Facebook

Son güncelleme: 20.05.2011 13:46
  • Facebook, insanların arkadaşlarıyla iletişim kurmasını ve bilgi alış verişini amaçlayan bir sosyal web sitesidir. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 sınıfı öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine kapsayan Facebook, iki ay içerisindeki Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. İlk sene içerisinde de; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm okullar Facebook'da mevcuttu. Üyeler önceleri sadece mevzu bahis okulun e-mail adresiyle üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketlerde katıldı. 11 Eylül 2006 tarihinde ise Facebook tüm e-mail adreslerine, bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı. Kullanıcılar diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibarıyla katılım gösterebilmektedirler. 2007 Temmuz ayı itibariylede; 34.000.000 kullanıcısıyla Dünya'nın en büyük Üniversite tabanlı kullanıcılarına sahip oldu. Alexa istatistiklerine göre facebook 20 Ekim 2007 itibarıyla; Dünya'nın en fazla ziyaret edilen 7nci sitesidir. Bunun yanı sıra; Kanada, Güney Afrika ve Norveç'in en fazla ziyaret edilen sitesi; İngiltere ve İsveç'in 2nci en fazla ziyaret edilen sitesi, Mısır ve Panama'nın 3ncü, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Türkiye'nin de 5nci en fazla ziyaret edilen sitesidir. Facebook ismini "Paper Facebooks"'dan alır. Bu form A.B.D. üniversitelerinde okulların öğrencilerine, öğretmenlere ve çalışanlara doldurduğu onları tanıtan bir formdur.

    Facebook'un İşlevi: Site kullanıcılara ücretsizdir ve gelirini banner reklamlarından ve sponsor gruplarından almaktadır. Nisan 2006'da gelirlerin haftalık 1.500.000 Dolar olduğu öne sürülmüştür. Kullanıcılar profilleri fotoğrafları, ilgi alanları, gizli ya da açık mesajları ve arkadaş grupları sergilemektedir. Profillerin gösterimi sadece arkadaşlara görünecek şekilde veya belli ağların dışındakilere açık olmayacak şekilde sınırlandırılabilir. TechCrunch'a göre; A.B.D.'deki üniversitelerdeki öğrencilerin %85'inin Facebook'da bir hesabı bulunmakta ve bunların %60'ı her gün bağlanmaktadır. %85'i her hafta, %93'ü her ay bağlananlar arasındadır. Facebook sözcüsü Chris Hughes ise kullanıcıların her gün ortalama 19 dakika Facebook'da vakit geçirdiğini söylemektedir. Şu günlerde ise yeni profil arayüzüne geçilmesi sebebiyle birçok kişi tarafından beğenilmemekte ve kişiler tarafından hesaplar hızla kapatılmakta olup, Facebook yöneticileri ise bu yeni Facebook için ısrar etmektedirler.

    Facebook'un Sosyal Etkisi: Facebook, bir sosyal iletişim ve buluşma kanalı olarak dünyada kendine hastalık derecesinde taraftar bulurken, anti-facebook taraftarları da oluşmaya başlamıştır. Olası etkileri:Büyük zaman alan bir alışkanlık haline gelebilmesi.Güvenliğe aykırı durumlara ortam sunabilmesi.Bilgilerin teşhiri nedeniyle, güvenlik açığı.Özel hayata dair bilgilerin şirketlere satılması durumu.Yeterli sebep olmadan profillerin silinme ve DISABLE edilme ihtimallerinin verdiği güvensizlik ve rahatsızlık.Silinen ve DISABLE edilen profiller nedeniyle toplumsal tepki oluşması.Silinen ve DISABLE edilen profil sahiplerinin büyük zaman ve emek kayıplarına uğramış olmaları.Satış Söylentileri: 2006 yılında; MySpace'in News Corporation'a satılmasıyla Facebook'un da satılacağı söylentileri çıkmıştır. Zuckerberg ise Facebook'u satmak istemediğini belirtmiş ve söylentileri yalanlamıştır. İlk teklifin Viacom tarafından 975 milyon dolar olduğu öne sürülürken; Eylül 2006'da Yahoo 1 milyar dolar teklifte bulunmuştur. Ekim ayında ise; Google YouTube'u satın aldıktan sonra, Facebook için 2,3 milyar dolar teklifte bulunmuştur. Facebook yöneticilerinden Peter Thiel ise; Facebook'un iç değerinin 8 Milyar dolar olduğunu ve proje gelirlerinin 2015 yılı için 1 milyar dolar olduğunu söylemiştir. 24 Ekim 2007'de; Microsoft Facebook'u %1,6'lık hissesini 240 milyon dolar'a satın almıştır. Google ve diğer şirketler de benzeri bir yöntemle Facebook hisselerine yönelmektedir.

