Karıncalar Attıkları Adımları Sayarak Yuvalarını Buluyor

Son güncelleme: 22.02.2009 20:26
  • Karıncalar uzun yola çıktıklarında yuvaya geri dönmek için, katedilen yolu attıkları adımlarını sayarak akıllarında tutuyor.

    Yem avına çıkan karıncalar, yuvanın yolunu bulmak için insanlar gibi doğadan işaretlerden yararlanıyor. Bilim insanları, karmaşık doğal bitki örtüsünün içinde karıncaların yolunu nasıl bulduğunu araştırdı. Sonuçta, karıncaların attıkları adımları saydığı ve aynı ölçüde geri dönerek yuvaya ulaştıkları ortaya çıktı.

    Bilim insanları, Sahra Çölü'nde yaşayan Cataglyphis fortis türüne ait karıncaları bir çizgi boyunca yürümelerini sağlayacak şekilde eğitti. Karıncalar yuvadan çıkarak 10 metre uzaktaki yeme doğru yol almayı öğrendiler. Bilim insanları, deneyin birinci etabında yuvanın veya yemin yerini değiştirerek karıncaların reaksiyonlarını ölçümledi. Yem veya yuvanın yeri değiştirildiğinde karıncalar, alıştıkları mesafeyi katettikten sonra afallıyor ve yem veya yuvayı bulma ümidiyle etraflarını kontrol etmeye başlıyorlar. Bu bulgu karıncaların mesafeyi öğrendiği şeklinde yorumlandı.

    BACAK BOYUNA İNCE AMELİYAT
    Almanya'dan Ulm, İsviçre'den Zürich Üniversitesi uzmanları, deneyin ikinci etabında bir ameliyatla karıncaların yarısının ayaklarına fizyolojilerine uygun bir materyelden eklemeler yaparak bacak açış mesafelerini uzattı. Denek karıncalarının diğer yarısının ise, ayakları bir operasyonla kısaltıldı. Bacak açış mesafelerinin değiştirilmesindeki amaç, denek karıncaların birinci etapta öğrendikleri mesafeyi ölçüp ölçmediklerini gözlemlemek.

    KARINCALAR YENİ BACAK BOYUNA ALIŞIYOR
    Bacak boyları değişen karıncalar, orijinal yuva-yem mesafesini katettiklerini düşündüklerinde her zamanki gibi duruyor ve aranmaya başlıyor. Ancak bacak boyları uzun olanlar, yemi geçiyor, kısa olanlar ise yeme ulaşmamış oluyor. Ancak karıncalar zamanla yeni ayak boylarına alıştıklarında, adım atışlarını yeniden uyarlayarak yuva-yem mesafesini yeniden öğreniyorlar.

    MESAFE ÖLÇÜTÜ ADIM SAYISI
    Araştırma ekibi başkanı Ulm Üniversitesi nörobiyoloğu Harald Wolf, karıncaların attıkları adımı saydıklarını öne sürüyor. Dr. Wolf, deneyin gelecek aşamalarında karıncaların adım sayısını saymanın yanı sıra buna dayalı olarak uzaklık tahmini yapıp yapmadıklarını da araştıracaklarını dile getiriyor.
#10.10.2008 09:32 0 0 0
  • İlginç bir bilgi çıkmış ortaya. İnşaallah fazla karıca telef olmamıştır deneyde.
#10.10.2008 09:35 0 0 0
  • çok ilginç...!!:S
#16.10.2008 18:12 0 0 0
  • Arkadaşlar su perisinin açtığı konu gerçekten çok önemli ve ciddi bir konudur.En az yirmi yıllık bir çalışmanın ürünüdür.Karınca küçük diye hafife almayın.Bu tür araştırmalar sonucu hastalıklar ve çareleri hakkında bilgi edinilebiliyır.Teşekkürler SU PERİSİ inanın okuduğum en ciddi ve güzel konulardan biriydi
#16.10.2008 19:27 0 0 0
  • gercekten cok ilginc emegine saglik canim
#10.02.2009 08:45 0 0 0
  • kraliçenin komutlarıyla hareket ettiklerini duymuştum.. bir süre sonrada karıncaları silah olarak kullanırlar .
    karşınızda bir karınca ordusu:)..ateş edemeselerde epeyce tahribat yaparlar.(hani mesela yani..olurmu olur:) )
#10.02.2009 10:55 0 0 0
  • gerçekten çok ilginç bir konu paylasim için teşekkürler
#16.02.2009 20:14 0 0 0
  • Cok Ilginc...Bilgiler icin Sagol...Ellerine Saglik
#22.02.2009 20:26 0 0 0