Çorum Leblebisi

Son güncelleme: 12.09.2008 21:49
  • noimage

    Kuruyemislerin hemen hepsi yas sebze veya meyvelerin kurutulmasI, bazIlarInIn da bir kere kavrulmasI ile yenebilecek kIvama gelir. Çorum'un meshur sarI leblebisinde ise durum biraz farklIdIr. Leblebi zaten kuru olan nohuttan yapIlIr. Nohutun leblebiye dönüsmesi bir buçuk aylIk bir emegin ürünüdür.

    Tarihi dükkanlarda, tek kavrumluk leblebiler çuvallardan tenekelere, oradan legenlere dolduruluyor. Odun atesi ile yeterli sicaklIga ulasan firina aktarilan leblebiler son kavurmadan sonra tekrar çuvallara doldurularak dumanI üstünde satIsa sunulur.

    Çorum'da her kösebasInda bir leblebici dükkanI bulmanIz mümkün. Öteden beri bu yörede yetiSen nohutun iriligi ve ve leblebiye dönüsümü haklI bir üne kavusmus. AltmIslI yIllardan sonra artIk bölgede yetistirilen nohut, leblebi üretimine yetmemeye baslamIs ve baska bölgelerden nohut getirilmis. Buna ragmen Çorum Leblebisi ününden hiçbir sey kaybetmemistir. Senelerdir liderliginden taviz vermemesinin nedeni de kusaktan kusaga aktarIlarak bugüne ulasan kavurma islemlerindeki beceri olsa gerek. Nohuta ayrI bir lezzet ve altIn sarIsI rengini kazandIran geleneksel leblebi üretimi bir yandan devam ederken, odunun yerini tüp gazInIn aldIgI modern yöntemler de kullanIlmaya baslanmIs.

    noimage

    Leblebi yapmak için öncelikle ates tuglasI, kerpiç, tava ve karIstIrIcIdan olusan bir kavurma ocagI gerekiyor. KullanIlacak odunlarIn is yapmayan cinsten olmasI ise önemlidir. Eleme isleminden geçirilen nohutlar önce ayrIlIr. Birinci kavurma isleminden sonra sIcak olarak çuvallara doldurulup iki gün dinlendiriliyor. Ýkinci kavurmadan sonra yine iki gün dinlendirilen nohutlar kuru bir yere serilerek 15-20 gün bekletiliyor. Bu kavurma ve dinlendirme islemleri leblebinin kalitesi açIsIndan son derece önemlidir. Nohutlar 3. kavurmadan önce nemlendirilip çuvallrada 1 gün bekletiliyor. 3. kavurmada nohutlarýn kabuklarI ayrIlIr. Buna "tek kavrum leblebi" denir. Leblebinin acIlI, tuzlu veya karanfilli çesitlere dönüsmesi, bu son kavurma asamasInda gerçeklesiyor. "Leblebi Sekeri" ise kIsa bir son kavurmadan sonra elde edilir. Hemen belirtelim ki "sakIz Leblebi" adIyla da bilinen "beyaz leblebi" ayrI bir uzmanlIk gerektirmekte olup Çorum'a da baska yörelerden gelmistir.

    imalat sürecinden de anlasIlacagI gibi bu kadar çaba ve zahmet, Çorum leblebisinin ününü yIllar öncesinden bugünlere tasImasInIn bedeli olsa gerek.

    noimage

    Leblebi çesitleri : Çorum'a özel iki yeni leblebi çItIr leblebi ile çItIr fIstIk ; kolestrolü sIfIr olan bu iki yeni ürün soya ununun leblebi ve fIstIga kaplanmasI ile imal ediliyor.ZayIflamak ve formda kalmak isteyenler için özel bir çesit! Eextra Leblebi,Layt leblebi (seker + soya ) , SakIzlI Leblebi, ÇikolatalI Leblebi, ÇItIr leblebi(soyalI), AcIlI Leblebi, Karanfilli leblebi , Tuzlu Leblebi , Meyveli Leblebi ,Sürmeli KIrIk Leblebi .

    Cinsi leblebi : 376 kalori 19,2 protein 6,2 yag 56,7 karbonhidrat
#12.09.2008 21:49 0 0 0