Hazır Yufkadan Cevizli Baklava

Son güncelleme: 13.06.2008 17:11
  • malzeme:

    1/2 kilo baklavalık ince yufka,
    250 gram tereyağı,
    1 bardak iyice dövülmüş ceviz içi,
    650 gram toz şekeri,
    1 limonun suyu,
    1+1/2 bardak su.

    Yapımı :

    Hazır olarak alınacak baklavalık yufka üst üste konur. Çok keskin bir bıçakla yufkalar 20 santim çapında bir tepsiye göre yuvarlak yuvarlak kesilir. Sonra bu yufkalardan bir dilimi, içi tereyağına bulanmış tepsiye serilir. Sonra hafifçe eritilmiş yağdan yarım çorba kaşığı kadar alınır ve bu yufka yaprağının üzeri yağlanır, ikinci bir yufka yaprağı serilir. Bunun üstü de aynı biçimde yağlanır. Kesimden artan parçalar yan yana getirilerek dizilir. Bunun da üzeri yağlanır. Böylece yufkanın yarısı tepsiye üst üste dizildikten sonra iyice dövülmüş ceviz içi yufkanın üzerine yayılır. Cevizlerin üzerine de geri kalan yufka yaprakları aynı biçimde araları yağlanarak döşenir. Yufkaların serilmesi işi bitince çok keskin bir bıçakla yufkaların dibine kadar ulaşacak biçimde dört köşe ya da baklava biçiminde yufkalar kesilir. Sonra tepsi orta ısılı bir fırına konur ve yufkaların üzerleri pembe bir renk alıncaya kadar yani bir saat kadar baklava pişirilir.
    Baklava pişerken bir tencereye birbuçuk bardak suyla toz şekeri ve limonun suyu konur ve onbeş-yirmi dakika kaynatılarak koyu bir şerbet durumuna getirilir.
    Baklavalar pişipte tepsi fırından alındıktan sonra on dakika bir kenarda soğutulur. Sonra bir fırçayla baklavaların üzerine yağ sürülür. Şerbet üzerlerine azar azar dökülerek yedirilir.
    Baklavalar iyice soğuyup şerbeti çektikten sonra tabaklara konur ve böylece servis yapılır.
#05.05.2008 23:33 0 0 0
  • çok güzel yazmışsın,
    yalnız bu klasik tarzın dışında benim annemin yaptığı bir yol daha var;
    hazır yufkayı açıyorsun,
    içini yağlayıp cevizleri serpiyorsun
    sonra bu bir kat yufkayı,ince bir çubuk yardımıyla boydan boya rulo halinde sarıyorsun
    bir elini çubuğun ucundan, diğer elini sardığımız yufkanın başından tutup çekiyoruz
    böylelikle buruşmuş bir halde uzunca bir baklava ortaya çıkıyor
    tepsiyi böyle doldurup,şerbeti yine aynı şekilde uygulayabiliyoruz
    Afiyet olsun...
#11.06.2008 11:06 0 0 0
  • Bu tatliyi iyi yapabilen birini taniyorum
#11.06.2008 12:06 0 0 0
  • Eline saglik SU_PERISI
    Mollycan bende bende bu hafta yapcakmi
#11.06.2008 12:10 0 0 0
  • bu sicakta ne baklavasi kiz
#12.06.2008 11:06 0 0 0
  • baklavanin yazi kisimi olurmus valla ben yerim
#12.06.2008 11:13 0 0 0
  • eh o zaman ver siparisi
#12.06.2008 12:38 0 0 0
  • eminim çok güzel olmuşturrrrr
#12.06.2008 13:27 0 0 0
#12.06.2008 15:08 0 0 0
  • bilmem, su alti ay meselesine girermi
#13.06.2008 14:19 0 0 0
  • Valla bu sefer muebbet en iyisi yorulmasin aliriz disardan
#13.06.2008 14:22 0 0 0
  • teşekkür ederim kardeşim sağolasın :D
#13.06.2008 17:11 0 0 0