama-kurtarma (MAK).

    Yurtdışında; özel kuvvetlerde uzmanlık, hava indirme, sivil işler, halkla ilişkiler, devriye, yaşamı sürdürme, psikolojik harekat kurslarıdır.

    Abdullah Öcalan'ın Kenya'dan alınmasını sağlayan birliktir. Öte yandan Bordo Bereliler güneydoğuda yürütülen iç güvenlik operasyonları çerçevesinde Güneydoğu Anadolu ve Kuzey Irak'ta sayısız çatışmaya girmiştir. Bu çerçevede NATO bünyesinde bulunan ülke özel kuvvet personeline göre çok daha tecrübeli addedilmektedir.
#19.03.2008 16:17 0 0 0
  • bizim gururumuz onlar aslanlar
#19.03.2008 17:25 0 0 0
  • onlar bızım için savaşıyolar
#19.03.2008 20:38 0 0 0
  • noimage

    $u ayakta ki ßordo ßereLinin iSmi Serdarmı$..

    SaqoL reSim için aßi... ßeLçika da yapıLan $ampiyona da da ßirinCi oLmu$Lar ßuLunan ßordo ßereLi Timden ßi aßi Az önCe SöyLedi reSmi qöSterinCe...

    üye yapaCam onu da Acemi Er RütßeSi qeLecek diye yapmıyorum :D
#27.03.2008 16:26 0 0 0
  • söyleriz ustaya yüzbaşı olarak başlatır :)
#27.03.2008 22:57 0 0 0
  • Bordo Bereliler, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin değişik sınıf ve rütbelerdeki subay ve astsubaylarından oluşan, iç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesine karşı her türlü arazi ve iklim şartlarında görev yapabilecek nitelikte üst düzey eğitime tabi tutularak yetiştirilmiş özel askerlere verilen isimdir. Tugay seviyesinde Oluşturulmuş olan Özel Kuvvetler Komutanlığı'na (Eski Adı Özel Harp Dairesi Başkanlığı) olarak görev yaparlar. Söz konusu Tugay, Bordo Bereliler ile Muharabe Arama Kurtarma (MAK), Su Altı Taarruz(SAT), Deniz Piyade Keşif timlerini bünyesinde barındırmakla beraber, fiili durumda sadece Bordo Bereliler ve MAK doğrudan Tugay'ın emrinde görev yapmaktadır.

    Bordo Bereliler aynı zamanda devlet büyüklerinin yakın koruma görevini de yerine getirirler. Dünyanın en iyi askeri özel timleri sıralamasında 1. sırada yer alır. (Kimi verilere göre 2004 yılında Almanya'da düzenlenen Özel Kuvvetler yarışmasındaki birincilik performansıyla ilk sıradadır). Ününü Abdullah Öcalan'ın yakalanma görevinde duyurmuştur. Bordo Berelilere üye olan askerlerin adları soy adları MİT tarafından korunur.


    Eğitimleri [değiştir]Yurtiçi, yurtdışı ve ihtisas eğitimi olmak üzere 3 ayrı dalda 47 ayrı ders eğitimi gören "bordo bereliler", 3.5 yılda yetişmektedir.Yurtiçinde 72 hafta süreli temel nitelikli kurslar gören elit askerlere, bu eğitimden sonra yurtiçi ve yurtdışında ihtisas eğitimi verilmekte, ihtisas süreleri 10 ila 52 hafta arasında değişmektedir. Yaklaşık 3 - 3.5 yıl sonunda aday, gerçek bir "bordo bereli" olmak suretiyle özel timlerde görev alacak duruma gelmektedirler.

    Yurtiçinde; savaş beden eğitimi, özel harekat, yakın muharebe, teşhis-tanıma, uzak mesafeli keşif ve devriye, sızma, yaşamı sürdürme - sorgulama sorguya mukabele, kaçma - kurtulma, hedef tarifi - ateş tanzimi - hasar tespiti, özel operasyon, psikolojik harekat, halka yardım, paraşüt, komando, gayri nizami savaş, koruma, kış muharebesi, kurbağa adam, serbest paraşüt eğitimi.