    Tepe Yönetimi:
    Mark Zuckerberg (Kurucu ve CEO)
    Dustin Moskovitz (Kurucu Yardımcısı ve Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcısı)
    Owen Van Natta (Finanstan Sorumlu Müdür, Operasyon Başkan Yardımcısı)
    Matt Kohler (Başkan Yardımcısı - Strateji ve İşletme Operasyonu)
    Chris Hughes (Kurucu Yardımcısı)
    Peter Thiel (Yatırımcı)
    Chamath Palihapitiya (Başkan Yardımcısı - Pazarlama ve Operasyonlar)
    Gideon Yu (Finanstan Sorumlu Müdür)
    Adam D'Angelo (Finanstan Sorumlu Müdür)
    Li Ka-Shing (Yatırımcı)
    Marc Samwer (Yatırımcı)
    Oliver Samwer (Yatırımcı)
    Alexander Samwer (Yatırımcı)
#26.10.2008 17:58 0 0 0
  • Duvar: Duvar kullanıcıların sayfalarında arkadaşları tarafından mesaj atılmasını sağlayan bir özelliğidir. Bir kişinin duvarı profilini görebilen herkese açıktır ve diğer kullanıcıların buraya gönderdikleri mesajlar News Feed bilgi akışında da sunulmaktadır. Bir çok kullanıcı arkadaşlarına kısa ve geçici mesajlar bırakmaktadır. Daha gizli mesajlar ise Messages kısmında verilmektedir; bu da kullanıcının gelenler kutusuna gitmektedir. Temmuz 2007 itibarıyla; Facebook duvarlara dosya ekleme izni de vermiştir, daha öncesindeyse sadece yazı yazılabiliyordu.

    Fotoğraflar: Fotoğraflar eklentisi ile Facebook kullanıcıları aralarında resimlerini, kendilerini de üzerinde işaretleyerek sunabilmektedir. Bazı gizlilik sorunları nedeniyle de Facebook resimlerin gösterilmeleri üzerine limitasyon özellikleri koymuştur. Ağustos 2007 itibarıyla; Facebook'da 2 Milyar resim bulunmaktadır. Bu da kişi başı 44 resime eşittir.

    Armağanlar: Şubat 2007 tarihinde Facebook'un yaptığı bir eklentidir. Kullanıcılar birbirlerine küçük ikonlardan oluşan hediyeler gönderebilmektedir. Bu ikonlar Apple tasarımcısı Susan Kare tarafından tasarlanmaktadır ve kullanıcılar bu hediyeleri gizli ya da açıkca vermektedir. Her kullanıcı eğer ki hediye kutusunu profilinde göstermek isterse burada belirir. Kullanıcılar hesaplarının açılmasıyla bir hediye verme hakkına sahiptir; bundan sonraki hediyeler için 1 dolar ödemektedir. Hediyelerin %50'si sevgililer gününde verilmektedir. Bunun yanı sıra; Zachary Allia tarafından geliştirilen "Free Gifts" (ücretsiz hediyeler) programı da ücretsiz olarak hediye verilmesini de sağlar.

    Pazar Yeri: Mayıs 2007 itibarıyla; Facebook Marketplace programıyla; satılık eşyalar, kiralık/satılık ev, işler ve diğerleri olmak üzere bir market ortamı yaratmış ve burada kullanıcıların birbirleriyle alış veriş yapmasını sağlamıştır. Bu hizmetleri ücretsizdir.

