Papaz

Son güncelleme: 17.09.2008 15:21
  • Papaz veya Rahip bazı Hıristiyan kiliselerinde piskopos ile diyakoz arasında yer alan din adamıdır. Papazlar tanrı ile insanlar arasında aracıdırlar ve temel gorevleri sakramentleri idare etmektir.

    Papaz kelimesinin diğer dillerdeki koku Yunanca büyük, ileri gelen manasindaki presbus'dan gelir.

    Roma Katolik Kilisesi'nde papazlar 6-7 yillik bir egitimden sonra piskopos tarafindan bu rutbeye cikarilirlar. Papazliga adim atma ayini ile beraber bu kisi vaaz etme ve sakramentleri yonetme yetkisini alir. En onemli gorevlerden birisi ayin sirasinda kurban ibadetini yerine getirmektir. Kurban ibadeti hiristiyanlik inancinda kansiz bir sunumdur. Burada kan yerine Hz.Isa'nin ekmegi bolerek bu benim vucudumdur ve de sarabi gosterip bu benim kanimdir diyerek kendisini kurban edisi temel alinir ve kurbanin vucudu yerine ekmek ve kani yerine sarap sunulur.
    Tipik ayin giysileri (atkı ve kolluk) ile bir Doğu Ortodoks Kilisesi papazı
    Tipik ayin giysileri (atkı ve kolluk) ile bir Doğu Ortodoks Kilisesi papazı

    Papazligin Son Yemek sirasinda İsa'nin Kutsal Evharistya'yi yerine getirmesi ile basladigi kabul edilir. 3'lu ruhbaniyet Yeni Ahit'te yer almasina karsin bunun tamamiyle ifade bulmasi 2. yuzyili bulmustur. O zamana kadar butun cemaatler bir piskopos veya presbiter (ileri gelen, rahip) tarafindan yonlendirilmistir. Cemaatler buyuyup daha cok ruhbana ihtiyac duyunca piskoposlar daha yuksek seviyeli ruhbanlar haline gelerek yanlarina her sehirde birden fazla cemaatle yapilan Evharistya sirasinda yardim eden yardimci rahipler (papazlar) almislardir. Diyakonluk(hizmetlilik) da kiliselere ait varliklari ve yoksullara yardim islerini idare eden kisiler olarak zaman icinde bu sekilde ortaya cikmistir.
#17.09.2008 15:21 0 0 0