    İhtisas kurslarında; atlatıcı ve yer ekip komutanlığı, tahrip teknikleri, mayın ve bubi tuzakları, ilk ve acil yardım, cerrahi teknisyen, hayatta kalma-kurtulma, cephane imha, hafif silah uzmanlığı, ağır silah uzmanlığı, istihbarat uzmanlığı, harekat uzmanlığı, muharebe kursları, psikolojik harekat kursları.

    Yurtdışında; özel kuvvetlerde uzmanlık, hava indirme, sivil işler, halkla ilişkiler, devriye, yaşamı sürdürme, psikolojik harekat kurslarıdır.

    Ayrıca bu birlikler iyi donanımlı diplomatlardır.

    Terörist Abdullah Öcalan'ın Kenya'dan alınmasını sağlayan birliktir. Öte yandan Bordo Bereliler güneydoğuda yürütülen iç güvenlik operasyonları çerçevesinde güneydoğu anadolu ve Kuzay Irak'ta sayısız çatışmaya girmiştir. Bu çerçevede NATO bünyesinde bulunan ülke özel kuvvet personeline göre çok daha tecrübeli addedilmektedir.Ayrıca dünyada güven atışı eğitimi yapan tek timdir.İki bordo bereli karşı karşıya geçerler.Biri kafasına kitap büyüklüğünde bir hedef tutar.Diğeri bu hedefe gerçek mermilerle yürüyerek ateş eder.ortaya geldiğinde durur,arkasını döner,silahları bacaklarının arasından geçirip ateş etmeye devam eder.Daha sonra hedefi tutan silahları alır.Ve aynı şeyler tekrar yapılır.

    Özel operasyonlarda sessizlik ve hiz en onemli degerdir.

    -K.Lock dedikleri kilitleri delta force dahil diger ulkeler 10,13 saniye arasi acarken bordo bereliler maksimum 7 saniyede aciyorlar.

    -200 metrede hala nokta atisi yapabiliyorlar.




    (Bu arada lafa atilip Bordo Berelilerin egitimini sordum.Verdigi cevap kafami karistirdi.)

    Ordudaki çoğu askerin hayalidir bordo bereli olmak.Ama bu is her baba yiğidin altından kalkabilecegi bir is degildir.Sen karini,coluğunu cocuğunu ,anani babani yok sayabilirmisin?

    (Bu laf üzerine sordum nasil yani komutanim diye)

    Bak oglum Bordo Bereli bildiginiz askerlere benzemez.Tabiri yerindeyse,yaninda ailesini kesseler umursamazlar.O askerlerin eğitiminde duygusallik diye birsey yoktur.Ben onlarin komutani olsam ve vurun beni desem 2 ci bir emir beklemez,vururlar.Eğitimlerinde bir insanin basarabilecegi noktanin ustundeki isler icin egitim alirlar.Kisacasi en ağır şartlar onlar icindir.İste Bordo Bereliler bundan dolayi bir numaradir.Iraktaki catışmalarda komando ve piyade birlikleri pkk'lılarla catisirken Bordo Berelileri her zaman catişmanin arasina atarlar ve belki 3 saattir suren bir catisma 20 dakkaya son bulur.




    Pkk lilara bir soru sorariz,yakaladigimiz zaman:
    -'TÜRK Askerinin geldiğini nasil anlarsınız?'

    Bütün şarjörünü üstümüze boşalttığında

    -'Komandoların geldiğini nasil anlarsınız?'

    Yarim sarjörü üstümüze boşalttıığı zaman

    'Peki Bordo Berelinin geldiğini nasil anlarsınız?'

    TAK!

