dgs nedirr? arkadşlar dgs bazılarımız için büyük bir şans bazılarımız için önemsizzz kısaca dgs yüksek okul mezunlarının örenimlerine devamları amacında yapılan bir sınavdırr sınava girmek için ;yüksek okul mezunu olmak 5 yıl içersinnde baş vurmak yeterli dgs ye 3 kere girme hakkınız vardırr
Yükseköğretim programlarına Dikey Geçiş için başvuracak adaylarda söz konusu programlardan en çok 5 yıl önce mezun olmuş olma şartı aranır.
Adaylar Dikey Geçiş için yapılacak sınavlara en çok 3 kez girebilirler.,
Bu sınava o yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar da başvurabilirler.
KKTC meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları, ülkemizde meslek yüksekokulu adını taşımayan fakat bir mesleğe hazırlayan 2 veya 3 yıllık önlisans programlarından mezun olan adaylar ve aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS' ye başvurabilirler.
Gerek merkezi sınavla gerekse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezi sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS' ye girmek zorundadırlar.
Açıköğretim ve meslek yüksekokullarının ön lisans programlarından mezun olanlardan kendi alanlarındaki açıköğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin bu sınava girmeleri gerekmemektedir. Bu durumdaki adaylar kendi alanlarındaki açık öğretim lisans programlarına doğrudan kayıt hakkına sahiptirler. Bu konudaki başvuruların ilgili yükseköğretim kurumuna yapılması gerekmektedir.
Mezun olabilecek durumda olan meslek yüksekokulu öğrencileri kendi meslek yüksekokulu müdürlüklerinden, Açıköğretim Fakültesi önlisans programlarından mezun olabilecek durumda olanlar kendi AÖF bürolarından; mezun durumda bulunan adaylar ise herhangi bir meslek yüksekokulundan, AÖF bürosundan veya ÖSYM sınav merkezi yöneticiliğinden kılavuz ve başvurma belgelerini temin edebilirler.
Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacaktır. Sayısal ve sözel bölümler adaylara bir kitapçık halinde verilecek ve adaylar cevaplarını cevap kağıtlarına işaretleyeceklerdir. Soru kitapçıkları farklı türde basılacaktır.
Sınavda uygulanacak test, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme becerilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla ilgili olarak hazırlanacak sorular, önlisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.
Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar, adayların önlisans programlarına girdikleri yıldaki ÖSS puanları ve ağırlıklı önlisans başarı puanları (AOBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanacaktır.
DGS puanı hesaplanırken, tercih edilen lisans programı hangi puan türünde öğrenci alıyor ise, adayların önlisans programına yerleştikleri yılda o puan türündeki ÖSS puanı göz önünde tutulacaktır.
ARKADAŞLAR size dgs sınavında matematik genel ve türkçeden sorular gelecektirr sorular kolay ama düzenli çalışmalı ve korkuyu yen melisinizz benden tavsiyeeeee
Ben bir DGS mağduru olarak bu sistemi saçma ve ösym nin sadece para kazanmak için yaptığına inanıyorum... Okuldan bölüm 2. olarak mezun oldum.Ki oldukça zor bir bölümdü.İstediğim okula dikey yapabilirdim tak diye mezun olacağım yıl sınavı çıkardılar.Belki bazı bölümler için iyidir ama en fazla 2 kontenjanı olan bir bölümden mezun olmuşum