    Dürtmeler: Dürtmeler programı da bir kullanıcının diğer bir kullanıcıyı dürterek diyalog kurmasını sağlamaktadır. Bazen bu "merhaba" manasına gelmek olsa da, buna benzer programlar da mevcuttur. X Me ve SuperPoke gibi eklentiler de dürtme işlemini değişik varyasyonlarda yapılmasını sağlamaktadır.

    Etkinlikler: Etkinlikler eklentisi ise; kullanıcıların arkadaşlarını belli buluşma, parti ve toplantılara çağırması için kullanılmaktadır.

    Video: Facebook'un video eklentisi ise; kullanıcıların birbirlerine YouTube ve benzeri sitelerdeki videoları göndermelerinin yanı sıra; özel mesajlar da dahil olmak üzere video kamerasıyla görüntü kaydederek bunu mesaj olarak göndermesini sağlamıştır.

    Uygulamalar: 24 Mayıs 2007 itibarıyla; Facebook kullanıcıların uygulamalar yaratmasına olanak sağlamıştır. 11 Ekim 2007 itibarıyla Facebook'da 5500 üzerinde uygulama mevcuttur.

    Yabancı Dil Seçeneği: Gökhan Çeliker tarafından Kasım 2007'de hazırlanan bir Mozilla Firefox eklentisiyle, İngilizce dışındaki ilk kullanım dili Türkçe olmuştur. Daha sonra Çeviriler Uygulaması ile Türkçe dil seçeneği ekleneceği açıklanmıştır. 21 Ağustos 2008 tarihinden itibaren resmi olarak Türkçe görüntülenmektedir. 30 Ağustos tarihinden itibaren Çeviriler Uygulaması ile mevcut olan diğer diller Almanca, Çekçe, Basitleştirilmiş Çince, Geleneksel Çince, Hong Kong Çincesi, Danca, Fince, Fransızca, Galce, Hollandaca, İspanyolca, İsveççe, İtalyanca, Japonca, Katalanca, Korece, Lehçe, Bokmål Norveççesi, Brezilya Portekizcesi, Türkçe ve Rusça. Ayrıca her sene 19 Eylül'de kutlanan "Uluslararası Korsan Gibi Konuş Günü"'nü kutlamak için 19 Eylül 2008'de Korsan İngilizcesi seçeneği de mevcut oldu. 9 Ekim 2008'de beta halinde Galiçyaca, Macarca, Nyorsk Norveççesi, Rumence, Slovence ve Tayca sürümleri mevcut oldu.
#26.10.2008 18:12 0 0 0
  • Amerika

    155.4 [1] (Mayıs 2011)

    Endonezya

    36.6 [2] (Mayıs 2011)

    Birleşik Krallık

    29.8 [3] (Mayıs 2011)


    Türkiye

    28.5 [4] (Mayıs 2011)


    Hindistan

    25.7 [5] (Mayıs 2011)


    Fransa

    19.3 [6] (Ekim 2010)

    İtalya

    17.0 [7] (Ekim 2010)

    Kanada

    16.9 [8] (Ekim 2010)

    Filipinler

    16.8 [9] (Ekim 2010)


    Meksika

    15.9 [10] (Ekim 2010)

    Almanya

    11.9 [11] (Ekim 2010)

    İspanya

    11.4 [12] (Ekim 2010)

    Arjantin

    11.4 [13] (Ekim 2010)

    Kolombiya

    10.9 [14] (Ekim 2010)

    Avustralya

    9.3 [15] (Ekim 2010)

    Malezya

    8.4 [16] (Ekim 2010)

    Tayvan

    7.3 [17] (Ekim 2010)

    Şili

    7.2 [18] (Ekim 2010)

    Venezuella

    6.9 [19] (Ekim 2010)

    Brezilya

    6.6 [20] (Ekim 2010)

    Facebook'un Ekim 2010 itibariyle kullanıcı sayısı tüm dünyada 500 milyonu aşmıştır.[kaynak belirtilmeli] Artış halen devam etmektedir. En çok kullanılan ülkeler sıralamasında Türkiye 23.129.020 (Ekim 2010) kullanıcı ile 4.sıradadır.[6]
    Aşağıda farklı ülkelerde Facebook kullanıcı sayısı istatiği bulunmaktadır.
#20.05.2011 13:46 0 0 0