    İşte oğlum Bordo Bereliler böyledir.Sana 3 olay anlatacağım o olaylar biraz daha detaylı açıklar sana kim olduklarini.(Arkadas o sıra beni dürtükledi iyi dinle burayi diye)

    Olay 1: "Doğuda bir gece 12 kisilik bir komando birliği aldigi talimat üzerine dağa cıkıyorlar.Dağda gezerken Pkk'lilarla catişmaya giriyorlar.Ama Pkk zannettikleri aslında o gece orda devriye gezen baska bir bordo bereli tim.Komandoların hepsi şehit düşüyor.Bordo Bereliler de ise hiç kayıp yok...Olaylar öğrenildiğinde komando birliğinin komutanı catışma yerine gidiyor.Gittiği zaman şehitlerin öldüğü yerde yüzlerce boş kovan görüyor.Bölgeyi arastirdiklarin da biraz asağısında 12 boş kovan buluyorlar.
    Şifrelerin birbirlerine söylenmemesi ve aradaki ihmalkarliklar yüzünden 3 komutan ceza aliyor."
    Olay 2: (Burda köyün ismini yazmiyorum beyler)."11 kisilik bir Bordo Bereli timi bir köyün güvenliğini sağlıyor.Halk onlara cok samimi ve sıcak davranıyor.Pkklilar bu timi bir gece pusuya düşürüp hepsini şehit düşürüyor evladım ve kıyafetleri dahil bütün eşyalarini alip kendileri giyiyor.O köyde Bordo Bereliler sehit düştü diye bütün köy bayram ediyor.Aylarca korudukları o köyden bir hain Pkk lılara bilgi sizdiriyormuş.Köyün komple Pkk'li olduğu sonradan ortaya çıkıyor.Pkk lilarin bu yaptigi ancak olayın sonrasındaki 2 ci ayda ortaya çıkıyor.Ve oraya 4 kisilik bir Bordo Bereli birliği gönderiliyor."

    "Sonuc: 2 saat sonra o köyden tabiri caizse eser yok oğlum."

    Olay 3: "Amerika'nin askerlerimizin kafasina çuval gecirdiği o olayda,orada 2 Bordo Bereli vardi.Eğer orada başlarındaki komutan emir verseydi, ne ordaki 45 amerikali asker ,ne diğer 20 kisilik kürtler hicbiri sağ cikmazdi.Orayı öyle bir savunurlardı ki çok kanli biterdi.Ve o binanin altinda kilolarca patlayici vardi güvenlik icin en kötü ihtimal orayı gözlerini kırpmadan ucurabilecekleri bile bazi seylere net bir cevap olurdu.O olaydan sonra orda Bordo Bereli oldugunu o zamanki amerikalıların başındaki komutan çok sonra öğrendi ve telefonla genel kurmayi aradi.Ve şunları söyledi "Askerlerinizin gösterdiği anlayış beni cok mutlu etti.Allah a bin şükür ki askerleriniz,askerlerimizi evlerine sağ salim gönderdi".
#09.07.2008 18:44 0 0 0
  • Bordo BereLiLerLe iLqiLi oLan KonuLar BirLe$tiriLdi...
#09.07.2008 19:10 0 0 0
  • çok doğru
#04.08.2008 19:04 0 0 0
  • tşkrl
#15.10.2008 14:18 0 0 0
  • bu yazılanlar doğruysa biz askerlik yapmıyoruz tatile gidiyoruz .
#28.10.2008 16:04 0 0 0
  • cok teşekkürler güzel konu
    bu kişilerden bazıları kıbrısta türk askerine eğitim vermektedir
    hem biraz dinlensin hemde eğitim versin diye oraya gönderilmiştir
#30.10.2008 09:24 0 0 0
  • Paylasiminiz icin tesekkurler.

    ALLAH onlari korusun.
#30.10.2008 13:55 0 0 0
NaZ NaZ foto
  • Onlar bizim gurur kaynagimiz

    ALLAH'im her daim yardimcilari olsun
#30.10.2008 22:28 0 0 0
ous ous foto
  • Süper bu adamlar ya.


    Paylaşım için teşekürler.
#30.10.2008 22:38 0 0 0